Ελλάδα

Προφυλακιστέοι οι 5 συνοριοφύλακες που κατηγορούνται για συνεργασία με Τούρκους δουλέμπορους

Μετά από εννέα ώρες οι πέντε κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα
Ακούστε το άρθρο

Μετά από μαραθώνια απολογία, που κράτησε πάνω από 9 ώρες, οι πέντε συνοριοφύλακες στον Έβρο κρίθηκαν προφυλακιστέοι με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διευκόλυνση παράνομων μεταναστών στη χώρα με σκοπό το παράνομο κέρδος.

Η απολογία των συνοριοφυλάκων, έγινε ατομικά, παρουσία των συνηγόρων υπεράσπισης. Από το πρωί, έξω από το δικαστικό μέγαρο της Ορεστιάδας είχαν συγκεντρωθεί στενοί συγγενείς των κατηγορουμενων, σύζυγοι και παιδιά, μαζί με φιλικά τους πρόσωπα.

Στις φυλακές Κομοτηνής

Οι πέντε συνοριοφύλακες παρουσιάστηκαν σήμερα το πρωί στις 9.45 ενώπιον του αρμόδιου ανακριτή.

Είχαν προηγηθεί δυο διαδοχικές προθεσμίες που πήραν την Τρίτη και χθες Παρασκευή για να απολογηθούν.

Μετά τις απολογίες τους και την απόφαση να κριθούν προσωρινά κρατούμενοι αναμένεται να οδηγηθούν στις δικαστικές φυλακές Κομοτηνής.

Οι 5 συνοριοφύλακες από το ΤΣΦ Ισαακίου Διδυμοτείχου συνελήφθησαν το πρωί της περασμένης Δευτέρας από άνδρες της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος για τα αδικήματα: Διευκόλυνση εισόδου πολιτών Τρίτων Χωρών, διεύθυνση συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση , δωροληψία υπαλλήλου, κατάχρηση εξουσίας , μεταφορά από το εξωτερικό παράνομων πολιτών, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όγκος της δικογραφίας, αριθμεί 2.500 σελίδες.

Υπενθυμίζεται ότι και οι πέντε τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας διενεργείται εις βάρος τους Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Ποιοι είναι οι πέντε

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ανάμεσα στους 5 συλληφθέντες είναι ένας ανθυπαστυνόμος και τέσσερις αρχιφύλακες που υπηρετούσαν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου.

Οι πέντε κατηγορούμενοι με τις συζύγους τους

Αρχηγικό ρόλο της ομάδας των πέντε φέρεται να είχε ένας 54χρονος αρχιφύλακας. Σύμφωνα με όσα του αποδίδονται από την αστυνομική έρευνα ήταν αυτός που έδινε κατευθύνσεις στους υπόλοιπους, μετά από επικοινωνία που είχε με τέσσερις αλλοδαπούς που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, οι οποίοι διαμένουν στην Τουρκία και ενημέρωναν για την άφιξη των παράνομων μεταναστών στα σύνορα.

Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος αρχιφύλακας φέρεται από τα στοιχεία της έρευνας ότι είχε την πρώτη επαφή με έναν από τους δουλέμπορους στην Τουρκία και σταδιακά έβαλε στο «κόλπο» και τους υπόλοιπους.

Τέσσερις από τους κατηγορούμενος με αξιωματικό της ΕΛΑΣ που δεν σχετίζεται με την υπόθεση

Από την ΕΥΠ στη φύλαξη συνόρων

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, τρεις από τους πέντε συλληφθέντες είχαν αποσπαστεί το 2018 στην ΕΥΠ, όπου υπηρέτησαν για περίπου ένα χρόνο.

Σημειώνεται ότι η έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων ξεκίνησε μετά από μία ανώνυμη καταγγελία για ύποπτη δράση των συλληφθέντων και ακολούθησαν και άλλες, επίσης ανώνυμες καταγγελίες.

Οι αξιωματικοί δεν αποκλείουν την πιθανότητα οι καταγγέλλοντες να είναι αστυνομικοί, οι οποίοι αντιλήφθηκαν από την συμπεριφορά των συλληφθέντων ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Πώς δρούσαν

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πέντε κατηγορούμενοι, έχοντας ως συνοριοφύλακες κύρια αποστολή τους την αποτροπή αλλοδαπών να πλησιάσουν τα σύνορα και να επιχειρήσουν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος, επέλεγαν βάρδιες σε συγκεκριμένα σημεία και ώρες, δείχνοντας υπέρμετρο ζήλο και αναλαμβάνοντας πλήρως την φύλαξη του τομέα ευθύνης τους, λέγοντας κάποιες φορές ότι δεν χρειάζονταν κάμερες ή την παρουσία του FRONTEX.

Σε μία περίπτωση μάλιστα, ένας από τους κατηγορούμενους, ενώ ήταν ελεύθερος υπηρεσίας και με πυρετό, πήγε στην υπηρεσία του και έκανε κανονικά βάρδια σε σημείο των συνόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίοι ερευνούσαν την υπόθεση από τον περασμένο Οκτώβριο, κατάφεραν, κυρίως μετά τον Ιανουάριο, να καταγράψουν συνομιλίες των αστυνομικών με τους δουλέμπορους και συνέλεξαν τα στοιχεία που χρειάζονταν για να προχωρήσουν στην χθεσινή επιχείρηση και την σύλληψη των κατηγορουμένων.

Στις τηλεφωνικές επαφές που καταγράφηκαν, ακούγονται να συνομιλούν με άτομα που μιλούν με σπαστά ελληνικά.

Οι αμοιβές και οι ακριβές αγορές

Δεν καταγράφονται πάντως συνομιλίες για τις χρηματικές αμοιβές τους, εκτός από κάποιες στις οποίες ακούγονται να μιλούν για βαλίτσες και μια στην οποία ένας από αυτούς λέει ότι δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα χρήματα για αγορά αυτοκινήτου.

Ωστόσο, μετά και την ανεύρεση σημαντικών χρηματικών ποσών σε ευρώ και άλλα νομίσματα, κατά τις κατ’ οίκον έρευνες, στο πλαίσιο της προανάκρισης, υπήρξαν αναφορές για αγορές κτημάτων και ακριβών αγροτικών μηχανημάτων, για αυτό γίνεται εξονυχιστική έρευνα στα πόθεν έσχες των πέντε κατηγορουμένων και στις οικονομικές τους συναλλαγές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν δικαιολογούνται ή όχι.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα