Ηλεία

Προετοιμασία, προβληματισμός και ανησυχίες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηλείας

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εφ. «Πατρίς».
Ακούστε το άρθρο

Έντονο προβληματισμό προκαλούν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ηλείας οι 287 πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει σε αγροτοδασικές εκτάσεις, οι οποίες παρά τις όποιες συστάσεις έχουν γίνει, μέχρι σήμερα από την αρχή της χρονιάς, έχουν καταγράψει αριθμό ρεκόρ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εφ. «Πατρίς», τη φετινή χρονιά, φαίνεται πως η κατάσταση έχει ξεφύγει, καθώς αρκετές φωτιές που έχουν ξεσπάσει σε αγροτικές και δασικές περιοχές, είναι ικανές να δημιουργήσουν ανησυχία καθώς τόσο οι καιρικές συνθήκες, όσο και οι περιοχές που ξεσπούν (δύσβατες, μη προσβάσιμες κλπ) έχουν «βγάλει» στον αέρα και τα πυροσβεστικά αεροπλάνα καναντέρ για την κατάσβεσή τους.

Και ενώ η αντιπυρική περίοδος ξεκινά την 1η Μαΐου οι πυρκαγιές που έχουν απασχολήσει την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε όλο τον Νομό Ηλείας, έχουν ήδη αρχίσει από την αρχή του νέου έτους, με το πρώτο τρίμηνο του 2022, να φέρνει αυτόφωρα αλλά και διοικητικά πρόστιμα στους παραβάτες.

Η νομοθεσία έχει αλλάξει με την Πυροσβεστική Διάταξη 9/2021 που καθορίζει τα μέτρα για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δασικές, αγροτικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους ενώ συγκεκριμένα το άρθρο 4 καθορίζει τον τρόπο και τις προϋποθέσεις για την καύση των κλαδεμάτων των πολυετών φυτειών (λιόκλαρα κλπ).

Όμως φαίνεται πως αυτό δεν έχει γίνει αντιληπτό από κάποιους, καθώς όπως επισημαίνει ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ηλείας, Πύραρχος, Γιώργος Κωνσταντακόπουλος, στην εφ. «Πατρίς», υπάρχουν πολίτες που συνεχίζουν να καίνε στα λιοστάσια τους χωρίς να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Μεταξύ των άλλων στο άρθρο 4 αναφέρεται ότι:

«Επιτρέπεται η καύση υπολειμμάτων των κλαδεμάτων σε σωρό στις μόνιμες καλλιέργειες (δενδρώνες), συμπεριλαμβανομένων ελαιώνων και αμπελώνων κατά τη χρονική περίοδο από 1η Νοεμβρίου εκάστους έτους έως και την 30η Απριλίου του επομένου έτους, σε εκτάσεις που βρίσκονται σε δάση ή δασικές εκτάσεις ή σε ακτίνα τριακοσίων (300) μέτρων από αυτές, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι κάτωθι προϋποθέσεις και τα προληπτικά και λοιπά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας:

-Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να ενημερώνεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία την προηγούμενη ημέρα της καύσης (μετά τη 12η μεσημβρινή), για τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν την ημέρα της καύσης, προκειμένου να λάβει γνώση σχετικά με τη δυνατότητα διενέργειας της καύσης.

-Η διενέργεια καύσης αποφεύγεται, όταν οι επικρατούσες τοπικές καιρικές συνθήκες την ημέρα της καύσης ευνοούν έναρξη και ταχεία εξάπλωση πυρκαγιάς.

-Κατά το κόψιμο – κλάδεμα θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ώστε να μην προκαλούνται σπινθήρες από μηχανικά μέσα, όπως καταστροφείς, εξατμίσεις, κ.λπ.

-Δημιουργείται ψιλή ζώνη με άροση ή προωθητήρα πλάτους τουλάχιστον δέκα (10) μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή, όταν αυτή απέχει λιγότερο από τριακόσια (300) μέτρα από δάση ή/δασικές εκτάσεις και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον τριών (3) μέτρων.

-Η υπό καύση έκταση τεμαχίζεται με άροση ή άλλο τρόπο, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχός της, όταν η περιοχή απέχει λιγότερο από τριακόσια (300) μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις.

-Τηρείται απόσταση της εστίας φωτιάς τουλάχιστον τριών (3) μέτρων από κτιριακές ή άλλες εγκαταστάσεις ή όρια ξένης ιδιοκτησίας.

-Εξασφαλίζεται επαρκής ποσότητα νερού, τουλάχιστον διακοσίων (200) λίτρων νερού ή άλλων μέσων (υδροφόρων, γεωργικών ελκυστήρων, πτυοσκάπανων κ.λπ.), για την αποτελεσματική καταστολή της φωτιάς, εάν αυτό καταστεί δυνατό.

-Επακολουθεί σβήσιμο της φωτιάς, κάλυψη των υπολειμμάτων της καύσης με αδρανή υλικά και ενδελεχής έλεγχος για διαπίστωση πλήρους κατάσβεσης, ενώ όπου είναι δυνατό να ενσωματώνεται η στάχτη εντός δύο ημερών από την καύση».

Η αμέλεια φέρνει πρόστιμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Ηλεία, από την αρχή του έτους μέχρι και μέσα Απριλίου οι τρεις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες του Νομού (Πύργος, Αμαλιάδα, Λεχαινά), έχουν καταγράψει 287 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Τον μεγαλύτερο αριθμό από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 15 Απριλίου, έχει καταγράψει η Υπηρεσία του Πύργου (και τα Κλιμάκια Κρέστενας και Αρχαίας Ολυμπίας), όλες από αμέλεια. Συγκεκριμένα, οι ενάρξεις αγροτοδασικών πυρκαγιών στην Υπηρεσία του Πύργου ανέρχονται σε 169, στην Αμαλιάδα σε 63 και στα Λεχαινά σε 55.

Για την Υπηρεσία του Πύργου έχουν προκύψει 17 αυτόφωρα και από 1 σε Αμαλιάδα και Λεχαινά ενώ αντίστοιχα έχουν επιβληθεί 21 διοικητικά πρόστιμα στον Πύργο, 2 στην Αμαλιάδα και επίσης 2 στα Λεχαινά. Οι επιβολές προστίμων αφορούν το κομμάτι της καύσης χωρίς την λήψη των απαιτούμενων μέτρων με το ποσό να ανέρχεται σε 200 ευρώ για κάθε παράβαση.

«Είναι γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εκδηλωθεί πολλές αγροτοδασικές πυρκαγιές κυρίως από αμέλεια των καλλιεργητών. Θα ήθελα να επισημάνω πως οι αγρότες που προβαίνουν σε καύση των υπολειμμάτων καλλιεργειών πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί καθώς η νομοθεσία έχει αλλάξει και επιτρέπει την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών μόνο όταν τηρούνται συγκεκριμένα μέτρα τα οποία προβλέπονται στην Πυροσβεστική Διάταξη 9/2021», αναφέρει σε δηλώσεις του στην εφ. Πατρίς, ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Νομού Ηλείας, Πύραρχος, Γιώργος Κωνσταντακόπουλος.

Σ. Παπαηλίου: «Λύσεις ανανέωσης του πυροσβεστικού προσωπικού – Στροφή σχεδιασμού στην πρόληψη»

Από την πλευρά του, μιλώντας στην εφ. Πατρίς, ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Νομού Ηλείας, Σωτήρης Παπαηλίου, τόνισε πως «το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπινων, οικονομικών πόρων θα πρέπει να στραφεί στην πρόληψη», επισημαίνοντας πως θα πρέπει «να αλλάξει ο ετεροβαρής σχεδιασμός που αυτή τη στιγμή είναι υπέρ της καταστολής».

Επίσης σχολίασε ότι και ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών αυτή τη στιγμή είναι υψηλός ζητώντας να «δρομολογηθούν λύσεις ανανέωσης και ενίσχυσης του πυροσβεστικού προσωπικού», εξήγησε δε ότι «θα πρέπει η διαχείρισή του (σ.σ. προσωπικού) να γίνεται με σωφροσύνη και να αποφεύγονται οι υπερβολές και η άσκοπη καταπόνηση».

«Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν την τυπική έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, επί του πεδίου ωστόσο έχει αρχίσει πολύ νωρίτερα. Ανθρώπινο δυναμικό και μέσα δοκιμάζονται σκληρά, καθώς κλιματική αλλαγή, ανθρώπινη αμέλεια και άλλοι παράγοντες έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Κάθε χρόνο πιστεύουμε και λέμε πως είμαστε απόλυτα έτοιμοι πλην όμως ορισμένες φορές και ο καλύτερος αντιπυρικός σχεδιασμός ανατρέπεται στην πράξη. Γίνεται μια προσπάθεια από την ηγεσία εκ του αποτελέσματος θα κριθεί, θα δούμε αν είναι σε σωστή κατεύθυνση ή όχι, σίγουρα όμως το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπινων, οικονομικών πόρων θα πρέπει να στραφεί στην πρόληψη. Πρέπει να αλλάξει ο ετεροβαρής σχεδιασμός που αυτή τη στιγμή είναι υπέρ της καταστολής κυρίως όμως θα πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο οι άνθρωποι που καλούνται να υποστηρίξουν κάθε φορά τους ιδιαίτερα απαιτητικούς αυτούς σχεδιασμούς.

Ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών είναι υψηλός, πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν λύσεις ανανέωσης και ενίσχυσης του πυροσβεστικού προσωπικού. Θα πρέπει η διαχείρισή του να γίνεται με σωφροσύνη και να αποφεύγονται οι υπερβολές και η άσκοπη καταπόνηση.

Από την άλλη το Γραφείο Κίνησης καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να είναι τα οχήματα και γενικά όλα τα μέσα και τα μηχανήματα επιχειρησιακά έτοιμα. Οι συντηρήσεις ολοκληρώνονται έχουμε τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και ως προς τον εξοπλισμό θα είμαστε σχετικά έτοιμοι με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Άλλωστε αυτό το διάστημα ο εξοπλισμός και τα μέσα δοκιμάστηκαν και στο πεδίο και ανταποκρίθηκαν», αναφέρει ο κ. Παπαηλίου και καταλήγει «Όλοι αγαπάμε και θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε τον τόπο μας και τους συμπολίτες μας».

Σχεδιασμός ενίσχυσης

Σύμφωνα με πηγές της εφ. Πατρίς, φαίνεται ότι για τη νέα χρονιά η Ηλεία, έχει μπει στο «μικροσκόπιο» του Πυροσβεστικού Σώματος με τα στελέχη της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας να συζητούν πάνω στον σχεδιασμό ενίσχυσης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών από αρκετά νωρίς και με εναέρια υποστήριξη. Έτσι, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εκτιμάται ότι φέτος και ανάλογα των συνθηκών και του επιχειρησιακού σχεδιασμού σε ολόκληρη τη Χώρα, εκτός από τα καναντέρ, το ελικόπτερο έριξον και τα πεζετέλ στον πυροσβεστικό σταθμό της 117 Π.Μ. Ανδραβίδας θα σταθμεύσουν και δύο αεροπλάνα Air Tractor χωρητικότητας 3 τόνων νερού, με αυτονομία πτήσης περίπου 5 ωρών.

Όσο για την επίγεια δύναμη αυτή τη στιγμή στον Νομό Ηλείας, υπάρχουν 56 υδροφόρα οχήματα που ρίχνονται στη μάχη της κατάσβεσης σε αγροτοδασικά συμβάντα. Συγκεκριμένα η Υπηρεσία του Πύργου (μαζί με τα κλιμάκια Κρέστενας και Αρχαίας Ολυμπίας) διαθέτει 33 υδροφόρα οχήματα, η Αμαλιάδα 11 και τα Λεχαινά 12, ενώ στην διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος της Ηλείας, είναι και οχήματα και μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, των δήμων και φορέων που ασχολούνται με την δασοπυρόσβεση.

«Υπάρχει καλή συνεργασία με τους φορείς δασοπυρόσβεσης και πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης», επεσήμανε ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Ηλείας, Πύραρχος, Γιώργος Κωνσταντακόπουλος, μιλώντας για το επιχειρησιακό κομμάτι καταστολής των πυρκαγιών.

Όλη η επικαιρότητα