Κόσμος

Προειδοποίηση του ΟΗΕ για αύξηση των συνθετικών ναρκωτικών

drags.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η χρήση ναρκωτικών σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνει να παραμένει σταθερή, ωστόσο οι νέοι σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν λόγω ενός καταιγισμού από συνθετικές ψυχοδραστικές ουσίες, οι οποίες συχνά κυκλοφορούν νόμιμα παρά την επικινδυνότητά τους.

Ο αριθμός των συνθετικών ναρκωτικών αυξήθηκε κατά 50% σε διάστημα τριών ετών και είχε φτάσει τις 251 στα μέσα του 2012, αναφέρει στην τελευταία έκθεσή του το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).

«Οι NPS [Νέες Ψυχοδραστικές Ουσίες] πωλούνται ελεύθερα, ακόμα και μέσω του Διαδικτύου. Δεν έχουν ελεγχθεί ως προς την ασφάλειά τους και μπορούν να είναι πολύ πιο επικίνδυνα από τα παραδοσιακά ναρκωτικά» επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Σε γενικές γραμμές, τα συνθετικά ναρκωτικά παράγονται με μικρές αλλαγές στη μοριακή δομή γνωστών ναρκωτικών, έτσι ώστε να μην καλύπτονται πλέον από τους νόμους κατά των ναρκωτικών.

Το γεγονός ότι οι ουσίες αυτές διακινούνται νόμιμα, συχνά με φαινομενικά αθώα ονόματα όπως spice (μπαχαρικό) ή bath salts (άλατα μπάνιου) μπορεί να δημιουργήσει στους νέους χρήστες την ψευδαίσθηση ότι είναι ασφαλή.

Η χρήση τέτοιων ναρκωτικών φαίνεται πάντως να είναι διπλάσια στις ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη, όπου η Βρετανία, η Πολωνία και η Γαλλία έχουν τα πρωτεία.

«Το διεθνές σύστημα ελέγχου των ναρκωτικών γονατίζει για πρώτη φορά λόγω της ταχύτητας και της δημιουργικότητας αυτού του φαινομένου» επισημαίνει στην έκθεση ο UNODC.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, δείχνει η έκθεση, η χρήση ναρκωτικών, όπως μετράται με βάση τον αριθμό των εξαρτημένων χρηστών, δείχνει να παραμένει σταθερή.

«Αν και η χρήση παραδοσιακών ναρκωτικών όπως η ηρωίνη και η κοκαΐνη φαίνεται να υποχωρεί σε ορισμένες περιοχές του κόσμου [όπως η Ευρώπη και οι ΗΠΑ), η κατάχρηση συνταγογραφούμενων φαρμάκων και νέων ψυχοδραστικών ουσιών συνεχίζει να αυξάνεται» αναφέρει η έκθεση.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θάνατοι που σχετίζονται με ναρκωτικά έφτασαν τους 211.000 το 2011.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα