Προσφορά ανθρωπιάς για τους πυρόπληκτους από τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Καράτουλα

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος και ικανοποιημένος από τους ενορίτες μου, που πάντα δείχνουν έμπρακτα την ανθρωπιά τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Καράτουλα «Ο Άγιος Δημήτριος» και εφημέριος του χωριού, πατ. Αθανάσιος Στεργιόπουλος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής εθελοντικής αιμοδοσίας. Μέρος των μονάδων αίματος που συγκεντρώθηκαν χθες, θα διατεθούν για τις ανάγκες των πυρόπληκτων συνανθρώπων μας στην Αττική.

Η 29η Εθελοντική Αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καράτουλα. Εκεί που, από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν δεκάδες κάτοικοι της περιοχής, περιμένοντας υπομονετικά τη σειρά τους για να προσφέρουν λίγο από το αίμα τους, γνωρίζοντας πως – ειδικά αυτή τη φορά – έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία, αφού μέρος των μονάδων θα διατεθούν για τις ανάγκες των πυρόπληκτων συνανθρώπων μας στην Αττική. Είναι η δική τους μικρή αλλά εξαιρετικά σημαντική, συνεισφορά, στον αγώνα που κάνουν να σταθούν στα πόδια τους υγιείς και με ότι κουράγιο τους έχει απομείνει, να αρχίσουν να ξαναστήνουν τη ζωή τους. Κι αυτό, το έχουν βιώσει οι Ηλείοι, έχοντας ζήσει τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας. «Αυτή είναι η σημασία της αιμοδοσίας και πάντα εμείς εδώ προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανή την ανθρωπιά. Γιατί εδώ στην Ελλάδα, διακρινόμαστε για το φιλότιμο που έχουμε. Κι αν ψάξετε τα λεξικά, αυτή η λέξη δεν υπάρχει πουθενά. Έτσι, μετά την καταστροφή, είπαμε να τους βοηθήσουμε. Κι αν χρειαστούν βοήθεια στην πορεία, θα είμαστε και πάλι δίπλα τους έμπρακτα», είπε ο πατ. Αθανάσιος Στεργιόπουλος, σημειώνοντας παράλληλα πως, οι σύλλογοι – και όχι μόνο οι αιμοδοτικοί – θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση. Να προσφέρουν όχι μόνο το αίμα τους όπου υπάρχει ανάγκη, αλλά και την καλή κουβέντα και την ανθρώπινη στήριξη.

Τράπεζα Αίματος και Μυελός των Οστών

Όλοι οι εθελοντές – παλιοί και νέοι – υποβλήθηκαν σε ιατρικό έλεγχο από την Συντονίστρια Διευθύντρια του Σταθμού Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Πύργου, Κωνσταντίνα Πανέτα – Κωνσταντακοπούλου και αιμοδότησαν με τη φροντίδα των νοσηλευτών, Βιβής Μιχαλακοπούλου και Γρηγόρη Αργυρόπουλου. «Το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας πρέπει να περάσει σε όλους μας, όχι μόνο στις δύσκολες καταστάσεις, αλλά και στην καθημερινή ζωή μας, όταν τα πράγματα είναι ήρεμα και ήσυχα. Γιατί, οι ανάγκες σε αίμα δεν παύουν να υφίστανται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας», είπε η κα Πανέτα, σημειώνοντας μάλιστα πως, μια ημέρα πριν τις πυρκαγιές, δεν υπήρχε αίμα σε κανένα νοσοκομείο για να καλυφθούν ανάγκες των ασθενών.  «Δεν χρειάζεται να φτάνουμε να καεί η Ελλάδα για να έρχονται να δίνουν αίμα οι αιμοδότες. Πρέπει, όσοι μπορούν, να έρχονται να δίνουν αίμα δυο φορές το χρόνο», κατέληξε η κα Πανέτα.

Μέχρι το μεσημέρι, συγκεντρώθηκαν 25 μονάδες αίματος, ενώ όσοι δεν κατάφεραν να αιμοδοτήσουν χθες, θα το κάνουν μέσα στις επόμενες ημέρες, απευθυνόμενοι στον Σταθμό Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου. Επίσης, από χθες, από τον Σύλλογο του Καράτουλα, εγγράφηκαν και οι πρώτοι εθελοντές δότες μυελού των οστών. Με τη λήψη στοματικού επιχρίσματος (σάλιου) θα τυποποιηθεί ο ιστικός τους τύπος και τα αποτελέσματα της εργαστηριακής ανάλυσης θα καταχωρηθούν στο Εθνικό (ΕΟΜ) και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (BMDW).