Categories: Υγεία

Προειδοποίηση σε τουρίστες για τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα

Share

Τα διεθνή Μέσα προειδοποιούν τους τουρίστες που σκοπεύουν να περάσουν στη χώρα μας τις καλοκαιρινές τους διακοπές να είναι πολύ προσεκτικοί, αναφορικά με την έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, χαρακτηρίζουν δημόσια απειλή για την υγεία τον ιό, από τον οποίο προσβλήθηκαν το 2018 περισσότεροι από 300 ανθρώπους. Τα συνήθη συμπτώματα της ασθένειας θυμίζουν γρίπη, δερματικό εξάνθημα και γενικότερα δείγματα λοίμωξης. Δεν υπάρχει εμβόλιο αλλά συνήθως περνά μόνη της η ασθένεια. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί θανατηφόρα ή να προκαλέσει μηνιγγίτιδα. Ενδεικτικό είναι ότι στη χώρα μας, το περασμένο έτος, έχασαν τη ζωή τους από τον ιό του Δυτικού Νείλου 50 άνθρωποι.

Η Δανάη Περβανίδου, εκπρόσωπος Τύπου του ΚΕΕΛΠΝΟ, ανέφερε σχετικά στον Guardian: «Έχουμε αρκετά περιστατικά ώστε να μιλάμε πλέον για δημόσιο υγιειονομικό ζήτημα». Η ασθένεια δεν μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρά μόνο από το τσίμπημα κουνουπιού. Η κ. Περβανίδου συμπληρώνει: «Ο ιός καθιερώθηκε στην Ελλάδα μέσω των αποδημητικών πουλιών. Συστήνουμε σε όλους να λαμβάνουν μέτρα προσωπικής ασφάλειας, όπως να φορούν μακριά γάντια σε περιοχές με έντονη παρουσία κουνουπιών, να αποφεύγουν μέρη με λιμνάζοντα νερά και να χρησιμοποιούν κουνουπιέρες και εντομοαπωθητικά».