Πολιτική

Προ των πυλών η πρόταση μομφής κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου

zoi-konstantopoulou-1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ως πολιτικό «άδειασμα» της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου ερμηνεύτηκαν οι τοποθετήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Βούτση και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου εισήχθη προς ψήφιση το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων.


Οι παρεμβάσεις της Προέδρου, η οποία έχει διαμηνύσει ότι δεν μπορεί να νομιμοποιήσει διαδικασίες που καθιστούν την Βουλή διακοσμητική, καταγγέλλοντας μάλιστα «εκτροπή» και πρακτικές εκβιασμού από την πλευρά των δανειστών, προκειμένου οι βουλευτές να νομοθετούν σε συνθήκες καταναγκασμού και εξαναγκασμού, όπως και η πρωτοβουλία της να αποστείλει σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο που κράτησε σαφείς αποστάσεις κάνοντας λόγο για «προσωπικές της απόψεις», επιτείνουν το ήδη τεταμένο κλίμα.


Εν όψει μάλιστα και της συνάντησης που θα έχει την Πέμπτη το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα μετά από αίτημά της, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αποκτά ένα ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον. Πάντως οι παρεμβάσεις της κυρίας Κωνσταντοπούλου και το θεσμικό «παράδοξο» ως Πρόεδρος της Βουλής που προτάθηκε από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα να διαφωνεί και να καταψηφίζει νομοσχέδια τα οποία κατά την κυβέρνηση αποτελούν εθνικής σημασίας λόγω των έκτακτων συνθηκών που διαμορφώθηκαν για την χώρα, επιβαρύνει το κλίμα που υπάρχει.


Η πρόταση μομφής της ΝΔ


Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ έχει έτοιμο το κείμενο της πρότασης μομφής κατά της Προέδρου της Βουλής το οποίο συνέγραψε ο Κ. Τασούλας και έχει τεθεί υπ’ όψιν του προέδρου του κόμματος Ευ. Μεϊμαράκη και στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση περιμένει τον κατάλληλο χρόνο, όπως έλεγαν πηγές του κόμματος, προκειμένου να την καταθέσει αφού θεωρεί ότι με την στάση της έχει περιέλθει σε πλήρη αναντιστοιχία με τις θεσμικές υποχρεώσεις και τον ρόλο της. Όσον αφορά τους λόγους που οδήγησαν τη ΝΔ στην απόφαση να μην καταθέσει τώρα την πρόταση μομφής, έλεγαν ότι «αρκετά προβλήματα έχει η χώρα για να προστεθεί άλλο ένα –αυτό της Ζωής Κωνσταντοπούλου».


Μάλιστα το θέμα το έθιξε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι προκύπτει μια ξεκάθαρη διαφωνία μεταξύ της θέσης της κυβέρνησης και της Προέδρου της Βουλής και καλώντας την «να μην ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη όταν μιλάει για προτάσεις μομφής διότι αυτές είναι προνόμιο των βουλευτών…».  


Η κυρία Κωνσταντοπούλου σήκωσε το γάντι και είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι η ΝΔ απειλεί με πρόταση μομφής επί έξι μήνες. «Κάντε το και μην απειλείτε», του επισήμανε.


Είχε προηγηθεί το «άδειασμα» από τους κκ. Βούτση και Φίλη, αλλά και οι αιχμές των εκπροσώπων άλλων κομμάτων. Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «η απόλυτα ελεύθερη έκφραση της άποψης δεν μπορεί να μπει σε αιρεσιμότητα». «Ως κυβέρνηση τηρούμε τον Κανονισμό της Βουλής, το Σύνταγμα και τον τηρούμε ακόμα και σε οριακές διατάξεις και διαδικασίες για τις οποίες στο παρελθόν ή στο μέλλον μπορεί να έχουμε ενστάσεις», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση είμαστε εκλεγμένοι και εκφράζουμε τη λαϊκή κυριαρχία και τη Δημοκρατία και ουδείς μπορεί να πει ότι η κυβέρνηση λειτουργεί καθ’ υπαγόρευση».


Ενώ απαντώντας ουσιαστικά στην κυρία Κωνσταντοπούλου συμπλήρωσε: «Κρινόμαστε και κριθήκαμε ενώπιον του λαού και της ιστορίας. 41 χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας είναι σαφές πως υπάρχει μια συλλογική μνήμη στο λαό μας και τους θεσμούς που είναι ζωντανοί και ενεργοί και αποτρεπτική κάθε προσπάθειας εσωτερικής ή εξωτερικής για την κατάλυση της Δημοκρατίας και για θεσμικό πραξικόπημα».


Αλλά και ο κ. Φίλης πήρε αποστάσεις επικαλούμενος μάλιστα την απαντητική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας. «Συνειδητοποιώντας το ιδιότυπο καθεστώς που νομοθετεί σήμερα η Βουλή σε μια έκτακτη ανάγκη, λαμβάνω σοβαρά υπόψη μου και την απάντηση του ΠτΔ που απορρίπτει την διαδικασία που του υποβάλλατε», είπε απευθυνόμενος προς την κυρία Κωνσταντοπούλου, ενώ σχετικά με τις διαδικασίες είπε ότι «τα θέματα που συζητούμε είναι τα τελευταία προαπαιτούμενα προκειμένου η χώρα να αποφύγει την απειλή της άτακτης χρεοκοπίας» και έκανε έκκληση για «μεγαλύτερη δημοκρατική προσήνεια». «Και ζητώ όλοι μας να αρθούμε πάνω από εύκολες μικροκομματικές ροπές και να έχουμε συναίσθηση της εθνικής ευθύνης», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.


Ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης ρώτησε ευθέως τον πρωθυπουργό «ως πότε θα την ανέχεστε ως Πρόεδρο της Βουλής;» καταλογίζοντάς της προσβλητική συμπεριφορά να κάνει μαθήματα συνταγματικού δικαίου στον συνταγματολόγο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κάλεσε την κυρία Κωνσταντοπούλου «να κατέβει από την έδρα της, να πάψει να έχει το προσωπικό της Κανάλι και να προβάλλει τους φίλους της και να περιοριστεί στην βουλευτική της ιδιότητα».


Στην στάση της Προέδρου της Βουλής αναφέρθηκε και ο εισηγητής της ΝΔ Ν. Δένδιας λέγοντας ότι δεν είναι καν νοητό ο επιφορτισμένος για την τήρηση της νομοθετικής εξουσίας να καταγγέλλει κατάλυση του Συντάγματος και νόθευση της βούλησης των βουλευτών και αυτό να αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως ιδιομορφία. Ενώ εκ μέρους του ΠαΣοΚ ο Αν. Λοβέρδος ζήτησε από την κυρία Κωνσταντοπούλου να ξεκαθαρίσει την στάση της. «Είπατε ότι ως Πρόεδρος της Βουλής δεν θα νομιμοποιήσετε τις διαδικασίες. Εννοούσατε την αρνητική ψήφο σας ή έχετε κάποιο άλλο σκοπό, κάτι να μην κάνετε ή να παρεμποδίσετε;», ανέφερε, κάνοντας λόγο για «αντίφαση που πρέπει να λυθεί με παρέμβαση της κυβέρνησης: η κυβέρνηση σφυροκοπείται από την Πρόεδρο της Βουλής και κοιτάει αμήχανα,  αποδοκιμάζεται από την Πρόεδρο και η κυβέρνηση πρέπει να πάρει το λόγο τώρα», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.


Ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χ. Θεοχάρης είπε ότι με την επιστολή της η κυρία Κωνσταντοπούλου «μέμφεται την ελληνική κυβέρνηση που πρέπει να πάρει θέση σε αυτή την μομφή». «Είναι πολιτικές οι ενστάσεις της Προέδρου και για αυτό κρύβεται πίσω από διαδικασίες για να μην μπορέσει η κυβέρνηση να νομοθετεί», υποστήριξε.



«Δεν επιτρέπω σε κανέναν να ερμηνεύει τις απόψεις μου. Είναι προφανές ότι ονειρεύεστε προτάσεις μομφής. Δεν θα σας κάνω τη χάρη. Η επιστολή μου δεν είναι μομφή προς την κυβέρνηση αλλά προς εκείνους που απεργάζονται κατάλυση της Δημοκρατίας στην χώρα μας», ήταν η απάντηση της κυρίας Κωνσταντοπούλου, ενώ αναφορικά με όσα είπε ο κ. Λοβέρδος τόνισε: «Μην παραφράζετε και μην παρερμηνεύετε αυτά που λέω. Αυτοί που σφυροκοπούνται δεν είναι η κυβέρνηση αλλά εκείνοι που συμπράττουν στον εκβιασμό και επισπεύδουν την ασφυξία. Μην προσπαθείτε να δηλητηριάζετε τον δημόσιο λόγο και να πυροδοτείτε αντιδράσεις ανυπόστατες». Αναφορικά δε με τις αιχμές του κ. Φίλη όσον αφορά την στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας, η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι ο κ. Παυλόπουλος απάντησε ευγενώς «ότι αρνείται να ενημερώσει τους ομολόγους του για την επιστολή μου προσκαλώντας με να το πράξω απευθείας». Ενώ απαντώντας στην κριτική που δέχεται τόνισε: «Προδήλως οι απόψεις μου δεν είναι προσωπικές και διατυπώνονται στο πλαίσιο της υπηρέτησης των θεσμικών μου καθηκόντων».

Περισσότερα στο tovima.gr 

Όλη η επικαιρότητα