Ηλεία

«Πριν το Πάσχα οι νέες αντικειμενικές αξίες και στην Ηλεία»

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΤΙΜΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ποιοι φόβοι εκφράζονται για την… αντικειμενικότητά τους…

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτό το διάστημα σε όλη την Ελλάδα η διαδικασία… ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές τιμές. Ιδιώτες εκτιμητές κάνουν αυτοψίες και συλλέγουν στοιχεία στις περιοχές ευθύνης τους, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η Ηλεία.

Δέκα χρόνια μετά την τελευταία μαζική ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα προσδιορισμού αξίας ακινήτων της Εφορίας, το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στην επέκταση των αντικειμενικών αξιών όπου στην Ηλεία θα ενταχθούν η Κυλλήνη, η Ανδραβίδα και η Αρχαία Ολυμπία…

Το άθροισμα παλαιών και νέων ζωνών της Εφορίας σε όλη την Ελλάδα ανέρχεται, πλέον, σε 13.970, καθώς σήμερα εφαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες σε 10.216 ζώνες της επικράτειας. Σε αυτές θα προστεθούν οι 3.754 νέες εντάξεις, ανάμεσα τους και στις περιοχές της Ηλείας που προαναφέρθηκαν οι οποίες για πρώτη φορά θα αποκτήσουν τιμές ζώνης.

Πάντως, παρά τα όσα έχουν δει έως τώρα το φως της δημοσιότητας, τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από τους εκτιμητές δεν επιτρέπουν ασφαλή συμπεράσματα γεγονός που επιβεβαίωσε μιλώντας στην εφημ. ΠΑΤΡΙΣ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκτιμητών Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλείου.

Ο κ. Βασιλείου τόνισε πως «Μια σαφή ένδειξη των τάσεων θα έχουμε στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, πριν το Πάσχα. Για να είμαστε ειλικρινείς με αυτά που λέμε διότι όλα τ` άλλα είναι εικασίες και συμπεράσματα οποιουδήποτε επαΐοντος ή μη. Μπορεί δηλαδή εγώ που δεν γνωρίζω την Ηλεία να βγω και να πω ότι οι τιμές των ακινήτων θα κατέβουν κι αυτό να μην είναι αληθές.

Η όλη διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί. Τα στοιχεία τα παίρνει το υπουργείο Οικονομικών για να γίνει περαιτέρω επεξεργασία και είναι λίγο νωρίς για να μιλάμε για τάσεις. Οι πιστοποιημένοι εκτιμητές δεν έχουν ολοκληρώσει την εργασία τους για να καταγραφούν κάποιες τάσεις. Και στο υπουργείο Οικονομικών να αποταθεί κανείς δεν υπάρχουν ακόμα τα στοιχεία για να καταγραφεί κάποια τάση σε οποιαδήποτε περιοχή κι όχι μόνο στον Πύργο Ηλείας».

Οι αντιρρήσεις…

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αντιρρήσεις που εκφράζονται για την διαδικασία της εκτίμησης από Ηλείους –αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς- που κλήθηκαν να συμμετάσχουν αλλά τελικά δεν το έπραξαν… Αντιρρήσεις που εστιάζονται κυρίως στο χρονικό διάστημα που δίνεται για να γίνουν οι εκτιμήσεις, που χαρακτηρίζεται από πολύ μικρό έως ελάχιστο, ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες έχουν ήδη μεγάλο φόρτο εργασίας… «Δεν είναι δυνατό να κλείσουμε τα γραφεία μας για να κάνουμε εκτιμήσεις», τονίζουν.

Ένα ακόμα αρνητικό στοιχείο που επηρεάζει την απόφαση τους είναι και οι αμοιβές που έχουν οριστεί, ενώ διατυπώνονται και ενστάσεις για το πόσο ακριβείς μπορεί να είναι οι εκτιμήσεις σε ακίνητα της Ηλείας την στιγμή που αναμένεται να γίνουν από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν την περιοχή και –άρα- τις πραγματικές αξίες των ακινήτων. Στα μειονεκτήματα για αντικειμενικές εκτιμήσεις συγκαταλέγεται και ο πολύ χαμηλός αριθμός αγοροπωλησιών ακινήτων τα τελευταία χρόνια στην Ηλεία (προφανώς) λόγω της κρίσης στον χώρο. Επισημαίνεται επίσης ο κίνδυνος οι εκτιμήσεις που θα γίνουν να προκύψουν και από ιστοσελίδες ενοικιάσεων – πωλήσεων…

Σύμφωνα με πληροφορίες ως αντίλογος σε ορισμένα από τα παραπάνω είναι το γεγονός πως αν δεν συμμετέχουν ντόπιοι εκτιμητές τότε η διαδικασία προβλέπει τη συμμετοχή εκτιμητών από όμορους νομούς ή και από κάποιους που ναι μεν δραστηριοποιούνται σε άλλους νομούς πλην όμως έχουν γνώση σε ένα νομό όπως πχ η Ηλεία. Κι αυτό μπορεί να συμβαίνει διότι τυχαίνει να έχουν σχέση με την περιοχή, πχ να είναι ο τόπος καταγωγής τους και να την γνωρίζουν αρκετά καλά…

Αξίζει να σημειωθεί πως οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα προκύψουν θα είναι αυτές που θα καθορίσουν και το ύψος του ΕΝΦΙΑ που θα καλούνται να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων την επόμενη χρονιά…

Όλη η επικαιρότητα