Categories: BusinessΗλεία

Πρόγραμμα αποκατάστασης της ευρύτερης πυρόπληκτης περιοχής στην Αρχαία Ολυμπία

Share

H Eurobank συμβάλλει ενεργά και διαχρονικά στις μακροπρόθεσμες ενέργειες της Πολιτείας για την προστασία και ανασύνθεση του φυσικού πλούτου της χώρας που απειλείται σοβαρά λόγω και της μεταβολής των κλιματικών δεδομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιεί ολοκληρωμένο Πρόγραμμα αποκατάστασης της ευρύτερης πυρόπληκτης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2021, που επέφεραν νέο περιβαλλοντικό και παραγωγικό πλήγμα στην περιοχή. μόνο στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας κάηκαν 180.000 στρέμματα γης και περίπου 450.000 ελαιόδεντρα σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα «Κοπέρνικος». Πέραν του ισχυρού οικονομικού πλήγματος που δέχθηκαν οι αγρότες της περιοχής, το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς τον Αύγουστο του 2021 προκάλεσε μια νέα οικολογική καταστροφή σε μια εμβληματική περιοχή με ισχυρό συμβολισμό και ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά για τη χώρα αλλά και την παγκόσμια κοινότητα

Η τράπεζα, έχοντας συμμετάσχει ενεργά στην αποκατάσταση της περιοχής από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007, παραμένει σταθερά δίπλα στην τοπική κοινωνία και υποστηρίζει τις ανάγκες μιας ιστορικής περιοχής όπως η Αρχαία Ολυμπία. υλοποιεί πλέγμα δράσεων που θα συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην ανασύνθεση του φυσικού περιβάλλοντος, στη στήριξη τοπικών παραγωγών και στην ευαισθητοποίηση, ειδικά των νέων, για θέματα πρόληψης και προστασίας.

Οι δράσεις αυτές, με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία, εντάσσονται στη συνολική δωρεά που ανακοίνωσε η τράπεζα τον περασμένο Αύγουστο, αμέσως μετά τον απολογισμό των ζημιών, με στόχο τη βιώσιμη αναδάσωση των καμένων εκτάσεων και την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών.

Tο Πρόγραμμα αποκατάστασης της ευρύτερης πυρόπληκτης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας αναπτύσσεται σε τέσσερις άξονες:

Ενίσχυση πυρόπληκτων περιοχών

Με τη δωρεά 20.000 ελαιόδεντρων η τράπεζα συμμετέχει έμπρακτα στην αποκατάσταση ιδιόκτητων ελαιώνων του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας (www.olympia-trees.com). Πρόκειται για μία Πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του ARETE Fund και της ΑΜΚΕ «Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού», με συνολικό σχεδιασμό & συντονισμό από τον επίτιμο Πρόεδρο του ελληνοαμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου, κ. Γιάννο Γραμματίδη. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής προβλέπεται, συνολικά, η δωρεά άνω των 150.000 ελαιόδεντρων σε παραγωγούς της περιοχής. Πρόγραμμα δενδροφύτευσης αναδασωτέων εκτάσεων.

Η Eurobank ενεργοποιεί μια μακροπρόθεσμη συνεργασία με τη We4All, μη κερδοσκοπικό περιβαλλοντικό οργανισμό με μεγάλη εμπειρία στις αποκαταστάσεις πυρόπληκτων δασικών εκτάσεων. μέσω αυτής της συνεργασίας πρόκειται να φυτευτούν στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας και το Νομό Ηλείας, περισσότερα από 15.000 κατάλληλα επιλεγμένα δέντρα. την περιβαλλοντική ενέργεια της We4All, για το 2022, θα στηρίξει και η Γενική διεύθυνση Κεφαλαιαγορών (Markets) της Eurobank συνδέοντας, για πρώτη φορά, τη δενδροφύτευση με τη διάθεση επενδυτικών προϊόντων (Structured Products) της τράπεζας. με τον τρόπο αυτό, πελάτες της Eurobank, επιλέγοντας την τοποθέτηση κεφαλαίων στα συγκεκριμένα προϊόντα, συνδράμουν ενεργά στη δράση της δενδροφύτευσης, ενισχύοντας το θετικό αποτύπωμα για τα ελληνικά δάση και το φυσικό περιβάλλον.

Η δενδροφύτευση θα πραγματοποιηθεί με την καθοδήγηση των Αρχών και εξειδικευμένων γεωπόνων και οι εκτάσεις που θα αποκατασταθούν θα λάβουν την αναγκαία φροντίδα για τρία χρόνια ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Ομίλου Eurobank για την προστασία του περιβάλλοντος και τη στρατηγική του κατεύθυνση προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Mε τη βοήθεια της We4All δρομολογούνται επιπλέον δράσεις δενδροφύτευσης και εκτός των ορίων του Νομού Ηλείας. Πιο συγκεκριμένα, η Eurobank στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην πρωτοβουλία παγκόσμιας κλίμακας Priceless Planet Coalition της Mastercard, δεσμεύεται να προσφέρει σημαντικό αριθμό δένδρων στον πλανήτη, αλλά και σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν σχετικές ανάγκες, η φύτευση των οποίων θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Εθελοντικές δενδροφυτεύσεις από τους εργαζομένους της Eurobank

Με ιδιαίτερη ευαισθησία για το περιβάλλον και ειδικότερα για τα δάση της χώρας μας, οι εθελοντικές ομάδες εργαζομένων της Eurobank θα συμμετάσχουν σε δράση δενδροφύτευσης στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας που θα πραγματοποιηθεί εντός της 2ης φυτευτικής περιόδου του 2022. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα εθελοντών TeamUp και η ομάδα φιλανθρωπικής δραστηριότητας WeShare θα πραγματοποιήσουν την εκστρατεία τους με τη συνεργασία της ΜΚΟ ethelon και της Πανελλήνιας εθελοντικής εκστρατείας Let’s do it Greece, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας εθελοντικών αναδασώσεων με το σύνθημα: «Ρίζες που μας ενώνουν». Αξίζει να σημειωθεί ότι θα ακολουθήσουν αντίστοιχες δράσεις για την αποκατάσταση καμένων εκτάσεων και στην Αττική και την Εύβοια.

Οι δύο ομάδες, στις οποίες συμμετέχει μεγάλο πλήθος εργαζομένων της τράπεζας, έχουν υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια πολυάριθμες εθελοντικές δράσεις, τόσο για το περιβάλλον όσο και για την προσφορά αλληλεγγύης προς ευπαθείς ομάδες, ιδρύματα, σωματεία και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Υλοποίηση επιμορφωτικών δράσεων για εκπαιδευτικούς & μαθητές

Η Eurobank σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, που διαθέτει εμπειρία 70 ετών σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, στηρίζει το σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινωνιών του Νομού Ηλείας στις δασικές πυρκαγιές, μέσω της πρόληψης. Οι δράσεις θα ενταχθούν στο Πρόγραμμα «Μαθαίνω για τα Δάση», εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων κατά τα τελευταία 20 έτη.

Οι δράσεις θα περιλαμβάνουν:

• Καθαρισμούς δασών εκπαιδευτικού χαρακτήρα από σχολεία και εθελοντικές ομάδες.

• επιμορφωτικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

• δράσεις ενημέρωσης των μαθητών και των οικογενειών τους για την αξία και τα μέσα πρόληψης, με παραγωγή και διάθεση οπτικοακουστικού υλικού.