Ηλεία

Προγράμματα φιλοξενίας ομογενών στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας

Ακούστε το άρθρο

Λαμπρή έναρξη, παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών, Κ. Βλάση

Αφετηρία υλοποίησης προγραμμάτων φιλοξενίας και εκπαίδευσης ομογενών και φιλελλήνων, για τα οποία εργάστηκε μεθοδικά η Δημοτική Αρχή Αρχαίας Ολυμπίας με το Υπουργείο Εξωτερικών και φορείς της ομογένειας, αποτέλεσε η λαμπρή εκδήλωση έναρξης του πρώτου απ’ αυτά τα προγράμματα, το απόγευμα της Παρασκευής 10 Ιουλίου.

«Ακαδημία Ελληνισμού – Επιστροφή στις ρίζες» είναι ο τίτλος του προγράμματος, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε με την εκδήλωση στο μνημείο Πιέρ ντε Κουμπερτέν στην Ολυμπία, παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κων/νου Βλάση και του Γ.Γ. Αποδήμου Ελληνισμού κ. Ιωάννη Χρυσουλάκη. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το τμήμα AHEPA HJ25 Άγιος Ανδρέας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, καλωσορίζοντας τους παριστάμενους, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Ολυμπία ως τόπος, ως αποθετήριο αξιών, ως ιστορία, 3.000 χρόνια τώρα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά το θεμέλιο και οι ρίζες του Ελληνισμού, αλλά και του Δυτικού πολιτισμού. Αποτελεί και μήτρα οικουμενικών αξιών, γι’ αυτό είναι ένας παγκόσμιος τόπος, ένα οικουμενικό μνημείο πολιτισμού και παιδείας. Υπ’ αυτή την έννοια, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και οι διοργανωτές επέλεξαν αυτόν εδώ τον χώρο, γιατί εδώ βρίσκεται, κατά δική του επιθυμία, η καρδιά του μεγαλύτερου ίσως φιλέλληνα όλων των εποχών, του Πιερ ντε Κουμπερτέν, που είχε πλήρη συνείδηση της διαχρονικότητας και της οικουμενικότητας των αξιών της Ολυμπίας. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια πρώτα από όλα στους συνδιοργανωτές, στον κ. Δημήτρη Μουτούση, στον Αντιδήμαρχο κ. Χάρη Σπηλιόπουλο και σ’ όλους όσους βοήθησαν να γίνει η εκδήλωση. Να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Εξωτερικών για θέματα απόδημου Ελληνισμού, κ. Κ.Βλάση, αλλά και τον παλιό καλό φίλο, τον Γ.Γ. κ. Γιάννη Χρυσουλάκη, γιατί με το Υπουργείο Εξωτερικών και με τον απόδημο ελληνισμό έχουμε ξεκινήσει μία συνεργασία η οποία παίρνει ήδη σάρκα και οστά. Η Ολυμπία μπορεί να φιλοξενεί εδώ Ελληνόπαιδες και φιλέλληνες, γιατί το κάλεσμά της είναι και διαχρονικό και οικουμενικό. Ελπίζω, από τον επόμενο χρόνο, τα πράγματα να γίνουν καλύτερα για τη χώρα μας, για όλο τον κόσμο. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, η Ολυμπία δείχνει το δρόμο στην ανθρωπότητα. Γιατί αυτός εδώ ο τόπος, πέρα από τόπος της εκεχειρίας και της ειρήνης, του ευ αγωνίζεσθαι, της συναδέλφωσης και της αλληλεγγύης των λαών, προπάντων συμβολίζει τον διαχρονικό αγώνα του ανθρώπου απέναντι σε όλες τις δυσκολίες. Και αυτό που δίνει η ανθρωπότητα σήμερα, είναι ένας αγώνας. Από την Ολυμπία, λοιπόν, στέλνουμε ένα μήνυμα νίκης: θα νικήσουμε και αυτή τη μεγάλη δυσκολία όλοι μαζί».

Βλάσης: Το Υπουργείο στηρίζει

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κων/νος Βλάσης, στον χαιρετισμό του τόνισε: «Εδώ,  σ’ έναν χώρο ανεκτίμητης αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας, σ’ ένα τοπίο απαράμιλλου φυσικού κάλλους, στην ιστορική κοιτίδα του Ολυμπιακού ιδεώδους, ομογενείς νέοι και νέες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις ομορφιές της Ελλάδος, να βιώσουν τη μοναδική φιλοξενία των ανθρώπων του τόπου μας και να αποκτήσουν μία μοναδική εμπειρία πατριδογνωσίας που θα τους συνοδεύει σε όλη τους τη ζωή. Ο ελληνικός πολιτισμός είναι απολύτως προσβάσιμος στη σημερινή εποχή. Είναι όμως η βιωματική εμπειρία που γράφει στην καρδιά του κάθε συμμετέχοντα στην Ελλάδα, στην οποία πάντα θα θέλει να επιστρέψει. Έτσι γεφυρώνεται το χθες το σήμερα και το αύριο. Γι’ αυτό έχω τα προγράμματα φιλοξενίας μέσα στην καρδιά μου. Εκεί βρίσκεται η προστιθέμενη αξία τους και αποτελούν βασική προσωπική μου προτεραιότητα σε θέματα απόδημου Ελληνισμού. Εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία στη διεξαγωγή του φετινού προγράμματος φιλοξενίας και είθε η πρωτοβουλία αυτή να επαναληφθεί πάρα πολλές φορές στο μέλλον. Να είσαστε σίγουροι ότι θα σταθώ δίπλα σας με όλες μου τις δυνάμεις».

Εν συνεχεία, ο Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης αφού αναφέρθηκε στη συνεργασία του με τον κ. Γεωργιόπουλο, τόνισε ότι υπάρχουν πολλά προγράμματα που μπορούν να υλοποιηθούν από κοινού με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και το συγκεκριμένο είναι ένα απ’ αυτά: «Έχουμε εργαστεί εντατικά με τον κ. Υπουργό και μπορέσαμε να δρομολογήσουμε 20 διαφορετικά προγράμματα φιλοξενίας για 800 ομογενείς, με πρώτο ένα πρόγραμμα που θα υλοποιούνταν τη βδομάδα του Πάσχα. Δυστυχώς η Πανδημία μας έχει αναγκάσει να μεταφέρουμε όλον αυτό τον σχεδιασμό για το 2021. Παρόλα αυτά πρέπει να πω πως πρόκειται για προγράμματα τα οποία καταπιάνονται με μία συνολική προσέγγιση καθετί Ελληνικού για τους συμμετέχοντες, από την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας μέχρι τη γνωριμία με την ιστορία μας, τα ήθη κι έθιμα του τόπου, την άλλη και την εμπράγματη πολιτιστική μας κληρονομιά».

Αξιοποίηση κατασκηνώσεων Λάλα

Ο πρόεδρος του τμήματος AHEPA HJ25 «Άγιος Ανδρέας» κ. Δημήτρης Μουτούσης αναφέρθηκε στο βασικό πλαίσιο της πρωτοβουλίας: «Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός δικτύου ακαδημιών Ελληνισμού δηλαδή κατασκηνώσεων ανά την Ελλάδα και την Κύπρο. Η πρώτη κατασκήνωση – ακαδημία είναι πρόθεση μας να γίνει στην Αρχαία Ολυμπία, στην περιοχή Λάλα. Ήδη έχουμε ξεκινήσει εδώ και μήνες συνεργασία με το Δήμο έτσι ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε την επόμενη σεζόν, δηλαδή το Μάιο του 2021. Από τον Οκτώβριο του 2020 το εκπαιδευτικό σκέλος του προγράμματος με τη συνεργασία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και της BSI Media Canada, θα προσφέρονται μέσω ψηφιακής πλατφόρμας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας κ. Τάκης Παπαδόπουλος εκ μέρους του Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριου Φαρμάκη, ο αντικυβερνήτης AHEPA HELLAS D-25 κ. Κων/νος Βαρσάμης και ο αντιπρόεδρος του Ε.Α.Π. κ. Ευστάθιος Ευσταθόπουλος. Ο ποιητής κ. Αντώνης Σκιαθάς απήγγειλε ένα ποίημά του που έγραψε ειδικά για τους ομογενείς ενώ ο τενόρος κ. Νικόλαος Καραγκιαούρης άνοιξε και έκλεισε την εκδήλωση με τον Ολυμπιακό και τον Εθνικό ύμνο αντίστοιχα. Ιδιαίτερο χρώμα έδωσε στην εκδήλωση το δρώμενο που επιμελήθηκε η σχολή χορού της κας Ζωής Ανδρίτσου, με ιέρειες σε χορευτικές επιδείξεις.

Όλη η επικαιρότητα