Ηλεία

Το προσφυγικό, δύσκολη εξίσωση… Τι είπε στην ομιλία του στον Πύργο ο γνωστός καθηγητής Κων/νος Φίλης

Τις παραμέτρους του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος και τις επιπτώσεις στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη ανέλυσε προχθες το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο του Διοικητηρίου της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο ο  συγγραφέας και διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, δρ.Κωνσταντίνος Φίλης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Υπαλλήλων Ν. Ηλείας.

Με μια μεστή και εμπεριστατωμένη ομιλία, ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στις σημαντικότερες πτυχές του ζητήματος των προσφυγομεταναστευτικων ρευμάτων, τονίζοντας ότι η μετακίνηση πληθυσμών είναι η νέα κανονικότητα του 21ου αιώνα και πρέπει να εξεταστούν τα αίτια του φαινομένου.

Ο κ. Φίλης επισήμανε πως δεν είναι μόνο οι πόλεμοι και οι ένοπλες συρράξεις σε διάφορα μέρη του πλανήτη, αλλά και άλλοι παράγοντες, όπως οι δημογραφικές μεταβολές και η κλιματική αλλαγή στην υποσαχάρια Αφρική, που καθιστούν αδύνατες τις συνθήκες διαβίωσης και την πρόσβαση στα βασικά αγαθά, αλλά και η εμφάνιση αυταρχικών καθεστώτων και εμφύλιων συρράξεων.

«Πρέπει να αξιολογήσουμε τη θέση της Ελλάδας σε αυτήν τη δύσκολη εξίσωση, καθώς η χώρα μας είναι κράτος πρώτης γραμμής, άρα δέχεται μεγάλη πίεση εξαιτίας αυτών των ροών και βέβαια να δούμε πώς η Ελλάδα τοποθετείται και πού ακριβώς σε σχέση με την Ευρώπη, διότι είναι προφανές ότι η εθνική πολιτική πρέπει να συνδυαστεί με μια ευρωπαϊκή πολιτική», είπε αρχικά ο κ. Φίλης και υπογράμμισε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη συσσώρευση μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου.

«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα βρίσκεται πλέον ένας μικρός σχετικά αριθμός προσφύγων  και μεταναστών από τις ροές του 2015 και μετά, αλλά επειδή αυτός ο αριθμός έχει συσσωρευτεί στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, κινδυνεύει να δημιουργήσει μια σειρά από ζητήματα και στο εσωτερικό αυτών των νησιών και μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών αρχών και βεβαίως μεταξύ των τοπικών αρχών και της Αθήνας», ανέφερε ο κ. Φίλης,  χτυπώντας «καμπανάκι» για το μέλλον, καθώς τόνισε ότι –παρά τη μείωση των ροών λόγω της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας-, τις επόμενες δεκαετίες αρκετά εκατομμύρια ανθρώπων κυρίως από την Αφρική, θα θελήσουν να περάσουν στη Γηραία Ήπειρο.

«Οι εκτιμήσεις λένε ότι τις επόμενες δεκαετίες μπορεί ακόμα και 150 εκατ.άνθρωποι από την Αφρική θα θελήσουν να περάσουν στην Ευρώπη. Προφανώς η οδός που ακολουθούν  είναι από τη Λιβύη στην Ιταλία, αλλά εκ των πραγμάτων θα δημιουργηθεί πίεση σε χώρες που είναι στον Ευρωπαϊκό Νότο μεταξύ αυτών και η Ελλάδα».

Συζήτηση για Τουρκία, Σκόπια και Συρία

Την ομιλία ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, κατά την οποία ο κ. Φίλης απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων. Μεταξύ αυτών άφησε αιχμές για την τουρκική πολιτική, επισημαίνοντας πως «είναι προφανές ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε τις προσφυγικές ροές για να ενισχύσει τη θέση της και να ζητήσει ανταλλάγματα από την Ευρώπη. Το 2015 έφυγαν 19.500 βάρκες από την Τουρκία στην Ελλάδα, άρα κάποιος πρέπει να είναι αδαής για να μην πιστέψει ότι δεν υπήρξε εμπλοκή του τουρκικού κράτους».

Σχολιάζοντας τη συζήτηση για το Σκοπιανό, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι θεωρεί αδύνατον να μην υπάρχει η λέξη «Μακεδονία» σε όποια ονομασία συμφωνηθεί και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να επιβληθεί και η απάλειψη συγκεκριμένων εδαφίων από το Σύνταγμα της FYROM και θα πρέπει να ισχύσει μια ονομασία για όλες τις χρήσεις. «Αν έχουμε μια συμφωνία ντεμέκ –κατά το ήμισυ-  η οποία θα προβλέπει μια νέα ονομασία αλλά δεν θα αλλάξει την συνταγματική ονομασία της γειτονικής χώρας, στην πραγματικότητα δεν θα έχουμε καταφέρει το σκοπό μας», είπε ο κ. Φίλης.

Αναφερόμενος στην προχθεσινή στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, ο κ.Φίλης διατύπωσε τον κίνδυνο σύγκρουσης Τουρκίας-ΗΠΑ.

«Είναι υπαρκτός κίνδυνος να δούμε τους Τούρκους απέναντι στους Αμερικανούς, διότι οι Αμερικανοί έχουν δεκάδες στρατιώτες που υποτίθεται ότι έχουν ρόλο συμβούλου στους Κούρδους της Συρίας, εναντίον των οποίων επιχειρούν τώρα οι Τούρκοι»,  τόνισε. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τραγούδια της Μικτής Χορωδίας Πύργου. την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Κων/νος Τριανταφυλλόπουλος, ενώ ποίημα απήγγειλε η Νάνσυ Πετροπούλου.

Όλη η επικαιρότητα