Εκπαίδευση

Πρεμιέρα πανελλαδικών στα ΕΠΑΛ και ενδοσχολικές εξετάσεις στα γυμνάσια – Οι κανόνες και το πρόγραμμα

«Η λειτουργία των πανελλαδικών εξετάσεων είναι διασφαλισμένη. Έχει ένα πολλαπλά εγγυημένο σύστημα ασφάλειας, δεν θα υπάρχει κανένα ζήτημα» διαβεβαίωσε μέσω της ΕΡΤ ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.
Ακούστε το άρθρο

Εναρκτήριο λάκτισμα σήμερα, Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023, για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, με τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ να ρίχνονται πρώτοι στη μάχη εξεταζόμενοι στο μάθημα των Νέων Ελληνικών (Γενικής Παιδείας) με το υπουργείο Παιδείας να διαβεβαιώνει πώς οι διαδικασίες θα κυλήσουν απρόσκοπτα και χωρίς “αναταράξεις”, καθώς το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών είναι απολύτως διακριτό από εκείνο της τράπεζας θεμάτων, που έγινε στόχος κακόβουλων επιθέσεων τις δυο προηγούμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται πως οι κυβερνοεπιθέσεις προκάλεσαν καθυστερήσεις στη διαδικασία και μεγάλη ταλαιπωρία σε μία μερίδα των αποφοίτων των λυκείων, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τη Δευτέρα τις ενδοσχολικές εξετάσεις, όπως ήταν προγραμματισμένο.

2ο ΕΠΑΛ Πύργου

«Η λειτουργία των πανελλαδικών εξετάσεων είναι διασφαλισμένη. Έχει ένα πολλαπλά εγγυημένο σύστημα ασφάλειας, δεν θα υπάρχει κανένα ζήτημα» διαβεβαίωσε μέσω της ΕΡΤ ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου ΠαιδείαςΑλέξανδρος Κόπτσης.

Όπως εξήγησε μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ ο Γιάννης Αντωνίου, Πρόεδρος Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής αυτό συμβαίνει διότι

– Υπάρχει πολύ μικρότερος αριθμός μαθημάτων.
– Υπάρχει μια κεντρική εξεταστική επιτροπή η οποία βγάζει τα θέματα.
– Τα θέματα είναι ίδια για όλους τους εξεταζόμενους ανάλογα με τον προσανατολισμό.
– Υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι μετάδοσης των θεμάτων και αυτό διασφαλίζει ουσιαστικά το αδιάβλητο και το απρόσβλητο της διαδικασίας

2ο ΕΠΑΛ Πύργου

Τι επιτρέπεται να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις  08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

Οι εξεταζόμενοι επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. Υπογραμμίζεται πως το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων.

Τι ισχύει φέτος στις Πανελλαδικές εξετάσεις

Φέτος, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες μεταβολές στον τρόπο διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων συνολικά. Θα εφαρμοστεί για τρίτη χρονιά η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, όπως και το Παράλληλο Μηχανογραφικό για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ. Τα αποτελέσματα (βάσεις) αναμένεται να ανακοινωθούν προς τα τέλη Ιουλίου, όπως έγινε και πέρυσι.

Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα των εξετάσεων σε πίνακες, αναλυτικά

Η επόμενη ημέρα εξέτασης για τα ΕΠΑΛ, είναι εκείνη του μαθήματος των Μαθηματικών στις 3 Ιουνίου και κατόπιν 7, 9, 10, 13, 15 και 16 Ιουνίου, για εξετάσεις σε μαθήματα ειδικότητας.

Οι εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν στις 2 Ιουνίου 2023 με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) και στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν τρεις ημέρες εξετάσεων των μαθημάτων Προσανατολισμού:

6 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας)

8 Ιουνίου: Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)

12 Ιουνίου: Ιστορία (ΟμάδαΠροσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).

Σχετικά με τις εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων, αυτές θα διεξαχθούν στο διάστημα 17 – 29 Ιουνίου. Αρχικά, στις 17 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα των Αγγλικών και στις 19 Ιουνίου στα Γερμανικά. Στη συνέχεια, θα διεξαχθούν οι εξετάσεις του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου (20 και 21 Ιουνίου, αντίστοιχα).

Θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των μαθημάτων που αφορούν στην εισαγωγή σε μουσικά τμήματα: Αρμονία (22 Ιουνίου), Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων (23 Ιουνίου), Μουσική Αντίληψη και Γνώση (24 Ιουνίου), Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (26 Ιουνίου).

Τέλος, οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν με τα Γαλλικά (27 Ιουνίου), τα Ισπανικά (28 Ιουνίου) και τα Ιταλικά (29 Ιουνίου).

Απολυτήριες και προαγωγικές εξετάσεις στα Γυμνάσια – Πότε ένας μαθητής κρίνεται μετεξεταστέος

Παράλληλα σήμερα σημαίνει έναρξη και για τις απολυτήριες και προαγωγικές ενδοσχολικές εξετάσεις στα Γυμνάσια της χώρας. Η εξεταστική περίοδος διαρκεί από την 1η έως τη 15η Ιουνίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 12 του σχετικού προεδρικού διατάγματος «ο μαθητής κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης,
α) όταν έχει σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δέκα (10) ή
β) όταν έχει γενικό μέσο όρο βαθμών ετήσιας επίδοσης τουλάχιστον δεκατρία (13).

Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης, ο μαθητής παραπέμπεται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, πριν την έναρξη των μαθημάτων του επόμενου σχολικού έτους, δηλαδή στη δεύτερη εξεταστική περίοδο, σε επαναληπτική εξέταση στα μαθήματα στα οποία ο βαθμός ετήσιας επίδοσής του είναι μικρότερος από δέκα (10), εφόσον ο αριθμός των μαθημάτων αυτών δεν υπερβαίνει τα τέσσερα (4).

Αν δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις προαγωγής ή απόλυσης και ο μαθητής έχει βαθμό ετήσιας επίδοσης μικρότερο από δέκα (10) σε περισσότερα από τέσσερα (4) μαθήματα, τότε δεν κρίνεται άξιος προαγωγής ή απόλυσης, δεν παραπέμπεται σε επαναληπτική εξέταση και επαναλαμβάνει την τάξη.[…]

Αν και μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις μαθητής της Α΄ και Β΄ τάξης δεν κριθεί άξιος προαγωγής ή μαθητής της Γ΄ τάξης δεν κριθεί άξιος απόλυσης, σύμφωνα με την περ. α΄ της παρ. 4 , επαναλαμβάνει την τάξη.».

Το Μήνυμα του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, κ. Ανδρέα Ζέρβα

«Με την ευκαιρία της έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων εύχομαι ολόψυχα στην κάθε μια μαθήτρια και στον κάθε έναν μαθητή, να ευοδωθεί η έως τώρα επίπονη προσπάθεια των σχολικών τους χρόνων και να επιτευχθούν οι στόχοι τους. Οπλιστείτε με δύναμη, υπομονή και κουράγιο απέναντι στις δυσκολίες και τα εμπόδια που θα συναντήσετε.

Εξάλλου η μάχη αυτή δεν είναι ούτε η τελευταία ούτε η πιο σημαντική γιατί ο δρόμος της ζωής σας δεν εξαρτάται μόνο από τη συμμετοχή σας στις πανελλαδικές εξετάσεις. Κρατήστε για πάντα στο μυαλό σας ότι η εκπλήρωση των ονείρων απαιτεί αγώνες άλλοτε μικρούς και άλλοτε μεγάλους και ότι σημασία έχει να τολμάει κάνεις, να προχωράει, να παλεύει για μια καλύτερη ζωή!!! Εύχομαι επίσης στις οικογένειές σας υγεία, δύναμη και υπομονή για να σας στηρίζουν στις προσπάθειες και τις επιλογές σας! Σας βεβαιώνω ότι η σκέψη και οι ευχές όλων μας, σας συνοδεύουν. Καλή επιτυχία!!!

Όλη η επικαιρότητα