Επιχειρήσεις

Προς επαναπροσδιορισμό οδεύει η συμφωνία Σκλαβενίτη – Μαρινόπουλου

Προς επαναπροσδιορισμό οδεύει η συμφωνία Σκλαβενίτη – Μαρινόπουλου με στόχο την αντιμετώπιση των νομικών θεμάτων που έχουν προκληθεί από την καθυστέρηση της έκδοσης της δικαστικής απόφασης αναφορικά με την έγκριση του σχεδίου διάσωσης της Μαρινόπουλος ΑΕ και των νέων χρηματοδοτικών αναγκών που προέκυψαν.

Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις πλήρεις διαστάσεις του θέματος, απαντώντας σε ερωτήματα του ΑΠΕ-ΜΠΕ επεσήμαιναν ότι «πρωτίστως, το βέβαιο είναι ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη είναι διατεθειμένα να βρουν λύση και να διατηρήσουν ζωντανή και επίκαιρη τη συμφωνία της εξαγοράς της Μαρινόπουλος ΑΕ από τον όμιλο Σκλαβενίτη».

Παράλληλα, επεσήμαιναν ότι η έκδοση της παραπάνω δικαστικής απόφασης, χθες Δευτέρα 16 Ιανουαρίου και η αναμενόμενη καθαρογραφή και κοινοποίηση της την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, θέτει εκτός νομικών προθεσμιών την διαδικασία της τριτανακοπής -πρόκειται για μια νομική διαδικασία προσβολής της απόφασης από διαφωνούντες πιστωτές- διότι σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία απαιτούνται 30 ημέρες άσκησης του δικαιώματος αυτού.

Ωστόσο, η καταληκτική ημερομηνία που προβλέπεται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών εξαγοράς της Μαρινόπουλος είναι η 14η Φεβρουαρίου, με βάση την υπάρχουσα συμφωνία.

Με την καθαρογραφή της απόφασης στις 20 Ιανουαρίου δεν παρέχεται το απαιτούμενο διάστημα και ως εκ τούτου η συμφωνία είναι άκυρη, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Ως αποτέλεσμα, προσθέτουν, απαιτείται η “θεράπευσή” της, δηλαδή η επανυπογραφή της, συνυπολογιζομένων των νέων δεδομένων που δημιούργησε η καθυστέρηση στην έκδοση της σχετικής δικαστικής απόφασης.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι συζητήσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν εντός των επόμενων ημερών μεταξύ των εμπλεκομένων μερών αφορούν στην κάλυψη των νέων χρηματοδοτικών αναγκών που προέκυψαν έως τώρα αλλά και που θα διαρκέσουν -σύμφωνα με πηγές της αγοράς- τουλάχιστον έως τα μέσα του προσεχούς Μαρτίου.

Παράλληλα, κατά τις συζητήσεις αυτές αναμένεται να αντιμετωπιστούν και χρηματοδοτικά ζητήματα που αφορούν τόσο στο σκέλος της ενδιάμεσης χρηματοδότησης όσο και ευρύτερα θέματα της συμφωνίας.

ΟΙΥΕ: Θετικές εξελίξεις

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας (Ο.ΙΥ.Ε.) με ανακοίνωση της χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη για τους 11.000 και πλέον εργαζομένους της εταιρείας ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε., τη δικαστική απόφαση που δίνει πράσινο φως στο σχέδιο διάσωσης και εξυγίανσης της εταιρείας.

Η ΟΙΥΕ εκτιμά ότι, με την έγκριση του σχεδίου διάσωσης της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. αποφεύγεται ο κατακερματισμός της επιχείρησης και διασφαλίζεται το σύνολο των εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα διατηρούνται και οι ισορροπίες σε σχέση με την “αναγκαία” παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων στον κλάδο.

Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι από την αρχή πάλεψε για την πλήρη και χωρίς αστερίσκους διάσωση του συνόλου των θέσεων εργασίας και για την πλήρη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα