Προκόπης Μανουσόπουλος: «Δεν μου αρέσει να με επιλέγουν χωρίς να με εμπιστεύονται»

Οι στιγμές αποκτούν μαγεία και μένουν ανεξίτηλες στον χρόνο μέσα από τον φακό του Ηλείου με καταγωγή από τη Ζαχάρω φωτογράφου Προκόπη Μανουσόπουλου. Ενός νέου που από τη μια το ταλέντο του και η όρεξή του και από την άλλη η καλλιτεχνική του κληρονομιά από τον πατέρα του, καθώς είναι και αυτός φωτογράφος, τον έκαναν να ξεχωρίσει και να αποκτήσει χιλιάδες θαυμαστές, βραβεία και αναγνωρισιμότητα εντός και εκτός Ελλάδας, όχι ότι παίζει κάποιο ρόλο, αλλά να, είναι κι αυτό μια μορφή επιβράβευσης και αναγνώρισης. Παρά τις σπάνιες και μοναδικές ομορφιές των τοπίων της Ηλείας ο ίδιος έχει επιλέξει ως επίκεντρο της δουλειάς του να είναι ο άνθρωπος, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επιδιώκει τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες του.

Άλλωστε με το που θα συναντήσεις τον Προκόπη από κοντά και αφού συνομιλήσετε για λίγα λεπτά είναι εύκολο να διακρίνεις τη δημιουργικότητά του, την εφευρετικότητά του και τις πλούσιες καλλιτεχνικές ιδέες του, όπου αν συνεργαστείς μαζί του και αφεθείς στα χέρια του τότε θα γίνεις εσύ η έμπνευσή του. Η εμπιστοσύνη με τα πρόσωπα που καλείται να φωτογραφίσει όπως μου τόνισε και ο ίδιος είναι βασικός παράγοντας για ένα άρτιο και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. Η καλή συνεργασία και η θετική διάθεση είναι ικανές να αιχμαλωτίσουν εκείνες τις στιγμές, που συντελούνται σε εκείνο το κλάσμα του δευτερολέπτου και να αποτυπωθεί όλη η μαγεία σε ένα κλικ!

Ο Προκόπης έχει τεράστια εμπειρία στο χώρο και βοηθώντας από παιδάκι τον πατέρα του, έχει ζήσει την εξέλιξη της φωτογραφίας μέσα στις τελευταίες δεκαετίες και το πέρασμα των τότε films στη σημερινή ψηφιακή εποχή. Αρκετές φορές του έχει συμβεί να αλλάξει το σενάριο που είχε στο μυαλό του είτε λόγω συνθηκών, είτε λόγω διάθεσης, κάτι που δεν τον ενοχλεί γιατί λόγω εμπειρίας του και των ιδεών του εύκολα το αντιμετωπίζει. Όσο για εκείνο που απαιτείται για να σε κάνει να ξεχωρίσεις στο χώρο, μας είπε ότι πρέπει η δουλειά του φωτογράφου να έχει «ταυτότητα» «μοναδικότητα» και «τεχνική αρτιότητα».

Ανήσυχο πνεύμα, ποτέ δεν επαναπαύεται και κάθε φορά βάζει τον πήχη λίγο πιο πάνω. Σταθμό στη μέχρι τώρα καριέρα του αποτελεί η κατάκτηση του GRAND AWARD το 2019 στο Las Vegas, μιας και είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός που γίνεται για φωτογράφους γάμων και πορτρέτου. Αν και όπως μου εκμυστηρεύτηκε η μεγαλύτερη επιτυχία και αναγνώριση είναι όταν έρχεται μετά το τέλος της τελετής για να τον αγκαλιάσει το ζευγάρι και να του πει ένα ζεστό και πηγαίο ευχαριστώ..

Θα ξεκινήσω με την πιο συνηθισμένη ερώτηση, πώς μπήκε η φωτογραφία στη ζωή σου και γενικά πώς άρχισε η αγάπη σου γι’αυτό τον χώρο;

Έτυχε ο πατέρας μου να είναι φωτογράφος και η ενασχόληση ήρθε νωρίς-νωρίς, από τα μαθητικά χρόνια, καθώς τον ακολουθούσα και τον βοηθούσα μαζί με τον αδερφό μου.

Γιατί είσαι ο αγαπημένος φωτογράφος για τις νύφες; Τι μαγικό κάνεις;

Όταν ένα ζευγάρι με επισκέπτεται για πρώτη φορά (είναι σαν να ) αρχίζει να χτίζεται μια σχέση που βασίζεται ναι μεν στον επαγγελματισμό μας αλλά και στον σεβασμό προς το ζευγάρι και τις επιθυμίες του. Προσπαθώ πάντα να «ακούω» ώστε να είμαι σε θέση να πραγματοποιήσω όσα ονειρεύονται για τη μέρα του γάμου τους, κερδίζοντας έτσι κυρίως την εμπιστοσύνη τους και σταδιακά και τη συμπάθειά τους.

Αλήθεια, ο φακός Προκόπη κάνει θαύματα;

Νομίζω πως όχι. Αυτό που προσπαθώ είναι να καταγράφω «αληθινές ιστορίες». Να περιγράφω όσο πιο ρεαλιστικά μπορώ τη μέρα του γάμου ενός ζευγαριού, ώστε το αποτέλεσμα να είναι αυτό που τους ταιριάζει.

Στην εποχή μας υπάρχουν όλα και πολύ. Τι χρειάζεται κάποιος για να ξεχωρίσει.

Το βασικό είναι να καταλάβει ο ίδιος ο φωτογράφος ότι οι φωτογραφίες του έχουν «αξία». Μετά, για να ξεχωρίσει ανάμεσα από άλλους φωτογράφους, είναι απαραίτητο διαρκώς να μελετά να εξελίσσει το ταλέντο του χωρίς να επαναπαύεται, ώστε να καταφέρει να αποκτήσει τη δική του καλλιτεχνική ταυτότητα. Επίσης, η πρωτοτυπία η μοναδικότητα η τεχνική, η αρτιότητα και κυρίως η αγάπη για τη φωτογραφία είναι τα στοιχεία που θα σε κάνουν ξεχωριστό.

Στη δουλειά σου ακολουθείς ένα συγκεκριμένο project ή βλέπεις την κάθε δουλειά σου ως ανεξάρτητη από τις προηγούμενες;

Σε κάθε δουλειά υπάρχει και διαφορετικό πλάνο, αλλά πολλές φορές και αυτό στην πράξη μπορεί να διαφοροποιηθεί. Μπορεί π.χ. ο καιρός και το φως να είναι διαφορετικά από αυτό που είχα φανταστεί, μπορεί να υπάρξει έμπνευση της στιγμής ή μπορεί ακόμα (αν μιλάμε για γάμο) το ζευγάρι να μην έχει «διάθεση» οπότε γίνεται προσαρμογή σε νέα δεδομένα.

Τώρα με το διαδίκτυο και την τεχνολογία η δουλειά ενός φωτογράφου είναι πιο εύκολη και διαδίδεται ακόμη πιο εύκολα. αυτό είναι στα συν ή στα πλην της εποχής;

Ένα από τα πολύ θετικά του διαδικτύου είναι ότι μπορείς να πάρεις απλόχερα γνώση, να δεις, να μελετήσεις και να έχεις εμπειρίες από τους καταξιωμένους στον χώρο. Από εκεί και πέρα όμως εμείς είμαστε αυτοί που θα αποφασίσουμε πως θα το αξιοποιήσουμε το μέσο, ώστε να έχουμε οφέλη. Η δυσκολία, για την προβολή της δουλειάς ενός φωτογράφου, είναι κυρίως για τους νέους στο επάγγελμα που δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσουν λόγω της πληθώρας προσφορών που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή αλλά το βασικό είναι αυτό που είπαμε λίγο πριν…

Ο νομός ηλείας έχει μοναδικά τοπία. Ποιο κατά τη γνώμη σου σε κεντρίζει πιο πολύ;

Στις φωτογραφίες μου δεν θέλω την παράσταση να την κλέβει το περιβάλλον. Θέλω το επίκεντρο να είναι ο άνθρωπος. Γι’ αυτό λοιπόν στην ιεραρχία μου για μια καλή λήψη, το τοπίο δεν είναι το πρώτο που ψάχνω. Ψάχνω πρώτα το ιδανικό φως. Δεύτερο την έκφραση και το συναίσθημα και τρίτον τη σύνθεση και τον χώρο. Πάντως αν με ρωτήσετε που προτιμώ να φωτογραφίσω ένα ζευγάρι, σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο ή έξω στη φύση, θα επιλέξω το δεύτερο

Ποια θεωρείς μέχρι τώρα δυνατή στιγμή στην καριέρα σου; Ξεχωρίζεις κάτι;

Όσον αφορά τις διακρίσεις, σίγουρα η κατάκτηση του GRAND AWARD το 2019 στο LasVegas, μιας και είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός που γίνεται για φωτογράφους γάμων και πορτρέτου. Δυνατή στιγμή όμως είναι… να έρθει το ζευγάρι στο τέλος του γάμου να με πάρει αγκαλιά και να μου πει ένα πηγαίο ευχαριστώ.

Το γεγονός ότι η δουλειά σου έχει αναγνωριστεί και βραβευτεί σε κάνει ποιο υπεύθυνο, απαιτητικό, ή σε αγχώνει για να ανεβάσεις περισσότερο τον πήχη;

Οι διαγωνισμοί και οι βραβεύσεις δεν είναι αυτοσκοπός και σίγουρα δεν με αγχώνουν. Είναι όμως μια«επιβεβαίωση» της δουλειάς μου και ίσως βοηθούν να κερδίσω την εμπιστοσύνη των πελατών μου πιο εύκολα. Ο πήχης πάντως, ανεξάρτητα από τους διαγωνισμούς, πάντα θα είναι ψηλά.

Τι σου αρέσει και τι δεν σου αρέσει στη δουλειά σου;

Μου αρέσει να με εμπιστεύονται και να μου δίνουν ελευθερία στη φωτογράφιση. Δεν μου αρέσει να με επιλέγουν αλλά να μην με εμπιστεύονται.

Ποιο φωτογράφο θαυμάζεις;

Από τους φωτογράφους γάμων τον Μεξικανό Fer Juaristi, επίσης τον φωτογράφο μόδας Rοdney Smith. Θέλω να ευχαριστήσω τον αδερφό μου Σπύρο αλλά και την οικογένειά μου,γιατί με βοηθούν με υποστηρίζουν και με εμπνέουν…. και εσάς για την τιμή .