Ελλάδα

Προειδοποίηση της ΕΛΑΣ στους γονείς για το θανατηφόρο «παιχνίδι» της «μπλε φάλαινας»

Ακούστε το άρθρο

Προειδοποίηση στους γονείς να βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση για το θανατηφόρο «παιχνίδι» της «μπλε φάλαινας», απευθύνει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πρόκειται για μία σειρά διεστραμμένων δοκιμασιών, ένα «παιχνίδι» αυτοκτονιών που έχει κάνει την εμφάνισή του στα social media και απευθύνεται κυρίως σε έφηβους. Η «μπλε φάλαινα» φέρεται να σχετίζεται με αρκετές αυτοκτονίες ευάλωτων εφήβων στη Ρωσία.

Οι κανόνες του «παιχνιδιού» προβλέπουν ότι ο διαχειριστής κάνει «σκλάβο» του τον παίκτη για 50 ημέρες και του ζητά να ολοκληρώσει μια σειρά από «προκλήσεις».

Μπορεί να του ζητήσει να ξυπνήσει τα ξημερώματα και να αρχίσει να βλέπει θρίλερ, να ανέβει σε κάποιο φράχτη και να πηδήξει, να φωτογραφηθεί δίπλα σε ένα τρένο που κινείται με μεγάλη ταχύτητα ή να αυτοτραυματιστεί.

Από τα αγαπημένα αιτήματα του «διαχειριστή», που πιθανώς να μην είναι μόνο ένα άτομο, είναι να προτρέπει ευάλωτους έφηβους να χαράξουν μια φάλαινα με ξυράφι στο χέρι ή στο πόδι τους …

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διευκρινίζει ότι στη χώρα μας δεν έχει σημειωθεί αντίστοιχο περιστατικό, τονίζοντας πάντως ότι βρίσκεται «σε επαγρύπνηση για την άμεση ανίχνευση και πρόληψη σχετικών συμβάντων, καθώς λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας, το φαινόμενο ενδέχεται να λάβει πραγματικές και εξαιρετικά σοβαρές διαστάσεις».

 
Προειδοποίηση της ΕΛΑΣ στους γονείς για το θανατηφόρο «παιχνίδι» της «μπλε φάλαινας»

Σημειώνεται πως οι αρχές άλλων χωρών έχουν εκδώσει ειδοποιήσεις προς γονείς και παιδιά, ενώ πολυάριθμα είναι και τα σχετικά δημοσιεύματα από ΜΜΕ του εξωτερικού, που αναφέρουν πως το φαινόμενο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και έχει εξαπλωθεί πιθανόν ως αυτοδιαδιδόμενη φάρσα (hoax).

Η ΕΛΑΣ καλεί όποιον γονέα υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στη δοκιμασία – πρόκληση «μπλε φάλαινα» ή σε παρόμοια, ή όποιος πολίτης γνωρίζει σχετικές πληροφορίες γι’ αυτό, καλείται να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους:

Τηλεφωνικά: 11188, στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr, μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD, μέσω twitter: @CyberAlertGR.

Πηγή: Έθνος

Όλη η επικαιρότητα