Categories: Ηλεία

«Προχωρήστε άμεσα σε διακανονισμό των χρεών σας» δηλώνουν οι δήμαρχοι της Ηλείας

Share

Η οικονομική και ενεργειακή κρίση, όπως και η διετής καραντίνα, λόγω του covid 19, έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους Έλληνες πολίτες, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς, να μην είναι σε θέση να καλύψουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους και τα χρέη τους, όχι μόνο προς τις τράπεζες και την εφορία, αλλά και προς τους δήμους διαμονής τους, με τα χρέη να συσσωρεύονται και να γίνονται ένας τεράστιος … βραχνάς.

Πλέον όμως τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα, αφού όσοι χρωστούν πάνω από 500 ευρώ, δηλαδή σχετικά μικρά ποσά, απειλούνται με κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, καθώς έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι νέες νομοθετικές διατάξεις, που επιτρέπουν στο δημόσιο και εν προκειμένω και στους δήμους να κινούν τις απαραίτητες διαδικασίες.

Μάλιστα υπάρχουν ήδη κάποιοι δήμοι (όχι πάντως στην Ηλεία), πού έχουν ξεκινήσει κατασχέσεις για οφειλές και έχουν στείλει σχετικές ειδοποιήσεις για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ υπάρχουν και πολίτες οι οποίοι έχουν δει να λείπουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους, χωρίς μάλιστα αρκετές φορές, να μπορούν να φανταστούν το λόγο.

Η εφημ. «Πατρίς» ζήτησε τη γνώμη των δημάρχων της Ηλείας, σχετικά με τα χρέη των δημοτών τους και όλοι τους σχεδόν, απάντησαν ότι υπάρχουν οφειλές και μάλιστα αρκετά μεγάλες από ορισμένους πολίτες, όμως κάνουν ότι είναι δυνατόν και όσο το επιτρέπει η νομοθεσία, προκειμένου να τους διευκολύνουν και να μην κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την οικονομική τους κατάσταση.

Ζητούν όμως και από τους πολίτες που έχουν χρέη, να προχωρήσουν άμεσα σε διακανονισμό των οφειλών τους, προκειμένου και αυτοί να διευκολυνθούν, αλλά και οι δήμοι να μην βρίσκονται στην δυσάρεστη θέση να προχωρούν σε κατασχέσεις.

Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: «Εξαντλούμε τις ειδοποιήσεις και όταν παραβιάζουν το χρόνο μπαίνουν πρόστιμα»

Ο Δήμαρχος Πύργου, κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ανέφερε γι’ αυτό το πολύ … ευαίσθητο θέμα.

«Υπάρχουν μεγάλα ποσά οφειλών και από φορείς και από πολίτες προς το Δήμο Πύργου. Όσον αφορά τους οφειλέτες, εξαντλούμε τις ειδοποιήσεις και όταν παραβιάζουν το χρόνο μπαίνουν πρόστιμα. Διαγραφή χρεών δεν υπάρχει. Όταν δε, πλησιάζει ο χρόνος της παραγραφής, τότε κινούνται άλλες διαδικασίες. Υπάρχει φυσικά η δυνατότητα των ρυθμίσεων. Η κατάσταση γενικά είναι απαράδεκτη στο δήμο για όλων των ειδών τα χρέη. Σε ένα βαθμό επηρεάζεται η λειτουργία του δήμου, καθώς οι οφειλές ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια».

Γιάννης Λυμπέρης: « Προσπαθούμε να δώσουμε στους οφειλέτες, πίσω την αξιοπρέπειά τους»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης δηλώνει χαρακτηριστικά, πως θέλει να ανακουφίσει όσο μπορεί τους πολίτες του δήμου του που έχουν χρέη και να τους δώσει πίσω την αξιοπρέπειά τους .

«Σε ότι αφορά τα δημοτικά τέλη, δηλαδή τα χρέη των δημοτών προς τον δικό μας Δήμο, υπάρχουν και εφαρμόζονται κατά καιρούς, μετά από γνωμοδοτικές διαδικασίες που ψηφίζει το εθνικό κοινοβούλιο, διακανονισμοί και διευθετήσεις των δημοτικών φόρων, των δημοτικών χρεών, είτε αυτά αφορούν το τέλος ακίνητης περιουσίας, το ΤΑΠ, είτε αφορούν την ύδρευση, την αποχέτευση, είτε αυτά αφορούν πολεοδομικές διευθετήσεις με την εφαρμογή του σχεδίου πόλεως. Αυτό είναι κάτι που το ξέρουν, το παρακολουθούν οι δημότες. Άλλοι ακολουθούν τις ρυθμίσεις και μπορούν να ανταπεξέλθουν στο χρέος, όμως άλλοι δεν μπορούν, δεν προλαβαίνουν και χάνουν τη ρύθμιση και βρίσκονται προ υπέρογκων χρεών, διότι όλα τα αυτά τα χρέη, όταν δεν ρυθμίζονται και δεν αποπληρώνονται, δέχονται προσαυξήσεις και πολλές φορές οι προσαυξήσεις είναι μεγαλύτερες του αρχικού χρέους. Αυτό όπως καταλαβαίνετε, φέρνει σε απόγνωση πολλά νοικοκυριά, πολλούς ανθρώπους, ειδικά μετά τις τελευταίες κρίσεις, την οικονομική κρίση, την κρίση της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση. Άνθρωποι που ήταν νοικοκυραίοι, που τακτοποιούσαν τις υποχρεώσεις τους, έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση και δεν αισθάνονται πια νοικοκυραίοι. Αυτούς τους ανθρώπους, τους λεγόμενους κακοπληρωτές, σύντομα θα τους καλέσουμε, έχουμε πάρει πρωτοβουλίες, έχουμε αλλεπάλληλες συσκέψεις και με δικηγόρους και με τη διευθύντρια της Πολεοδομίας και με τους αρμόδιους υπεύθυνους, για να δούμε πώς περαιτέρω θα μπορέσουμε να τους ανακουφίσουμε από αυτά τα παραπάνω χρέη. Να μπορέσουμε δηλαδή να τους ξανακάνουμε να νιώσουν πιο άνετα, να τους διευκολύνουμε τη ζωή τους και κυρίως να τους δώσουμε πίσω την αξιοπρέπειά τους».

Σάκης Μπαλιούκος: «Καλούμε τους πολίτες μας να προχωρούν στην ρύθμιση των οφειλών τους»

Ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κ. Σάκης Μπαλιούκος, τονίζει ότι δεν υπάρχουν μεγάλες οφειλές από τους δημότες του και όποιοι χρωστούν καλούνται να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

«Υπάρχουν οφειλές στο δήμο μας από πολίτες, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλες και δεν υπάρχουν αυτοί οι οποίοι έχουν δηλώσει πλήρη αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Πάντως όταν … ξεχνιέται κανένας να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του προς τον Δήμο, τότε τον ενημερώνουμε και τον καλούμε να προχωρήσει, είτε στην πληρωμή της οφειλής, είτε στην ρύθμιση της. Καλούμε λοιπόν τους πολίτες μας όταν έχουν οφειλές προς τον Δήμο, να προχωρούν στην ρύθμιση αυτού του χρέους, έτσι ώστε να μην έχουν κάποιο πρόβλημα στη συνέχεια και φυσικά εμείς σαν Δήμος κάνουμε ότι είναι δυνατόν, για να βοηθήσουμε αυτούς τους πολίτες, οι οποίοι έχουν χρέη προς εμάς».

Γιάννης Λέντζας: «Είμαστε ανοιχτοί να βοηθήσουμε τον κόσμο να καλύψει τα χρέη του»

Επίσης ο κ. Γιάννης Λέντζας, δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης, δηλώνει πως οι πολίτες πρέπει να διευθετήσουν τα χρέη τα οποία έχουν προς τον Δήμο και να μην τα αφήσουν να διογκωθούν, σε βαθμό που δεν θα μπορούν να τα αποπληρώσουν.

«Όλοι οι δήμοι έχουν πολίτες οι οποίοι χρωστάνε κάποια χρήματα. Οι οφειλές αυτές αφορούν και μικρά ποσά και πιο μεγάλα. Εμείς αυτά τα χρέη στην πενταετία πάνω τα βεβαιώνουμε και μετά τα στέλνουμε στην εφορία, εκτός και αν έρθουν αυτοί που χρωστάνε και κάνουν διακανονισμό. Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα πάνω σε αυτό το θέμα. Μπορεί να πάμε ακόμη και για παράβαση καθήκοντος, αν κάνουμε τα … στραβά μάτια στα χρέη των δημοτών μας.  Πρέπει να τηρήσουμε τους νόμους και για αυτό το λόγο καλούμε τους πολίτες, να έρθουν να κάνουν διακανονισμό. Εμείς είμαστε ανοιχτοί να βοηθήσουμε τον κόσμο να καλύψει τα χρέη του, με όσες περισσότερες μπορούμε δόσεις. Αυτό μόνο μπορούμε να κάνουμε, να διευκολύνουμε λίγο τον πολίτη, στο να μη σηκώνει τόσο πολύ βάρος. Αν όμως αφήσουν αυτό το χρέος να διογκωθεί, εκ των πραγμάτων, είμαστε αναγκασμένοι, σύμφωνα με το νόμο, κάτι που φυσικά δεν το θέλουμε, αλλά αν δεν το κάνουμε θα πάμε για παράβαση καθήκοντος, για κατάχρηση και όλα αυτά, και εμείς να τους πιέσουμε να διευθετήσουν το χρέος το οποίο έχουν προς τον Δήμο».

Κώστας Αλεξανδρόπουλος: «Σαν Δήμος κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να τους βοηθήσουμε»

Ο κ. Κώστας Αλεξανδρόπουλος, Δήμαρχος Ζαχάρως, καλεί και αυτός τους πολίτες να διευθετήσουν τα χρέη τους, προκειμένου να μην έχουν ένα τεράστιο βάρος πάνω τους.

«Σαν Δήμος Ζαχάρως δεν έχουμε μεγάλο πρόβλημα με οφειλές πολιτών προς εμάς, αλλά παρόλα αυτά, θέλουμε να ζητήσουμε από τους δημότες μας, οι οποίοι χρωστούν και δεν μπορούν να αποπληρώσουν αυτό το χρέος, να προχωρήσουν σε διακανονισμό και εμείς φυσικά σαν δήμος, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να τους βοηθήσουμε και να μην έχουν ένα τεράστιο βάρος πάνω τους, εξαιτίας των χρεών που έχουν δημιουργηθεί, λόγω και της οικονομικής κρίσης που υπάρχει».

Ανδρέας Μαρίνος, δήμαρχος Πηνειού: «Υπάρχουν πολύ μεγάλες παλιές οφειλές»

Ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος στην δήλωσή του αναφέρει πως υπάρχουν πολλές οφειλές από δημότες του και μάλιστα κάποιες από αυτές είναι πάρα πολύ μεγάλες και παλιές και κάποιες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.

«Οπωσδήποτε υπάρχουν πολλές οφειλές, πάρα πολύ μεγάλες και παλιές οφειλές, ληξιπρόθεσμες από παλιά. Αυτό κατηγοριοποιείται σε δύο ενότητες, είτε στην ασυνέπεια των πελατών ή των δημοτών, είτε στην ανέχεια αυτών.

Την ανέχεια την αντιλαμβάνομαι απολύτως, την ασυνέπεια προφανώς δεν την υιοθετούμε. Με αποτέλεσμα να βαρύνονται με χρέη ή θα έλεγα με ανάγκες του δήμου γιατί πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσουν σε αύξηση των τελών αφού πληρώνουν οι λίγοι και οι πολλοί δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Έτσι λοιπόν έχουμε αυτό το πρόβλημα το οποίο είναι μεγάλο, και με το ενεργειακό κόστος να είναι μεγάλο και με το πρόβλημα των σκουπιδιών να έχει πάρει τον δρόμο αυτό τον ατέρμονα όσον αφορά την αύξηση κατά τόνων των σκουπιδιών αλλά και από την άλλη μεριά από την προχειρότητα που βλέπουμε ο καθένας το ζήτημα της ανακύκλωσης γιατί η ανακύκλωση και η συνέπεια σε αυτή σημαίνει μείωση των τόνων των οργανικών, σημαίνει οικονομία για τους δήμους αλλά και από την άλλη μεριά και επίδειξη υψηλού επιπέδου για όλους μας και το λέω εγώ που είμαι σε έναν δήμο που στο Νομό Ηλείας είναι ο πρώτος στο θέμα της ανακύκλωσης. Είμαι ικανοποιημένος; Όχι βέβαια. Ο συντελεστής των ανακυκλώσιμων έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερος και για τους δήμους της Ηλείας και για όλη την Χώρα.

Πρέπει εδώ να μιμηθούμε Ευρωπαϊκές Χώρες που έχουν φτάσει και στο 40% την ανακύκλωση, ενώ εδώ είμαστε με 11% στον δήμο Πηνειού και είμαστε και πρωταθλητές. Φανταστείτε τι γίνεται παραπέρα. Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να το βάλει η κοινωνία η ίδια.

Έτσι θα ξεπεράσουμε προβλήματα που δημιουργούνται και θα δώσει την ευκαιρία και σε εμάς να έχουμε λιγότερες δαπάνες και λιγότερες δαπάνες για τους ΟΤΑ σημαίνει και λιγότερες οφειλές για τους πολίτες».

Γιώργος Γεωργιόπουλος: «Να είναι συνεπείς όλοι στις υποχρεώσεις τους προς τον δήμο»

Ο Δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος στις δηλώσεις του για τις οφειλές δημοτικών τελών, τόνισε ότι οι δημότες για να απολαμβάνουν τις παροχές που προσφέρει ο δήμος (καθαριότητα, φωτισμό, ύδρευση, δημοτικοί κοινόχρηστοι χώροι, έργα ανάπλασης, πρασίνου) , οφείλουν να είναι συνεπείς στην υποχρέωσή τους για καταβολή των δημοτικών τελών που τους αναλογούν.

«Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας παρέχει στους δημότες του ανταποδοτικές υπηρεσίες, όπως η καθαριότητα, ο φωτισμός, η ύδρευση, οι δημοτικοί κοινόχρηστοι χώροι, τα έργα ανάπλασης, πρασίνου, κ.α. Οι δημότες πρέπει να γνωρίζουν ότι για να απολαμβάνουν αυτές τις παροχές, οφείλουν να είναι συνεπείς στην υποχρέωσή τους για καταβολή των δημοτικών τελών που τους αναλογούν.

Διάφοροι παράγοντες όπως η οικονομική κρίση, η πανδημία, η πυρκαγιά και προσφάτως το ενεργειακό πρόβλημα, δυσχεραίνουν σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία είσπραξης των τελών, αφού πολλοί δημότες, εξ αυτών των λόγων, αδυνατούν αντικειμενικά να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τον Δήμο.

Η οικονομική μας υπηρεσία, βέβαια, παρέχει τη δυνατότητα σε όσους δυσκολεύονται στην καταβολή των τελών, ιδίως σ’ εκείνους που έχουν σωρευμένες οφειλές, να τις ρυθμίζουν με διακανονισμό καταβάλλοντας τμηματικά το οφειλόμενο ποσό, σε βάθος χρόνου. Δεν πρόκειται να φέρουμε σε δύσκολη θέση κάποιον που δεν μπορεί να καταβάλει τις οφειλές του. Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα ρύθμισης της οφειλής εφόσον βέβαια συντρέχουν αντικειμενικοί λόγοι οικονομικής δυσκολίας από την πλευρά του οφειλέτη».

Ποιοι εξαιρούνται από τις κατασχέσεις

Μέχρι προ λίγων μηνών, οι οφειλέτες είχαν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως και 100 δόσεις, γεγονός που τους έδινε την ευκαιρία να γίνεται υποφερτή η οφειλή τους. Ωστόσο πλέον αυτό το «παράθυρο» έχει κλείσει. Από τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εξαιρούνται τα ποσά διατροφής, οι μισθοί, συντάξεις, ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά, αν μηνιαία είναι μικρότερα των 1.000 ευρώ, τα 4/5 των ημερομισθίων, το 1/2 των εφάπαξ καταβαλλόμενων από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα βοηθημάτων.