Ελλάδα

Πρεμιέρα στον κινηματογράφο για πέντε ελληνικές ταινίες

Συμπαραγωγός είναι η ΕΡΤ
Ακούστε το άρθρο

Η καλοκαιρινή σεζόν επιβεβαίωσε ότι υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για τον πληγωμένο ελληνικό κινηματογράφο. H ΕΡΤ ενισχύει τον ελληνικό κινηματογράφο, πέντε ελληνικές ταινίες στις αίθουσες.

Του Αλέξανδρου Ρωμανού Λιζάρδου

Η καλοκαιρινή σεζόν ξεκίνησε με διεθνείς πρεμιέρες που όμως αρκετές από αυτές είχαν προβληθεί σε πλατφόρμες (ή είχαν απλά διανεμηθεί πειρατικά στο διαδίκτυο) με αποτέλεσμα οι διψασμένοι θεατές να μην τις προτιμήσουν. Ο παρατεταμένος εγκλεισμός οδήγησε το κοινό να αναζητά δημιουργίες στη γλώσσα τους που τους θύμιζε τη ζωή πριν το lock down. Αποτέλεσμα, αρκετές ελληνικές ταινίες συναντήθηκαν με το κοινό σε θερινούς κινηματογράφους. Ο Άνθρωπος του Θεού ήταν η πιο εμπορική ελληνική ταινία της σεζόν κατακτώντας τη δεύτερη θέση του συνολικού box office (και πρώτη θέση της καλοκαιρινής σεζόν). Ακολούθησαν το DiggerΤο πρόστιμο, η Αναζήτηση της Λόρα Ντουράντ, ο Ράφτης. Ίσως να είναι και η πρώτη σεζόν μετά από πολλά χρόνια που ελληνικές καλοκαιρινές πρεμιέρες κάνουν τη διαφορά.

Όμως ο χειμώνας μπήκε και όλη αυτή η προσπάθεια δείχνει να χάθηκε. Το άνοιγμα των κλειστών κινηματογράφων αρχικά με διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη, οι πολλές νέες πρεμιέρες διεθνών blockbuster, η υπερπληθώρα προβολών (υπήρχε εβδομάδα με 11 νέες πρεμιέρες), δεν έδωσε τη δυνατότητα στις ταινίες να αναπνεύσουν. Μία εβδομάδα μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα και τη μετατροπή των κινηματογράφων σε covidfree χώρων, 5 νέες πρεμιέρες ελληνικών ταινιών εμφανίστηκαν ταυτόχρονα (μαζί με 3 ακόμα ταινίες, οι δύο από αυτές πολυαναμενόμενα blockbuster). Με πιο απλά λόγια, 5 ενδιαφέρουσες δημιουργίες βγήκαν σαν τα πρόβατα στη σφαγή σε συσκευασία τροφής για κροκοδείλους.

Ας δούμε αναλυτικότερα τις ελληνικές ταινίες που κάνουν πρεμιέρα ταυτόχρονα.

Πέντε Ελληνικές ταινίες, όπως είπαμε παραπάνω, κάνουν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα στις Ελληνικές αίθουσες, οι δύο πρώτες αλληλοσυμπληρώνουν τα θέματα τους: οινοποιία και μαγειρική.

 Η «Πράσινη Θάλασσα» της Αγγελικής Αντωνίου μπορεί να μην αναδύει από επιλογη οσμές και γεύσεις, αποτυπώνονει όμως έντιμα την περιπέτεια μιας γυναίκας που χάνει τη μνήμη της αλλά όχι το μαγειρικό της ταλέντο, σε έναν κόσμο που η αγάπη περνάει σίγουρα και από το στομάχι.

Με πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, η ταινία του Τάσου Γερακίνη «Ένας Ήσυχος Άνθρωπος», δείχνει πως η ηρεμία αντικαθιστάται από την οργή όταν ένας Οινοποιός θα αναγκαστεί να κάνει τα πάντα για να προστατέψει την οικογένεια του.

Οι επόμενες τρεις ελληνικές ταινίες έχουν σκάνδαλα, ψέματα, προδοσίες και μυστήριο.

Η νέα ταινία του Κώστα Χαραλάμπους «Λούγκερ» μας μεταφέρει μέσα από την ιστορία ενός ισχυρού άντρα από την Κατοχή μέχρι και τα πρώτα χρόνια της Σοσιαλιστικής Ελλάδας. Αφηγητής ο γόνος μιας πλούσιας οικογένειας που -σχεδόν- έχασε την ηθική της ταυτότητα.

Στην ταινία του Μιχάλη Κωνσταντάτου «Μικρά Όμορφα Άλογα», παντρεμένο ζευγάρι με σκοτεινές σελίδες στην ιστορία του προσπαθεί να διεκδικήσει μια ουσιαστικά ομαλή καθημερινότητα απηλλαγμένη από όσα δεν μπορούν να ειπωθούν.

 Τέλος, η ανεξάρτητη παραγωγή το «Κλαδί στη Φωτιά» είναι ένα δράμα μυστηρίου με μια μητέρα και κόρη να προσπαθούν να κρατήσουν ένα μυστικό που τους στοιχειώνει 25 χρόνια αργότερα.

Είναι λυπηρό πως δεν υπάρχει εδώ και χρόνια μια ξεκάθαρη πολιτική ενίσχυσης του εθνικού κινηματογράφου στο πιο ουσιαστικό μέρος της πορείας του, στην επαφή τους με το κοινό. Οι τρείς βασικοί φορείς κρατικών χρηματοδοτήσεων, μετά από αρκετά χρόνια άλλαξαν ουσιαστικά την πολιτική τους υποστηρίζοντας καταξιωμένους και νέους δημιουργούς, ενισχύοντας χρηματοδοτήσεις σεναρίων που απευθύνονται και στο ευρύ κοινό και το φεστιβαλικό. Το ραντεβού όμως στις αίθουσες -δυστυχώς-, όσο βγαίνουν 5 ελληνικές ταινίες ταυτόχρονα, θα είναι «στα τυφλά» και με πιθανότητα το άλλο μισό από το ρομαντικό «ραντεβού» να μην έρθει στην ώρα του. Ας ελπίσουμε ότι φαινόμενα σαν και αυτό, θα αρχίσουν να εκλείπουν με την αποκατάσταση της ομαλής θέασης ταινιών στους κινηματογράφους ή έστω με το την πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης ταινίας “Σμύρνη μου Αγαπημένη“.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλη η επικαιρότητα