Πολιτική

Προκαλεί ο Ακάρ – «Αν θέλει ο Θεός, μπορεί και να έρθουμε στο Καστελλόριζο»

Ο Ακάρ προχώρησε και σε απειλές κατά της χώρας μας, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έχει τη στρατιωτική υπεροχή
Ακούστε το άρθρο

Ανεβάζει και άλλο τους τόνους ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, λίγο πριν την έξοδο του νέου γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στη Μεσόγειο.

Μιλώντας στο συνέδριο των Τούρκων πρεσβευτών που γίνεται στην Άγκυρα, αναφέρθηκε και πάλι στο Καστελλόριζο, σημειώνοντας ότι απέχει 580 χιλιόμετρα από την Ελλάδα και μόλις 1.950 μέτρα από την Τουρκία, βρίσκεται δηλαδή σε «απόσταση κολύμβησης».

«Είναι σε απόσταση κολύμβησης των σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών μας. Αυτοί παρεξηγούνται με αυτό που λέμε επειδή οι σπουδαστές κολυμπούν εκεί. Τις προάλλες, ένας Έλληνας υπουργός δήλωσε “αν επιθυμούν ας έρθουν, αν μπορούν να κολυμπήσουν” κι εμείς δηλώσαμε “αν θέλει ο Θεός, μια ημέρα μπορεί να συμβεί κι αυτό”» σημείωσε ο Ακάρ, αναφερόμενος σε παλαιότερες δηλώσεις του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας επανέφερε τα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, σημείωσε πως: «Eίναι ξεκάθαροι οι όροι της Συνθήκης της Λωζάνης στο άρθρο 12 των Παρισίων, παράγραφος 18 . Ξεκάθαρα αναφέρουν πως τα νησιά δεν μπορούν να στρατιωτικοποιηθούν. Εμείς, παρ’ όλα αυτά, κάνουμε υπομονή και λέμε “ελάτε να συνομιλήσουμε”».

Ο Ακάρ προχώρησε και σε απειλές κατά της χώρας μας, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία έχει τη στρατιωτική υπεροχή. «Στους Έλληνες λέμε το εξής… Μην σκέφτεστε να πολεμήσετε μαζί μας. Ο πόλεμος είναι ζήτημα αριθμητικής. Οι προσπάθειες που κάνετε (για εξοπλιστικά), ακόμη κι αν γίνουν πραγματικότητα, είναι πολλές για την άμυνα σας, όμως για την Τουρκία είναι λίγες», είπε.

Τέλος, έκανε αναφορά και στον σημερινό απόπλου του «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», χαρακτηρίζοντάς τον ως μια «μια νέα σημαντική εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο». Και πρόσθεσε: «To Nαυτικό μας μέχρι σήμερα έχει συνοδεύσει και προστατεύσει τα σεισμογραφικά μας και τα γεωτρύπανά μας.»

Πηγή: kathimerini.gr

Όλη η επικαιρότητα