Ηλεία

Προς οριστική λύση το θέμα των διεκδικούμενων εκτάσεων δημοτικών Κοινοτήτων

Συναντήσεις δημάρχου Πύργου με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρο Λιβάνιο
Ακούστε το άρθρο

Προς θετική κατεύθυνση οδηγείται το θέμα επίλυσης της μεγάλης εκκρεμότητας ιδιοκτησίας αγροτικών γαιών από αγρότες των Τοπικών Κοινοτήτων, Κουτσοχέρας, Χειμαδιού και Περιστερίου.

Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη (10/3) στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπό τον υφυπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο, αρμόδιο για το Κτηματολόγιο και την Εκκλησιαστική περιουσία, παρευρέθη ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, με τους Βουλευτές ΝΔ Ηλείας, Διονυσία Αυγερινοπούλου, Ανδρέα Νικολακόπουλο, καθώς και τον βουλευτή ΚΚΕ Αχαίας Νίκο Καραθανασόπουλο.

Παρόντες κι οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Κουτσοχέρας, Χειμαδιού και Περιστερίου, ο πρόεδρος της Ο.Α.Σ.Η. Θαν. Βομπίρης και κάτοικοι των ανωτέρω κοινοτήτων. Επιπλέον στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του Δήμου Πύργου Γιάννης Βαρελάς κι ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου δημάρχου και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Γιώργος Καραστέργιος. 

Θερμή υποδοχή και κατανόηση από τον Αρχιεπίσκοπο

Όσοι πήραν το λόγο, οι βουλευτές, ο δήμαρχος και οι αγρότες, τόνισαν τους τίτλους ιδιοκτησίας και αναφέρθηκαν στο ιστορικό του θέματος. Ο κ. Αντωνακόπουλος ενημέρωσε ότι το ίδιο πρωί νωρίτερα, είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και του έθεσε το ίδιο θέμα.

Πρέπει να σημειωθεί πως από πλευράς του Αρχιεπισκόπου υπήρξε θερμή υποδοχή, ενώ στη φιλική συζήτηση που ακολούθησε ο δήμαρχος Πύργου διαπίστωσε ένα ευνοϊκό κλίμα επίλυσης του προβλήματος. Στοιχείο που το μετέφερε και στη σύσκεψη αυτή.

Αναγνώριση της ανάγκης για νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση

Τελικά στη σύσκεψη κατέληξαν στο να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία από την κυβέρνηση. Παράλληλα ο κ. Αντωνακόπουλος με τους βουλευτές Ηλείας, θα προσκομίσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Δηλαδή, τα έγγραφα των νόμιμων αποζημιώσεων των αγροτών, των ενισχύσεων που λαμβάνουν, των τίτλων, των προγραμμάτων νέων αγροτών, των αποζημιώσεων για την εκτέλεση δημοσίων έργων κ.α. σχετικά. 

Με δεδομένο ότι υπάρχει τεράστιο κοινωνικό συμφέρον που πρέπει να εξυπηρετηθεί από την πολιτεία, η κατάληξη είναι ότι προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται να γίνει μια νομοθετική ρύθμιση της εκκρεμότητας. 

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανανεωθεί το ραντεβού μεταξύ του δημάρχου, των βουλευτών και των προέδρων των κοινοτήτων για να προχωρήσουν στις διαδικασίες που συμφώνησαν με τον υφυπουργό. 

Όλη η επικαιρότητα