Πριγκίπισσα Μαργαρίτα: Όταν η μικρή αδερφή της βασίλισσας Ελισάβετ ήρθε στην Ηλεία

Share

Η Μαργαρίτα, Κόμισσα του Σνόουντον ήταν η νεότερη κόρη του Γεωργίου ΣΤ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελισάβετ του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και η μόνη αδελφή της Ελισάβετ Β΄.

Η πριγκίπισσα Μαργαρίτα, αγαπούσε τα πάρτι, ήταν η ψυχή της παρέας, λάτρευε τα ταξίδια, κάπνιζε διαρκώς, έπαιζε πιάνο και είχε μια πλειάδα θαυμαστών σε όλο τον κόσμο. Λέγεται μάλιστα, πως στην ομορφιά της δεν μπορούσε να αντισταθεί ούτε ο σπουδαίος ζωγράφος, Πάμπλο Πικάσο, ενώ είχε αφήσει με το στόμα ανοιχτό, τον μεγάλο γόη του Χόλιγουντ και εξαιρετικό ηθοποιό, Μάρλον Μπράντο.

Προκάλεσε έντονα ερωτικά σκάνδαλα, στην πραγματικότητα όμως, όσοι την ήξεραν έλεγαν πως δεν υπήρξε ποτέ πραγματικά ευτυχισμένη δίπλα σε έναν άνδρα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 50′ η Μαργαρίτα ερωτεύθηκε παράφορα τον παντρεμένο σμήναρχο Πήτερ Τάουνσεντ. Όταν ο πατέρας της πέθανε, εκείνος πήρε διαζύγιο και το 1953 έκανε επίσημη πρόταση γάμου στην πριγκίπισσα. Η Εκκλησία της Αγγλίας όμως, δεν ενέκρινε αυτό το γάμο. Τόσο οι θρησκευτικοί, όσο και οι πολιτικοί άρχοντες της Αγγλίας, πίστευαν πως δεν άρμοζε για την 22χρονη πριγκίπισσα ένας διαζευμένος άνδρας. Η Μαργαρίτα βυθίστηκε σε θλίψη, και άργησε πολύ να ξεπεράσει την απογοήτευση αυτή. Το 1960 όμως, αποδέχθηκε την πρόταση γάμου, του ιδιόρρυθμου φωτογράφου Άντονη Άρμστρονγκ-Τζόουνς, Ο οποίος, μετά τον γάμο τους, έλαβε τον τίτλο “λόρδος Σνόουντον”.. Μαζί, απέκτησαν δύο παιδιά, ενώ πήραν διαζύγιο το 1978.

Τον Σεπτέμβριο του 1963, γιόρτασαν τρία χρόνια γάμου, με ένα μεγάλο ταξίδι στην Ελλάδα. Επισκέφτηκαν την Αθήνα, την Κρήτη και… την Ηλεία.

Το ζεύγος κατέπλευσε στο λιμάνι του Κατακόλου, την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου του 1963, με την πολυτελή θαλαμηγό “Κρεολής”, του εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου, συνοδευόμενο από την σύζυγό του, την αδερφή της μαρκησία Τίνα Μπλάντφορντ (πρ. σύζυγο του Αριστοτέλη Ωνάση), και το ζεύγος Μπράντ (τραπεζίτης).

Αμέσως μετά την άφιξή τους, μετέβησαν στην Αρχαία Ολυμπία, όπου επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο, καθώς και το αρχαιολογικό μουσείο. Έπειτα, πέρασαν λίγες ώρες χαλάρωσης, στο Κατάκολο, και συνέχισαν το ταξίδι τους, με επόμενο σταθμό την Ιτέα, ώστε να .

Ο τότε δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Αθανάσιος Κόσμπουλος, είχε ετοιμάσει θερμεί υποδοχή στην πριγκίπισσα Μαργαρίτα και τον σύζυγό της, ενώ της πρόσφερε το βιβλίο του “Ο Θεός της Ολυμπίας”.

Έπειτα όλοι μαζί, ήπιαν το αναψυκτικό τους στο ξενοδοχείο ΣΠΑΠ.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της εφ. “Πατρίς”, η πριγκίπισσα, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα αρχαιολογικά εκθέματα του μουσείου, ενώ την εντυπωσίασε ιδιαίτερα το άγαλμα του Ερμή, του Πραξιτέλους.

Ο σύζυγός της, επίσης θαύμασε όλα τα εκθέματα, και τράβηξε αμέτρητες φωτογραφίες όλων των αρχαιοτήτων, αλλά και των τοπίων της περιοχής.

Επίσης, η πριγκίπισσα, ενθουσιάστηκε με το Κεραμουργείο, που υπήρχε στην περιοχή, ενώ δεν παρέλειψε να προμηθευτεί και χαρακτηριστικές στάμνες.