Ψυχαγωγία

Prince: Ένας χρόνος χωρίς τον «πρίγκιπα» της ποπ

Ακούστε το άρθρο

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα 21 Απριλίου 2017 από το θάνατο του «πρίγκιπα» της μουσικής, Prince, μια είδηση που έπεσε σαν κεραυνός και προκάλεσε σοκ στο κοινό παγκοσμίως. Μια είδηση που ακόμα και σήμερα, ένα χρόνο μετά, μοιάζει σαν ψέμα.

Ο Πρινς Ρότζερ Νέλσον, που έγινε παγκοσμίως γνωστός μόνο με το μικρό του όνομα πέθανε στο σπίτι του στη Μινεσότα, την πολιτεία όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, από υπερβολική δόση οπιοειδών, σε ηλικία 57 ετών.

Ο Prince χαρακτηρίζεται ως ένας από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες όλων των εποχών. Εργάτης της μουσικής για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, έγραψε εκατοντάδες τραγούδια για τον ίδιο και για άλλους καλλιτέχνες πότε με το όνομά του και άλλοτε με ψευδώνυμο και κυκλοφόρησε 39 στούντιο άλμπουμ και μάλιστα τέσσερα από αυτά τους τελευταίους 18 μήνες της ζωής του. Ένα μήνα πριν πεθάνει, ο εκδοτικός οίκος Spiegel & Grau ανακοίνωσε πως είχε αποκτήσει τα δικαιώματα της κυκλοφορίας για τα απομνημονεύματα του Prince, μια έκδοση που επρόκειτο να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2017. Μάλιστα όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο τραγουδιστής, «οι εκδότες μού έκαναν μια πρόταση που δεν μπορώ να αρνηθώ». ο προσωρινός τίτλος του βιβλίου ήταν The Beautiful Ones και θα περιλάμβανε γεγονότα από τις πρώτες του αναμνήσεις, όσα θυμόταν από συνεργασίες του με μεγάλους μουσικούς και θα έφτανε μέχρι το παρόν.

Ο πρίγκιπας της ποπ γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου του 1958 και έγραψε το πρώτο του τραγούδι σε ηλικία 7 ετών. Οι γονείς του χώρισαν όταν ήταν μικρός και όταν η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε είχε μια ιδιαιτέρως προβληματική σχέση με τον πατριό του, κάτι που τον οδήγησε να φύγει από το σπίτι. Αργότερα ο Prince υιοθετήθηκε από μια άλλη οικογένεια, τους Άντερσονς. Με τον γιο της οικογένειας Αντρέ, γρήγορα έγιναν φίλοι και δημιούργησαν την μπάντα Grand Central μαζί με τον Τσαρλς Σμιθ. Αργότερα η μπάντα μετονομάστηκε σε Champagne και γνώρισε επιτυχία, μέχρι που διαλύθηκε.

Στα 18 του ο Prince υπέγραψε συμβόλαιο με την Warner Brothers Records, και αυτομάτως έγινε ο νεότερος καλλιτέχνης στο δυναμικό της εταιρείας, ενώ το 1978 κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ του  For You, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Ωστόσο, τα επόμενα singles του Why You Wanna Treat Me So Bad? και I Wanna Be Your Lover το 1979 είχαν καλύτερη πορεία. Με το single, 1999 άνοιξαν για εκείνον οι πόρτες του μουσικού καναλιού MTV, ενώ το τραγούδι που πραγματικά απογείωσε την καριέρα του ήταν το πασίγνωστο Purple Rain (το σάουντρακ της ταινίας όπου πρωταγωνιστούσε) το 1984. Το 1991 δημιούργησε το συγκρότημα The New Power Generation και μαζί κυκλοφόρησαν τραγούδια όπως τα Diamond And Pearls, Cream, and Gett Off, ενώ αλησμόνητη έμεινε και η πρωτοβουλία του το 1993 να αλλάξει το όνομα που τον καθιέρωσε (Prince), για να ξαναρχίσει -ευτυχώς- να το χρησιμοποιεί και πάλι το 2000.

Ο Prince θεωρείται ένας από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες, πολλοί γνωστοί τραγουδιστές όπως οι Μπιγιονσέ και Λένι Κράβιτζ, έχουν παραδεχθεί ότι έχουν επηρεαστεί από αυτόν, ενώ εκτός από τη μουσική του, την έκταση της ιδιαίτερης φωνής του, τις σεξουαλικές αναφορές στα τραγούδια του και τη γεμάτη αισθησιασμό κίνησή του, ήταν γνωστός και για το εξεζητημένο στιλ του.

Ο πρίγκιπας της ποπ έχει πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ένα νούμερο που αδιαμφισβήτητα τον έχει κάνει έναν από τους πιο επιτυχημένους σε πωλήσεις καλλιτέχνες όλων των εποχών. Η μουσική του συνδύαζε στοιχεία της rock, R&B, soul, funk, hip hop, disco, jazz και pop. Είχε κερδίσει 7 Βραβεία Γκράμι, μια Χρυσή Σφαίρα και ένα Όσκαρ Καλύτερης Μουσικής. Το 2004 μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Εκτός από τραγουδιστής, δημιουργός, παραγωγός εμφανίστηκε και ως ηθοποιός στη μεγάλη οθόνη.


Ο Prince μέσα από τα δικά του λόγια

  • «Λένε πως τα λεφτά δεν αγοράζουν την ευτυχία… Ωστόσο πληρώνουν για να την ψάξεις».
  • «Οι άνθρωποι λένε ότι σε αγαπάνε όταν θέλουν να βοηθήσουν. Αλλά πώς μπορούν να το πετύχουν όταν εσύ ο ίδιος δεν μπορείς να βοηθήσεις τον εαυτό σου;»
  • «Όλα αυτά τα γκάτζετς και οι υπολογιστές δεν είναι για καλό. Απλώς γεμίζουν το κεφάλι σου με αριθμούς και αυτό δεν είναι καλό για εσένα».
  • «Κάθε ημέρα τη νιώθω ως μια ευλογία Θεού. Και ως ένα νέο ξεκίνημα. Ναι, όλα είναι όμορφα».
  • «Σε όλους αυτούς τους ανόητους που δεν μπορούν να τραγουδήσουν, να χορέψουν, τους “μακάρι να είχα ένα ρούχο πάνω μου”, που λένε ότι τα άλμπουμ μου είναι άθλια, γιατί να τους δώσω προσοχή;»
  • «Σε όλα υπάρχει μια σκοτεινή πλευρά».
  • «Έχω φίλους γκέι με τους οποίους μελετάμε μαζί τη Βίβλο».
  • «Μου αρέσουν οι διαφωνίες».
  • «Αυτό που λείπει από την ποπ μουσική είναι ο κίνδυνος».
  • «Όλοι έχουν ένα ροκ κουμπί».
  • «Το άλμπουμ του Μάικλ Τζάκσον ονομάστηκε Bad, γιατί στο εξώφυλλο δεν υπήρχε αρκετός χώρος για να ονομαστεί Pathetic (θλιβερό/αξιοθρήνητο)».
  • «Ενήργησε ανάλογα με την ηλικία σου και όχι σύμφωνα με το νούμερο του παπουτσιού σου».
  • «Όταν ανακάλυψαν πως πριν από τον George Washington προηγήθηκαν οκτώ Πρόεδροι, ήθελα να χαστουκίσω κάποιον».
  • «Έχω γράψει ένα τραγούδι που λέει: “Εάν κάποτε χάσεις κάποιον αγαπημένο, ποτέ μην πεις ότι έφυγε… και θα ξαναγυρίσει”».

Όλη η επικαιρότητα