Οικονομία

Προπαρασκευαστική συνάντηση Τσακαλώτου – Θεσμών πριν το Eurogroup

Ακούστε το άρθρο
Ολοκληρώθηκε η προπαρασκευαστική συνάντηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και των θεσμών υπό τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε μια ύστατη προσπάθεια να γεφυρωθούν οι μεγάλες διαφορές κυρίως σε ό,τι αφορά εργασιακά, δημοσιονομικό, ενεργειακό, ώστε το Eurogroup αργότερα να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την επίτευξη προόδου και να επιτρέψει επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Ο υπουργός Οικονονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου προσπαθούν να πείσουν τους δανειστές για την ορθότητα των ελληνικών θέσεων και να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό που θα σέβεται τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

Η τακτική αυτή της προπαρασκευαστικής συνάντησης πριν το Eurogroup είχε ακολουθηθεί και στο προηγούμενο, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να τελειώσει πολύ γρήγορα αποφασίζοντας την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Ωστόσο, τώρα τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα, μετά την αποτυχία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για τη β’ αξιολόγηση κατά την παραμονή των θεσμών στην Αθήνα.

Με τρία κρίσιμα ζητήματα -εργασιακό, δημοσιονομικό και ενεργειακά- να παραμένουν ορθάνοιχτα, χωρίς να έχει σημειωθεί η παραμικρή πρόοδος, οι εκπρόσωποι των θεσμών και κυρίως το ΔΝΤ ζητούν τώρα ισχυρές δεσμεύσεις και μεγάλες υποχωρήσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να επιστρέψουν.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση ειδικά για το ευαίσθητο θέμα των εργασιακών επιδιώκει να υπάρξει πολιτική λύση σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, εκμεταλλευόμενη ότι για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει διάσταση και μεταξύ των θεσμών, με το ΔΝΤ να μην δέχεται τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Σήμα για λύση στις 7 Απριλίου

Με αυτά τα δεδομένα το καλύτερο πιθανό αποτέλεσμα από το σημερινό Εurogroup είναι, σύμφωνα με αξιωματούχους, η συμφωνία για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Όπως όλα δείχνουν η επιδίωξη της κυβέρνησης για επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) σήμερα, με μετάθεση των εργασιακών στην επόμενη ίσως αξιολόγηση δεν είναι εφικτή. Παρακινδυνευμένος μοιάζει όμως και ο νέος στόχος του Ευ.Τσακαλώτου για συνολική συμφωνία (που θα περιλαμβάνει και το χρέος και το ύψος των πλεονασμάτων) στις 7 Απριλίου. Άλλωστε, ήδη από τις προηγούμενες ημέρες αξιωματούχος των Βρυξελλών είχε προειδοποιήσει ότι ο Απρίλιος, λόγω και της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, είναι δύσκολος μήνας για αποφάσεις. Οπότε, όλα δειχνουν πια μετάθεση του κρίσιμου οροσήμου τον Μάιο.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα