Ελλάδα

Πρεμιέρα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Ακούστε το άρθρο

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, το δύσκολο θέμα της ΔΕΗ πρακτικά έκλεισε την χθεσινή πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων. Οι μονάδες που θα πωληθούν οριστικοποιήθηκαν και την Παρασκευή η Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού θα ανακοινώσει επίσημα τόσο τις μονάδες όσο και τον τρόπο και το χρόνο με την οποία θα διατεθούν σε ιδιώτες μέχρι και το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο του 2018.

Η Παρασκευή θα είναι η πιο κρίσιμη ημέρα της αξιολόγησης, καθώς σε μια μέρα θα πρέπει να κλείσουν ασφαλιστικό, κοινωνικά επιδόματα, ενέργεια, και αποκρατικοποιήσεις

Σε ότι αφορά την ενέργεια το δύσκολο θέμα της ΔΕΗ πρακτικά έκλεισε την χθεσινή πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων. Οι μονάδες που θα πωληθούν οριστικοποιήθηκαν και την Παρασκευή η Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού θα ανακοινώσει επίσημα τόσο τις μονάδες όσο και τον τρόπο και το χρόνο με την οποία θα διατεθούν σε ιδιώτες μέχρι και το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο του 2018.

Το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα κλείσει τυπικά σήμερα με την έναρξη επίσημης λειτουργίας της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας με τρείς πράξεις που θα αφορούν ακίνητα «στρατηγικών κακοπληρωτών». Με την κίνηση αυτή εκπληρώνεται και το δεύτερο μεγάλο θέμα της αξιολόγησης που συνδέεται και με την εκκαθάριση των κόκκινων δανείων.

Την Παρασκευή θα συζητηθεί το κοινωνικά ευαίσθητο θέμα των κοινωνικών επιδομάτων.

Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να αποφύγει τις περικοπές που ζητούν οι δανειστές στα πολυτεκνικά επιδόματα για να αυξηθούν τα αντίστοιχα επιδόματα των οικογενειών με ένα και δύο παιδιά που σήμερα είναι σχετικά χαμηλά.

Παράλληλα, θα κριθεί και η τύχη των αναπηρικών επιδομάτων και των επιδομάτων στέγασης και μεταφοράς.

Μεγάλο όπλο της διαπραγματευτικής ομάδας -ώστε οι όποιες περικοπές αποφασιστούν να μπορούν να εξομαλυνθούν- είναι τα 260 εκ ευρώ από την ανασκόπηση δαπανών.

Όσα περισσότερα από τα χρήματα αυτά γίνουν αποδεκτά από τους δανειστές τόσο μικρότερες ή μηδενικές θα είναι οι τελικές περικοπές.

Πληροφορίες θέλουν, για να μην υπάρξουν περικοπές στα πολυτεκνικά επιδόματα που είναι και η μεγαλύτερη δαπάνη, ότι θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά κονδύλια από την ανασκόπηση δαπανών που κυμαίνονται από 80 έως και 130 εκ ευρώ.

Ένα δεύτερο θέμα που δεν αναμένεται να δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα είναι ο επανύπολογισμός των συντάξεων με βάση το νόμο Κατρούγκαλου. Η υποχρέωση με βάση το μνημόνιο είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί 100% μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Την ίδια μέρα θα πρέπει να υπάρξουν οριστικές δεσμεύσεις και για το Ελληνικό και την σύσταση του νέου υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Σήμερα κλείνουν οριστικά και οι αλλαγές στο δημόσιο

Σήμερα η μόνη γνωστή συνάντηση θα είναι αυτή με την ηγεσία του υπουργείου διοικητικής μεταρρύθμισης για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο δημόσιο η οποία μετά από μεγάλη καθυστέρηση είχε αρχίσει να προχωρά από την προηγούμενη επίσκεψη των θεσμών στο τέλος Οκτωβρίου.

Η εκκρεμότητα συνίσταται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης των γενικών διευθυντών και των υπαλλήλων ώστε να τεθεί σε λειτουργία το σχέδιο για την συνεχή κινητικότητα του προσωπικού του δημοσίου.

Το θέμα των συμβασιούχων και το πλαφόν των 5 αποχωρήσεων έναντι μιας πρόσληψης τηρείται. Η ίδια πηγή εξήγησε ότι δεν υπήρξε πρόβλημα με τους θεσμούς αφού και ο στόχος για ταβάνι 47.000 συμβασιούχων τηρείται από το υπουργείο αλλά και οι προσλήψεις είναι στο όριο που επιτρέπεται από το πρόγραμμα.

Πηγή: news247.gr 

Όλη η επικαιρότητα