Ηλεία Πολιτισμός

Πρεμιέρα για τον «Μαθητικό Διαγωνισμό Θεάτρου» στην Αμαλιάδα

Ακούστε το άρθρο

Η εκπαίδευση «συναντά» την τέχνη στον «Μαθητικό Διαγωνισμό Θεάτρου» που άνοιξε χθες τις πύλες του στο Λαζαράκειο Δημοτικό Μέγαρο Αμαλιάδας, με τη συμμετοχή πέντε θεατρικών ομάδων από αντίστοιχα σχολεία της Ηλείας οι οποίες αξιολογούνται από επιτροπή καταξιωμένων καλλιτεχνών.

Τον «Μαθητικό Διαγωνισμό Θεάτρου» διοργάνωσε και προκήρυξε τον Οκτώβριο του 2016 η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ηλείας, για τα Γυμνάσιο και Λύκεια του νομού. Τελεί υπό την έγκριση του ΥΠΠΕΘ και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και στηρίζεται από τον δήμο Ήλιδας και το Διεθνές φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας.

Τα μέλη της επιτροπής

Από χθες βρίσκονται στην Αμαλιάδα και τα μέλη της κριτικής επιτροπής, που απαρτίζεται από τους καταξιωμένους ηθοποιούς Άγγελο Αντωνόπουλο- ο οποίος είναι και πρόεδρος της επιτροπής- και Κατερίνα Διδασκάλου, την επίσημη χορογράφο της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας Αρτέμιδα Ιγνατίου και τον συνθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας Γιώργο Βούκανο. Στην επιτροπή επρόκειτο να συμμετάσχουν και ο Ηλείος ηθοποιός Κώστας Καζάκος και η σκηνογράφος- ενδυματολόγος Άννα Μαχαιριανάκη, αλλά λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατέστη εφικτή η παρουσία τους.

Ξεκίνησε με το 2ο Γυμνάσιο Πύργου

Η πρεμιέρα του Διαγωνισμού έγινε χθες το πρωί με το 2ο Γυμνάσιο Πύργου και το έργο  “Το μεγάλο μας τσίρκο”, του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε διασκευή της καθηγήτριας Ελευθερίας Μυλωνά, η οποία έχει και την ευθύνη της παράστασης μαζί με την Φανή Δανιελιάν.

Οι 23 μαθητές και μαθήτριες μετέδωσαν με εξαιρετικό τρόπο τα σημαντικά μηνύματα του έργου, το οποίο πραγματεύεται την ελληνική ιστορία από την αρχαιότητα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.

Στην παράσταση έπαιξαν οι μαθητές ηθοποιοί:  Νίκη Συρογιάννη, Νίκος Αυγουστίνος, Γιάννης Τσάκαλος, Ερηνίκη Καββαθά, Ιωάννα Σκούτα, Μαρισόφη Μπαρτζιώτη, Άντα Παναγιωτακοπούλου, Βασιλική Μαρινοπούλου, Κωνσταντίνα Ουρούτση, Αγγελίνα Ηλιοπούλου, Γιώργος Κατσαλάς, Αλέξανδρος Αρτουμάς, Χριστίνα Μπαλτζώη, Αριστέα Δρεμπέλα, Μαρίνα Αγγελακοπούλου, Σταύρος Στατήρης, Μαίρη Αρβανιτάκη, Σπύρος Λάλης, Διονυσία Μπερτσάτου, Αντωνία Κορδάτου. Στο τραγούδι η Ελένη Αργυροπούλου.

Συνέχεια με το Λύκειο Ζαχάρως

Το απόγευμα ο διαγωνισμός συνεχίστηκε με το Λύκειο Ζαχάρως με το έργο: «Ξύπνα Βασίλη» του Δημήτρη Ψαθά, με υπεύθυνες τις καθηγήτριες Σταυρούλα Τσάκωνα, Παρασκευή Λαμπροπούλου και Ευθυμία Μπαρτζελιώτη.

Τριάντα δύο μαθητές εντός και εκτός σκηνής έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους σε μία παράσταση με πολύ χιούμορ και σοβαρά μηνύματα.

Στην παράσταση έπαιξαν οι μαθητές- ηθοποιοί: Νικόλας Τσούμας, Κωνσταντίνος Τζαμάλης, Διονύσης Χριστοδουλόπουλος, Αθανάσιος- Μάριος Νικολακόπουλος, Ιωάννα Αποστολοπούλου, Κωνσταντίνα Κολλά, Ιωάννα Κολλά, Ζακλίν Ρούτσι, Νικολέτα Κουμπρία, Μαριάντζελα Ζαχαροπούλου, Αλεξάνδρα Γιαννοπούλου- Μανιάτη, Δημήτριος Παπακυριακόπουλος, Μπενάλντο Χοντάι, Ελεάννα Τσίκα, Τζεμάλ Σάλλα, Ιωάννα Κακαβούλη, Ελένη Πιτσινή, Μαριξένια Δάρα, Παναγιώτης Καππής, Χριστίνα Χύσα, Ναταλία Ντόμπρα, Γεωργία Κουτσογεωργοπούλου, Ιωάννα Πούρνου, Βασιλική Δημήτρουλα.

Οι παραστάσεις των δύο σχολείων άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις και κέρδισαν ευμενή σχόλια από τους παριστάμενους.

‘Ένταξη της τέχνης στην εκπαίδευση’

«Ο Διαγωνισμός στοχεύει στην ουσιαστική ένταξη της Τέχνης στην Εκπαίδευση, προκειμένου να καλλιεργηθούν τα ιδιαίτερα χαρίσματα των μαθητών, ο χαρακτήρας και η αισθητική τους, να βελτιωθεί η φυσιογνωμία του σχολείου, και να καταστεί το εκπαιδευτικό έργο πιο αποτελεσματικό. Αποτελεί δε, τη συνέχεια των προηγούμενων δράσεων της Υπηρεσίας μας στον τομέα του Πολιτισμού & ειδικότερα του Θεάτρου, οι οποίες εφαρμόστηκαν με επιτυχία από το 2007 έως το 2011 με το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Οι νέοι της Ηλείας στην Αρχαία Ήλιδα” και ταυτόχρονα ένα όραμα για την σταδιακή αναβίωση των Πανελλήνιων Μαθητικών Καλλιτεχνικών Αγώνων, του πιο ισχυρού πολιτιστικού θεσμού του Υπουργείου Παιδείας για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που λειτούργησε από το 1995 έως το 2009, προσφέροντας στους μαθητές, αλλά και στην κοινωνία, τεράστια και πολλαπλά οφέλη. Σ΄ αυτό το σημείο θυμίζουμε την επανειλημμένη- οκτώ φορές- ανάληψη εκ μέρους της ΔΔΕ Ηλείας αυτής της διοργάνωσης σε περιφερειακό επίπεδο και για έξι νομούς» ανέφερε η υπεύθυνη πολιτιστικών προγραμμάτων Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Τίτα Τερζή.

Η κα Τερζή ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Ήλιδας Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Μαυρίκο και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας  Γιώργο Βούκανο για τη συνεργασία και για τη στήριξη της διοργάνωσης, τον επιχειρηματία  Φώτη Μπακογιάννη, του ξενοδοχείου «Ταξιάρχης» στον Βρανά Ηλείας, για την γενναιόδωρη χορηγία, τον διευθυντή του 1ου ΓεΛ Αμαλιάδας  Γιάννη Σφυρή για την ευγενή στήριξη, την διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Πύργου για την ωραία ιδέα της συνεργασίας,  και όλους τους διευθυντές, συναδέλφους και μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στον διαγωνισμό μας.

Συνέχεια σήμερα

Ο διαγωνισμός συνεχίζεται σήμερα στις 12 το μεσημέρι με το 1ο Γυμνάσιο Πύργου που θα παρουσιάσει την θεατρική παράσταση: «Σχολείο για κλόουν» του Φρίντριχ Βέχτερ, σε διασκευή της Σοφίας Μάλεση. Υπεύθυνη καθηγήτρια η Σοφία Μάλεση.

Στις 8:30 το απόγευμα το Γυμνάσιο Βουνάργου θα παρουσιάσει την παράσταση ‘Η τελευταία μαύρη γάτα’ του Ευγένιου Τριβιζά, σε διασκευή της Ευγενίας Μπίθα. Υπεύθυνοι καθηγητές είναι η Ευγενία Μπίθα και ο Δημήτρης Σκούτας.

Οι παραστάσεις θα ολοκληρωθούν αύριο Τετάρτη 31 Μαΐου, με το 1ο Γενικό Λύκειο Αμαλιάδας το οποίο στις 10:30 το πρωί θα παρουσιάσει την θεατρική παράσταση: «Ορέστεια: Αγαμέμνων» του Αισχύλου, με υπεύθυνη καθηγήτρια την Ιωάννα Παπαδάκη.

Η τελετή απονομής των βραβείων θα λάβει χώρα αμέσως μετά την λήξη του διαγωνισμού, την Τετάρτη δηλαδή 31 Μαΐου στη 1 το μεσημέρι στο Λαζαράκειο Δημοτικό Θέατρο, με την παρουσία των μελών της Κριτικής Επιτροπής και τη συμμετοχή του ΕΕΕΕΚ Πύργου με ένα μικρό θεατρικό δρώμενο.

Όλη η επικαιρότητα