Categories: Ελλάδα

Πρόσφυγες: SOS από τις οργανώσεις στις δομές ασυνόδευτων ανηλίκων – Τους χρωστούν το 80% της χρηματοδότησης

Share

Στα όριά τους έχουν φτάσει οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που διαχειρίζονται ξενώνες και γενικότερες δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων αφού το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου παρουσιάζεται τρομερά ασυνεπές απέναντί τους.

Οταν ξεκίνησε το νέο πρόγραμμα στήριξης των ασυνόδευτων ανηλίκων στις αρχές του 2021, η κυβερνητική δέσμευση, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε λόγο για προκαταβολική καταβολή των πληρωμών κατά 80%.

Εχουν περάσει σχεδόν 18 μηνες και στις οργανώσεις που διαχειρίζονται τις δομές (και οι οποίες επωμίζονται το μεγάλο βάρος φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων στη χώρα) έχει δοθεί μόλις το 20% του ποσού.

Τούτο σημαίνει ότι υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ανήλικους, ότι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι ή μερικώς εξοφλημένοι (με ότι προβλήματα αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειές τους) και ότι προμηθευτές παραμένουν επίσης απλήρωτοι.

Εντύπωση προκαλεί πάντως η σχετική σιωπή του αρμόδιο υπουργείο παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη εβδομάδα το θέμα τέθηκε σε επίσημη ανακοίνωση από το ΚΙΝΑΛ.

Η ανακοίνωση των βουλευτών Γιώργου Καμίνη και Γιώργου Αρβανιτίδη είναι η ακόλουθη:

Από το Νοέμβριο του 2019, ο Πρωθυπουργός αυτοπαρουσιάζεται συχνά ως προστάτης των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Στην πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ, αναφέρθηκε στην ίδρυση της Ειδικής Γραμματείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων «που φρόντισε επιτέλους για τη ζωή και το μέλλον των πιο ευάλωτων, των χιλιάδων ανηλίκων προσφυγόπουλων τα οποία, δυστυχώς, βρισκόντουσαν συχνά σε τραγικές συνθήκες».

Από τα λόγια μέχρι την πράξη, όμως, υπάρχει μεγάλη απόσταση.

Η απρόσκοπτη λειτουργία των δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων είναι εμφανές πως δεν αποτελεί προτεραιότητα.

Παρά την υποχρέωση της πολιτείας να καταβάλει τη χρηματοδότηση κατά 80% στην έναρξη του έργου, οι φορείς διαχείρισης τους έχουν λάβει μέχρι σήμερα μόνο το 20% της προβλεπόμενης χρηματοδότησης. Απλήρωτοι εργαζόμενοι και προμηθευτές νιώθουν στο πετσί τους την κυβερνητική αδιαφορία και υποκρισία. Το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασυνόδευτους ανηλίκους υπονομεύεται.

Η τακτική αυτή όμως δεν είναι μια παροδική δυσκολία που μπορεί μελλοντικά να διορθωθεί. Στο νέο νόμο για την Επιτροπεία των Ανηλίκων, που ψηφίστηκε πρόσφατα από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, λείπει οποιαδήποτε πρόνοια για σταθερή κρατική χρηματοδότηση και η ευθύνη διαχείρισης του θεσμού της επιτροπείας και των δομών φιλοξενίας μετατίθεται αποκλειστικά στις ΜΚΟ ακόμη και με ίδιους πόρους.

Είναι η δεύτερη φορά που αναγκαζόμαστε να εκδώσουμε ανακοίνωση για το ίδιο θέμα. Το αρμόδιο Υπουργείο, όταν πρέπει να πληρώσει για τα ασυνόδευτα ανήλικα, αποδεικνύεται ένας κατ’ επάγγελμα «μπαταχτσής».

Η λειτουργία των δομών φιλοξενίας για τα ασυνόδευτα ανήλικα είναι η κύρια υποχρέωση της Ειδικής Γραμματείας που έχει συσταθεί. Πόσο επιτυχημένη μπορεί να θεωρηθεί μια Γενική Γραμματεία που αδυνατεί να εκπληρώσει μια τόσο κομβική της υποχρέωση;

Οι υπεύθυνοι, αφού η ευθιξία είναι άγνωστη λέξη για την κυβέρνηση, οφείλουν τουλάχιστον να απολογηθούν και να λύσουν άμεσα το πρόβλημα που έχει προκύψει.

Πριν από την ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ είχε προηγηθεί επιστολή του διαχειριστή της ΑΡΣΙΣ βορείου Ελλάδας προς τους βουλευτές της βόρειας Ελλάδας όλων των κομμάτων με την οποία το πρόβλημα περιγραφόταν με ακρίβεια και στην οποία υπογραμμίζονταν οι τεράστιες δυσκολίες.

Η αντίδραση του Υπουργείου, προσώρας, είναι η σιωπή. Σε οχλήσεις μόνο προς τη Σοφία Βούλτεψη δόθηκαν προφορικές διαβεβαιώσεις ότι κάποια στιγμή τα χρήματα θα δοθούν. Το πρόβλημα όμως είναι επιτακτικό και απαιτεί έγκαιρη λύση.

Πηγή: news247.gr