Τεχνολογία

Προγράμματα για να κάνετε ενημερώσεις στα Windows 10

Μάθετε με απλό τρόπο τι ακριβώς κάνουν τα προγράμματα οδήγησης και γιατί είναι σημαντικό να τα διατηρείτε ενημερωμένα στον υπολογιστή σας.

Κανονικά, τα Windows 10 θα μπορούν πάντα να ενημερώνουν τα προγράμματα οδήγησης χωρίς να χρειάζεται να κάνετε τίποτα, αλλά σε περίπτωση που κάτι αποτύχει και δεν έχετε το CD ή το USB του κατασκευαστή, μπορείτε πάντα να προσπαθήσετε να το κάνετε μόνοι σας, με επιπλέον εργασλεία. 

Πρώτα απ ‘όλα, ας καταλάβουμε με απλό τρόπο τι ακριβώς κάνουν τα προγράμματα οδήγησης και γιατί είναι σημαντικό να τα διατηρείτε ενημερωμένα στον υπολογιστή σας. Στη συνέχεια, θα παραθέσουμε δωρεάν λογισμικά τρίτων με τα οποία μπορείτε να κάνετε ενημέρωση.

 Τι είναι το πρόγραμμα οδήγησης και γιατί πρέπει να το ενημερώσετε;

Το πρόγραμμα οδήγησης είναι ένα μικρό αρχείο που υπάρχει σε κάθε στοιχείο στον υπολογιστή σας. Η λειτουργία του είναι να δημιουργεί μια «σύνδεση» μεταξύ του λειτουργικού συστήματος και του εγκατεστημένου υλικού ή περιφερειακού, τόσο εσωτερικού όσο και εξωτερικού.

Για να γίνει αυτό, αυτά τα αρχεία διαθέτουν πληροφορίες με τις οποίες το λειτουργικό σύστημα γνωρίζει τι είναι συνδεδεμένο, πώς να μεταβεί στο στοιχείο για να το χρησιμοποιήσει και πώς λειτουργεί ή τι μπορείτε να κάνετε με καθένα από αυτά.

Επομένως, είναι ένας πολύ σημαντικός τύπος πληροφοριών για τη σωστή λειτουργία του υπολογιστή σας. Τα Windows 10 θα προσπαθούν πάντα να αναγνωρίζουν κάθε στοιχείο που συνδέετε και θα κάνουν αυτόματα λήψη των προγραμμάτων οδήγησης για να λειτουργούν σωστά. Χωρίς αυτά τα προγράμματα οδήγησης τα εξαρτήματα δεν θα λειτουργούσαν και εάν αποτύχουν θα έχετε προβλήματα με τη χρήση τους. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να κρασάρει ο υπολογιστής και να μην έχετε πρόσβαση.

Σε πολλές περιπτώσεις συμβαίνει γι αυτό πρέπει πάντα να έχετε αντίγραφα ασφαλείας. Σε αντίθετη περίπτωση αν τα αρχεία σας είναι σημαντικά, το επόμενο βήμα είναι η αναζήτηση για εταιρεία ανάκτησης δεδομένων.

Τι συμβαίνει όμως όταν τα Windows ενημερώνονται και ορισμένες αλλαγές κώδικα προκαλούν τη διακοπή λειτουργίας των προγραμμάτων οδήγησης; Τι γίνεται αν ανακαλυφθεί ένα ελάττωμα στον κωδικό ενός προγράμματος οδήγησης που επιτρέπει σε έναν εισβολέα να αναλάβει τον έλεγχο;

Σε τέτοιες περιπτώσεις, τόσο για τη συντήρηση όσο και για την ασφάλεια, οι κατασκευαστές ενημερώνουν συνεχώς τα προγράμματα οδήγησης για να διασφαλίζουν ότι είναι πάντα πολύ ασφαλή και λειτουργούν σωστά.  Κανονικά, τα Windows φροντίζουν για την αυτόματη ενημέρωση των προγραμμάτων οδήγησης, μέσω του Windows Update.

Στην πραγματικότητα, είναι πάντα η ασφαλέστερη και απλούστερη εναλλακτική λύση για την ενημέρωση των προγραμμάτων οδήγησης. Αν όμως αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα που πιθανότατα μπορεί να προκληθεί από παλιά προγράμματα οδήγησης, τότε μια καλή εναλλακτική είναι να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές τρίτων.

 Τα καλύτερα λογισμικά για την ενημέρωση προγραμμάτων οδήγησης στα Windows

Εάν για κάποιο λόγο το Windows Update δεν λειτουργεί σωστά ή εάν λείπουν προγράμματα οδήγησης, εδώ είναι μια λίστα με εντελώς δωρεάν εφαρμογές με τις οποίες μπορείτε να διατηρείτε ενημερωμένα τα προγράμματα οδήγησης του υπολογιστή σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να έχουν εκδόσεις επί πληρωμή που περιέχουν επιπλέον λειτουργίες, αλλά για να ενημερώσετε τα προγράμματα οδήγησης δεν χρειάζεται να πληρώσετε.

Καθώς τα προγράμματα οδήγησης είναι μικρά αρχεία, πολλά από αυτά τα εργαλεία ενδέχεται να προσπαθήσουν να εγκαταστήσουν άλλες εφαρμογές στη διαδικασία εγκατάστασής τους. Να είστε πολύ προσεκτικοί να μην εγκαταστήσετε adware και να χρησιμοποιείτε πάντα προσαρμοσμένες εγκαταστάσεις για να ελέγχετε τι εγκαθιστάτε και τι όχι. Τσεκάρετε τον σκληρό σας δίσκο, και πραγματοποιήστε ανασυγκρότηση αν χρειάζεται όπως και βελτιστοποίηση.

Δυστυχώς, οι ασφαλέστερες εναλλακτικές είναι είτε επί πληρωμή είτε πιο περίπλοκες, οπότε αν σκοπεύετε να ενημερώσετε τα προγράμματα οδήγησης δωρεάν, να είστε πολύ προσεκτικοί. Μάθετε πώς να ξεκινήσετε τα Windows 10 σε ασφαλή

Drivers Cloud

Αν ψάχνετε για λογισμικό που δεν προσπαθεί να εγκαταστήσει άλλα προγράμματα χωρίς την άδειά σας, αυτή μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή σας. Συμπληρώνεται από τον ιστότοπο του προϊόντος και, αφού αναλύσετε το υλικό σας, σας επιτρέπει να επιλέξετε προγράμματα οδήγησης για λήψη από το διαδίκτυο και μπορείτε να κάνετε download ενός προγράμματος εγκατάστασης για να τα εγκαταστήσετε όλα ταυτόχρονα. Μπορείτε να το κατεβάσετε από την επίσημη ιστοσελίδα.

Slimware DriverUpdate

Με μια πολύ πιο οπτική διεπαφή, στην οποία ξεχωρίζει ένα γράφημα και θα δείτε την αναλογία των προγραμμάτων οδήγησης χωρίς ενημέρωση, αυτό το λογισμικό είναι μια άλλη εναλλακτική λύση για ενημέρωση ή απεγκατάσταση προγραμμάτων οδήγησης, δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας ήδη εγκατεστημένων προγραμμάτων οδήγησης και προγραμματισμό περιοδικών ενημερώσεων να είσαι πάντα ενημερωμένος. Μπορείτε να το κατεβάσετε από την επίσημη ιστοσελίδα.

Driver Booster

Αυτό το λογισμικό έχει μια πολύ απλή διεπαφή στην κατανόηση και στη χρήση, όπου δείχνει τα ξεπερασμένα προγράμματα οδήγησης σας, πόσο παλιά είναι και σας προσφέρει την ενημέρωση με ένα μόνο κλικ. Είναι αποκλειστικά για Windows και λειτουργεί σε όλες τις εκδόσεις από τα XP. Να είστε προσεκτικοί με τον εγκαταστάτη σας, αν δεν επιλέξετε να προσαρμόσετε την εγκατάσταση, έχετε μια επιπλέον εφαρμογή. Μπορείτε να το κατεβάσετε από την επίσημη ιστοσελίδα.

Snappy Driver Installer

Μια απλή εναλλακτική που έχει την πρόσθετη δυνατότητα ενημέρωσης προγραμμάτων οδήγησης εκτός σύνδεσης. Πρώτα σας ζητά να κάνετε λήψη των πληροφοριών του προγράμματος οδήγησης ενημέρωσης και, στη συνέχεια, μπορείτε να δείτε και να επιλέξετε αυτά που θέλετε να εγκαταστήσετε. Κατεβάστε το από την επίσημη ιστοσελίδα.

Talent Driver

Ένα άλλο εργαλείο που σας επιτρέπει όχι μόνο να ενημερώσετε προγράμματα οδήγησης, αλλά και να επιδιορθώσετε αυτά που έχουν καταστραφεί ή να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας αυτών που έχετε ήδη ενημερώσει. Έχει δύο εκδόσεις, μια δωρεάν με τις πιο βασικές επιλογές και μια έκδοση premium, την οποία μπορείτε να αγοράσετε. Μπορείτε να το κατεβάσετε από την επίσημη ιστοσελίδα.

Όλη η επικαιρότητα