Αγροτικά

Προχωρά η υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα

Ακούστε το άρθρο

Σε διαβούλευση τίθεται μέσα στο επόμενο διάστημα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα, ένα θέμα που έχει απασχολήσει κατά καιρούς καταναλωτές και κτηνοτρόφους.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, το ασαφές θεσμικό πλαίσιο – που δίνει την δυνατότητα να γίνονται αθρόες εισαγωγές γάλακτος από χώρες της ΕΕ – σε συνδυασμό με τις μειωμένες πωλήσεις λόγω κρίσης, έχουν φέρει σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους πολλοί εκ των οποίων προχωρούν σε ξήλωμα των κτηνοτροφικών τους μονάδων καθώς τα έσοδα τους πλέον δεν φτάνουν πλέον να καλύψουν το κόστος τους.

Eίναι ενδεικτικό ότι μέσα στο 2016 οι πωλήσεις του φρέσκου γάλακτος είχαν την μεγαλύτερη πτώση – κατά 10% – από όλα τα βασικά είδη διατροφής.

Οι αγελαδοτρόφοι θεωρούν ότι η καταστροφή για τον κλάδο ήταν η επιμήκυνση του φρέσκου γάλακτος από τις 5 στις 7 ημέρες αρχικά (τότε είχε οδηγηθεί σε παραίτηση ο τότε αναπληρωτής Υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος) και στη συνέχεια σε πάνω από 11 μέρες , καθώς αυτό οδήγησε σε αθρόες εισαγωγές αγελαδινού γάλακτος από την Ευρώπη και σε αφανισμό του κλάδου.

Με δεδομένο ότι με την επιμήκυνση που ισχύει από το καλοκαίρι του 2015, έρχεται πλέον άφθονο φρέσκο γάλα (αρμεγμένο το προηγούμενο βράδυ) από γειτονικές Βαλκανικές χώρες αλλά και από την Αυστρία και τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, σε τιμές των 32 και 33 λεπτών το κιλό, όταν οι τιμές στον Έλληνα παραγωγό είναι στα 42 λεπτά το κιλό, ενώ κάτω από τα 40 αδυνατεί να καλύψει το κόστος παραγωγής, είναι πλέον θέμα χρόνου πότε η ελληνική αγελαδοτροφία θα κατεβάσει οριστικά ρολά.

Το θέμα των αθρόων εισροών γάλακτος αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, η πλήρης αντιμετώπιση του δεν είναι εφικτή, όμως όπως ανέφερε υπάρχει συνεργασία με άλλα υπουργεία ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι σε σημεία εισόδου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα των ελληνοποιήσεων για διάφορα αγροτικά προϊόντα. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να εγκαταστήσει σε πέντε πύλες εισόδου στη χώρα μας, όπου παρουσιάζονται ιδιαίτερα αυξημένα αυτά τα φαινόμενα, συστήματα σκαναρίσματος όλων των φορτωτικών εγγράφων-τιμολογίων.

Ταυτόχρονα θα σκανάρεται όλη η πρώτη ύλη που εισάγεται στη χώρα μας και αφορά τον αγροτικό χώρο. Στην προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου παράνομων «ελληνοποιήσεων» αγροτικών προϊόντων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχεδιάζει να ορίσει συγκεκριμένες πύλες εισόδου για συγκεκριμένα προϊόντα ώστε να μην είναι δυνατό να εισάγονται στη χώρα από άλλες πύλες εισόδου. Ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε ειδικότερα στην πατάτα από την Αίγυπτο η οποία θα εισάγεται στον Πειραιά. Δεν θα εισάγεται από άλλες περιοχές και στη διαδρομή της, για παράδειγμα, από την Ηλεία μέχρι να έρθει στον Πειραιά, να αλλάζει χώρα προέλευσης.

Πηγή: insider.gr 

Όλη η επικαιρότητα