Αρθρογραφία

Προσέχουμε για να έχουμε

Ένα πολύ μεγάλο κόστος για τον έντυπο Τύπο έγινε ακόμα μεγαλύτερο, δυσβάσταχτο θα λέγαμε.
Ακούστε το άρθρο

Διάβασα πρόσφατα ένα άρθρο της προέδρου της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών, Μποντούρ Αλ Κασίμι που μεταξύ άλλων ανέφερε: «η εκδοτική βιομηχανία, (βιβλία, εφημερίδες κλπ) λόγω της παγκόσμιας κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «τέλεια καταιγίδα». Η συμφόρηση στα λιμάνια, η έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων και οι αυξημένες ανάγκες σε εργατικό δυναμικό που προκλήθηκαν από την πανδημία και εν συνεχεία από τον πόλεμο, συνδυασμένες με τα αυξανόμενα κόστη στην παραγωγή χαρτιού (που με τη σειρά τους οφείλονται στην αύξηση των τιμών της ενέργειας), επιφέρουν επιπλοκές στον χώρο των εκδόσεων.

Το πρόβλημα ξεκίνησε έντονα στα μέσα του 2021 και γίνεται όλο και πιο σοβαρό. Μέσα στα τόσα προβλήματα και εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι εφημερίδες, η αύξηση της τιμής του χαρτιού έμοιαζε σαν τελειωτικό χτύπημα. Ένα πολύ μεγάλο κόστος για τον έντυπο Τύπο έγινε ακόμα μεγαλύτερο, δυσβάσταχτο θα λέγαμε.

Κι όμως υπήρχε και συνέχεια. Την ακρίβεια διαδέχτηκε η έλλειψη. η έλλειψη δημοσιογραφικού χαρτιού στην ευρωπαϊκή και την εγχώρια αγορά είναι γεγονός. Στη δίνη λοιπόν αυτού του «κυκλώνα» της ακρίβειας, του πολέμου, της ενεργειακής κρίσης και των ελλείψεων , βρίσκονται τον τελευταίο καιρό όλοι οι επαγγελματίες που έχουν σχέση με τη βιομηχανία χάρτου. Σας φαίνονται υπερβολικά μαύρα και απαισιόδοξα τα παραπάνω; Δυστυχώς είναι πραγματικά. Ο έντυπος Τύπος «ζορίζεται» πολύ. Σε κάθε επίπεδο. Μία λύση θα ήταν η αύξηση της τιμής των εφημερίδων.

Αλλά αυτή θα ήταν η τελευταία λύση ακόμα και για αναγνώστες που αγαπούν την εφημερίδα τους και θέλουν να την ενισχύσουν η πιο εφικτή λύση είναι να βοηθήσει η πολιτεία ώστε να αντιμετωπίσουν οι εκδοτικές εταιρείες την αύξηση της τιμής. Δεν θα είμαστε η Ελλάδα η πρώτη χώρα στην οποία συμβαίνει κάτι τέτοιο, ούτε θα κάνουμε κάποια πρωτοτυπία. Σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη ο έντυπος Τύπος ενισχύεται με κρατικούς πόρους. Μέχρι να γίνει αυτό και μέχρι να βρεθούν εναλλακτικές πηγές προμήθειας δημοσιογραφικού χαρτιού, η μόνη λύση είναι η οικονομία.

Όλη η επικαιρότητα