WEB tv Ηλεία

«Πρεμιέρα» στο πάρκο Ξυστρή με το Πανελλαδικό Θεματικό Πάρκο – Σημαντική πρωτοβουλία για τον εθισμό των παιδιών στο διαδίκτυο (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Με τη λειτουργία του 1ου Θεματικού Πάρκου για τον εθισμό και τους κινδύνους στο διαδίκτυο έγινε η απαρχή για την αξιοποίηση της αίθουσας εκδηλώσεων του πρώην εργοστασίου Ξυστρή, ενός από τα σημαντικότερα έργα που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στον Πύργο.

Τη σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβαν από κοινού η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, με στόχο να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων της Ηλείας, ώστε να μην παγιδευτούν στους κινδύνους που ελλοχεύουν στον απέραντο και άγνωστο κόσμο του διαδικτύου.

Το Θεματικό Πάρκο περιλαμβάνει τέσσερις βιωματικές και διαδραστικές δραστηριότητες, σχεδιασμένες με σύγχρονα πρότυπα εκπαίδευσης, ώστε να δημιουργούν τα κατάλληλα ερεθίσματα στα παιδιά για τον Εθισμό και τους Κινδύνους στο Διαδίκτυο, όπως το τηλεπαιχνίδι τύπου buzzer με αντικείμενο τον Εθισμό, το κυνήγι ερωτήσεων και η παρουσίαση με αντικείμενο του Κινδύνους του Διαδικτύου, τάπητα έκτασης 20 τ.μ., «το Διαδίκτυο», που προσομοιώνει επιτραπέζιο παιχνίδι, καθώς και ένα εργαστήριο ζωγραφικής.

Συνολικά παραβρέθηκαν 142 μαθητές Δημοτικών Σχολείων με τους Εκπαιδευτικούς που τα συνόδευαν και συμμετείχαν στις δραστηριότητες του Θεματικού Πάρκου, το οποίο θα φιλοξενηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του πρώην Εργοστασίου Ξυστρή στον Πύργο, με ελεύθερη είσοδο έως και το Σάββατο, από 08:30:-14:00.

Την έναρξη λειτουργίας τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο Αντιπερ/χης Οικονομικών. Π.Μπράμος, οι Αντ/ρχοι Πύργου, Ανδρ. Σκαρτσιάρης, Β. Σεϊντής και Ανδρ. Αγγελακοπούλου, ο βοηθός του Δ/ντή της ΔΑ Ηλείας, Αστυνομικός Διευθυντής Θωμάς Καραχάλιος, ο δ/κτής Ασφάλειας Πύργου, Χαρ. Πατσούρης, ο αναπλ. δ/κτής ΠΥ Πύργου, Γ. Κωνσταντακόπουλος, ο δασάρχης Πύργου, Π. Λάττας, ο π.

Γ. Γεωργιόπουλος, αντιπερ/ρχης Ηλείας

Το διαδίκτυο μας φέρνει σε επαφή με την παγκόσμια γνώση και τη δυνατότητα επικοινωνίας σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου αλλά θα πρέπει να είμαστε εξοπλισμένοι με τις αντιστάσεις και τις δυνατότητες που θα την προστατεύουν από τους κινδύνους. Ήταν σωστή η επιλογή του χώρου, διότι κάποια στιγμή θα πρέπει οι πολίτες να έρχονται σε επαφή με τον υπέροχο χώρο που διαμορφώθηκε. Αυτό που έλειπε στον τόπο μας, είναι οι συνεργασίες. Το κράτος έχει συνέχεια, ο καθένας πρέπει να συνεχίζει το έργο του άλλου, κανένας δεν είναι μόνιμος στη θέση του. το σημερινό έργο ειναι παράδειγμα για το μέλλον, καθώς η περιφέρεια το χρηματοδότησε με 4 εκατ. ευρώ και ίναι ειδικά διαμορφωμένος για εκθέσεις και κάθε είδους εκδηλώσεις, σε μια πόλη που έχει έλλειψη από τέτοιους χώρους

Γαβρ. Λιατσής, δήμαρχος Πύργου

«Συγχαρητήρια στους συντελεστές της εκδήλωσης, που είναι και άτυπα εγκαίνια, διότι είναι πολύ σημαντικό η αστυνομία ανοίγεται στην κοινωνία και ξεκινά από τα μικρά παιδιά. Πρέπει να γίνει αντίσταση στη δικτατορία των υπολογιστών, γιατί είναι η δικτατορία της γνώσης των ολίγων και μπορεί να κάνει κουμάντο χωρίς πολέμους και παραδοσιακές μεθόδους. Παράλληλα, ευχαριστώ για την παρουσία του σήμερα εδώ τον κ. Παρασκευόπουλο, γιατί πριν από πολλά χρόνια, μια βροχερή βραδιά που ήμουν άρρωστος, μου τηλεφώνησε να παραστώ σε ανάλογη εκδήλωση στην ανατολικη πλευρά της πόλης για ένα έργο  που ξεκίνησε επί των ημερών μου και που τελείωσε επί των ημερών του. Του είχα πει τότε ότι μακάρι να με αξιώσει ο Θεός να τον καλέσω σε ανάλογη εκδήλωση – και ευτύχησα να μπορώ να κάνω το ίδιο. Τον ευχαριστώ διπλά γιατί περνάμε έναν πολιτικό πολιτισμό που τον έχει ανάγκη ο τόπος και ίσως βάζουμε τέρμα σε μια διαδικασία που αρκετά κράτησε στον τόπο μας. Είναι ένα σπουδαίο έργο. Τα έργα επιβεβαιώνονται από τη χρήση τους. Το τι θα επισκεφθούν τον χώρο 600 παιδιά, γονείς και κηδεμόνες,  θα μάθουν ότι υπάρχει ο χώρος, δίνει δινει τη δυνατότητα να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στην Περιφέρεια για την απόλυτη προσοχή που έδειξε σε αυτό το έργο. Η εκδήλωση

Μάκης Παρασκευόπουλος, περιφ. σύμβουλος και πρ. δήμαρχος Πύργου

Δεν χωρά αμφιβολία ότι είναι σημαντική η πρωτοβουλία της αστυνομίας για πολλούς λόγους, τόσο για το  ουσιαστικό περιεχόμενο όσο και για τη διασύνδεση της αστυνομίας με την κοινωνία. Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι μια σκληρή και επικίνδυνη ιστορία. Θα πρέπει με πολλή προσοχή να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο αυτό έργο, που ουσιαστικά εγκαινιάζεται και σήμερα και το οποίο κοσμεί την πόλη. Είναι από τα μεγαλύτερα στην ιστορία της πόλης και από τα πιο εμβληματικά της περιόδου 2007-2014. Είμαι ευτυχής που ολοκληρώνεται, όμως επειδή φοβάμαι ότι δεν υπάρχει η βούληση στα ΜΜΕ για την ανίχνευση της αλήθειας ή είναι ατροφική η αντιμετώπιση, θέλω να πω ότι οι χρήσεις όλο του χώρου περιμένουν τη δικαίωσή τους.  Σήμερα, ουσιαστικά εγκαινιάζεται ένα μέρος όλων όσων οραματιστήκαμε και σχεδιάσαμε. Πρέπει να κρατήσουμε ψηλά το όραμα για να  βγάλουμε τον Πύργο από την απομόνωση

Απ. Μαρτζάκλης, Δ/ντής ΔΑ Ηλείας

Μαζί με την Περιφέρεια και την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης επιλέξαμε να επενδύσουμε στο ευαίσθητο και πολύ σημαντικό κομμάτι της ομαλής εισαγωγής των νέων στο διαδίκτυο. Το διαδίκτυο αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του ανθρώπινου πολιτισμού και η ορθή χρήση του οδηγεί στην ευημερία και στην πρόοδο. Το Πάρκο έχει δράσεις με έντονο βιωματικό τρόπο συμμετοχής των παιδιών σε αυτές, ξεφεύγοντας από μεθόδους που ίσως να χαρακτηρίζονται αναχρονιστικές. Θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί σε προληπτικές και παιδαγωγικές δράσεις για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.

Ευγ. Ηλιοπούλου, υπεύθ. Σχολ. Δραστηρ. Α/βάθμιας Εκπ.Ηλείας

Πρόκειται για μια σπουδαία διοργάνωση που έχει στόχο να προστατεύσει τα παιδιά μας από έναν μεγάλο κίνδυνο που τα απειλεί, την πλοήγηση στο διαδίκτυο, η οποία έχει μπει στην καθημερινότητα τόσο των μεγάλων όσο και των μικρών. Πολλές φορές και οι ίδιοι οι γονείς δεν αντιλαμβάνονται τους κινδύνους, για αυτό εδώ μπαίνει ο ρόλος της ενημέρωσης. Ευχαριστούμε την ΕΛΑΣ για τη συμβολή της, είναι το πρώτο θεματικό πάρκο πανελλαδικά και είναι καινοτόμα πρωτοβουλία με μεθόδους βιωματικές . Είναι μια μεγάλη προσφορά στη νέα γενιά.

Νίκος Χιώνης, πρόεδρος ΔΕΠ ΟΤΑ

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να φιλοξενούμε μια τέτοια εκδήλωση σε ένα σημείο αναφοράς για την πόλη μας, σε μια εποχή που το ίντερνετ έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μικρών και μεγάλων. όσο εύκολη είναι η πρόσβαση στο διαδίκτυο , άλλο τόσο παραμονεύουν οι κίνδυνοι. είμαστε σίγουροι για την επιτυχία της πρωτοβουλίας.  Είναι ένας χώρος με μεγάλες δυνατότητες και να είστε σίγουροι ότι θα τις αξιοποιήσουμε και με άλλες δράσεις στο μέλλον

Όλη η επικαιρότητα