Εκπαίδευση Ηλεία

Προσχολική Αγωγή: Το θεμέλιο της εκπαίδευσης

Ακούστε το άρθρο

Μια ακόμα σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της και για τα Νηπιαγωγεία της Ηλείας, όπως αποδείχθηκε στη χθεσινή καταληκτική ημερίδα, ήταν ιδιαίτερα παραγωγική, με σημαντικά αποτελέσματα και οφέλη για τους μικρούς μαθητές.

   Την ημερίδα διοργάνωσε η Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Μαρϊα Παπαστόικου, και ήταν αυτή που – στο Α΄ μέρος – έκανε και την εισήγηση για την διαπολιτισμική εκπαίδευση σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα στην εκπαίδευση. Στο Β΄ μέρος, οι εκπαιδευτικοί των Νηπιαγωγείων της Ηλείας, παρουσίασαν τα αποτελέσματα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποίησαν καθώς επίσης και καλές πρακτικές από τη δουλειά τους, κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Τα θέματα για τα οποία εργάστηκαν και συνεργάστηκαν οι μαθητές είχαν να κάνουν με το ρόλο του παραμυθιού, την οικολογία και το περιβάλλον, ενώ κάποιοι «άνοιξαν» τους ορίζοντές τους σε Ευρωπαϊκο επίπεδο, υλοποιώντας προγράμματα E- twinning.

Η αξία της προσχολικής αγωγής

Μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς» για τα σημαντικά οφέλη της προσχολικής αγωγής, η κα Παπαστόικου, εξήγησε πως «…είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης, ουσιαστικά το θεμέλιο της εκπαίδευσης. Έρευνες έχουν δείξει ότι παιδιά που στερήθηκαν την προσχολική αγωγή δεν είχαν την ίδια στάση απέναντι στο σχολείο, ούτε όμως και την ίδια εξέλιξη στη μαθησιακή διαδικασία, στην πορεία της μαθητική τους ζωής». Τα οφέλη όμως δεν περιορίζονται στη μαθησιακή διαδικασία, αλλά – συμπλήρωσε η κα Παπαστόικου – «…πιστεύουμε απόλυτα ότι η προσχολική αγωγή συμβάλει τα μέγιστα όσον αφορά την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού, την κοινωνικοποίηση του και τη γνωστική του ανάπτυξη. Το μεγάλο αίτημα είναι η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, αλλά και ανάγκη της κοινωνίας η προσχολική αγωγή να ¨αγκαλιάσει¨ όλα τα παιδιά, γιατί δεν υπάρχουν πολλές δομές για να αγκαλιάσουν αυτή την ηλικία». Συμπλήρωσε τέλος πως, «…στην εποχή της κρίσης που ζούμε, με τους γονείς να εργάζονται πολλές ώρες, τα παιδιά στερούνται πράγματα που αντισταθμιστικά θα μπορούσε να τους τα προσφέρει η προσχολική αγωγή και μέσα από τα ολοήμερα τμήματα να στηρίξει την ελληνική οικογένεια».

Όλη η επικαιρότητα