Ηλεία

Προσφυγικό: Το «Αιγαίο» στο Επιτάλιο ξανά στο προσκήνιο…

Ακούστε το άρθρο

“Φουντώνουν” οι αντιδράσεις

Έκτακτη συνεδρίαση συγκαλεί για απόψε το βράδυ το τοπικό συμβούλιο του Επιταλίου μπροστά στο σοβαρό – απ’ ότι φαίνεται – ενδεχόμενο η κυβέρνηση να εγκαταστήσει πρόσφυγες (οι πληροφορίες μιλούν για μεγάλο αριθμό) στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου “Αιγαίο”.

Για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα “φουντώνει” το συγκεκριμένο σενάριο, προκαλώντας αναταράξεις στην τοπική κοινωνία. Ήδη έχει πραγματοποιηθεί μια λαϊκή συνέλευση για το θέμα του προσφυγικού με τους κατοίκους να αντιδρούν έντονα μπροστά στο ενδεχόμενο της φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή τους.

Πλέον φαίνεται πως η Κυβέρνηση το δρομολογεί – και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς, κάτι που επιβεβαιώνεται και από “επίσημα χείλη”…

Στην αποψινή συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου έχουν καλεσθεί οι πρόεδροι όλων των Κοινοτήτων του πρώην Δ. Βώλακος καθώς και οι εκπρόσωποι των Δ.Σ. των συλλόγων του Επιταλίου. Το Συμβούλιο έχει απευθύνει πρόσκληση και στον δήμαρχο Πύργου, Τάκη Αντωνακόπουλο προκειμένου να ενημερώσει για τις προθέσεις των εμπλεκόμενων με την υπόθεση υπουργείων.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του χωριού, Γιάννης Μπαλάσκας «καταστρατηγούν τις αρχικές τους δηλώσεις περί του 1% του πληθυσμού, δεν έχουν ενημερώσει όπως έχουν δεσμευθεί τις τοπικές κοινωνίες και ετοιμάζονται εν κρυπτώ να φέρουν πρόσφυγες και μετανάστες σε έναν εντελώς ακατάλληλο χώρο για ανθρώπινη διαβίωση, χωρίς προηγουμένως να έχουν εξετάσει ενδελεχώς τις υποδομές και τους χώρους του επί πολλά χρόνια εγκαταλελειμένου εργοστασίου».

Μάλιστα, σε ρεπορτάζ του STAR αναφέρθηκε πως “η Κυβέρνηση, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του καναλιού έχει αποφασίσει να μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες στο πρώην εργοστάσιο ΑΙΓΑΙΟ που βρίσκεται στα σύνορα Ηλείας – Μεσσηνίας..”… “Ούτε καν γνωρίζουν που βρίσκεται ο χώρος αυτός”, δήλωσε ο κύριος Μπαλάσκας, τονίζοντας πως στη συνεδρίαση θα προτείνει να πραγματοποιηθεί άμεσα νέα λαϊκή συνέλευση ώστε ο κόσμος να ενημερωθεί και να παρθούν αποφάσεις…

Φιλοξενία ναι,
ανθρώπινες “αποθήκες” όχι

Ως ειλημμένη εμφανίζεται η απόφαση για δημιουργία δομής φιλοξενίας 1000 προσφύγων και μεταναστών στους χώρους του πρώην εργοστασίου «Αιγαίον» στο Επιτάλιο από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Πρόκειται για έναν εγκαταλειμμένο χώρο που διαθέτει μεγάλα κτήρια βιομηχανικού χαρακτήρα και ανήκει από το 2006 στον εφοπλιστή Κ. Πέτρου. Ένα πρώην εργοστάσιο που βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, τέτοια που να απαιτεί σοβαρότατες και δαπανηρές επεμβάσεις για να μπορέσει να λειτουργήσει για τον σκοπό αυτό.

Η είδηση προκάλεσε σοβαρές αναταράξεις στην τοπική κοινωνία, με τους κατοίκους να αντιδρούν έντονα μπροστά στο ενδεχόμενο της φιλοξενίας μεταναστών στην περιοχή τους κι απόψε συγκαλείται έκτακτη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου.

Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί  οι πρόεδροι όλων των Κοινοτήτων του πρώην Δ. Βώλακος, καθώς και οι εκπρόσωποι των Δ.Σ. των συλλόγων του Επιταλίου. Μάλιστα το Συμβούλιο έχει απευθύνει πρόσκληση και στον δήμαρχο Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο, προκειμένου να ενημερώσει τους κατοίκους για τις προθέσεις των εμπλεκόμενων με την υπόθεση υπουργείων.

****

Η ίδρυση κέντρων «φιλοξενίας» μεταναστών δεν αφορά μόνο τους ίδιους τους μετανάστες και τις συνθήκες που θα κληθούν εκεί να αντιμετωπίσουν, αλλά και τον ίδιο τον νομικό πολιτισμό της χώρας, καθώς πρόκειται για μια απόφαση αντισυνταγματική, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Συντάγματος, που ορίζει πως «όλοι όσοι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων».

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μέχρι να λάβουν άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα για να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους, για το σύντομο αυτό διάστημα που θα χρειαστεί να μένουν στην Ελλάδα, δικαιούνται να εγκατασταθούν σε αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας.

****

Δεν πρέπει λοιπόν να ακολουθούμε τη λογική των στρατοπέδων, των παλιών αποθηκών του ΟΣΕ, ή εγκαταλειμμένων εργοστασίων, όπως, λόγου χάριν το «ΑΙΓΑΙΟΝ».

Άλλο φιλοξενία ανθρωπίνων ψυχών και άλλο «φυλάκιση»  στο … Αλκατράζ, με αστυνομική δύναμη να επιτηρεί τυχόν αποδράσεις και τον ασφαλή περιορισμό τους.

Πρέπει να πούμε όχι στη δημιουργία νέων ανθρωπίνων «αποθηκών» και να καταβάλλουμε προσπάθεια, ώστε να μην αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με έναν αποσπασματικό τρόπο, που δεν λαμβάνει υπόψη του μια σειρά από ειδικές περιπτώσεις και θα έχει ως αποτέλεσμα να καταλήγουν ανυπεράσπιστοι ανήλικοι, έγκυες γυναίκες, άνθρωποι που χρήζουν υγειονομικής περίθαλψης,  ή ιδιαίτερης προστασίας σε εντελώς ακατάλληλους για φιλοξενία χώρους.

Η μεταφορά προσφύγων, αλλά και μεταναστών σε παραπήγματα και σκηνές, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον λαό της Ηλείας.

****

Αν υλοποιηθούν αυτοί οι σχεδιασμοί, μεγάλος αριθμός οικογενειών θα μένουν στριμωγμένες σε ακατάλληλες συνθήκες, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα βασικά: γιατρούς, νοσηλευτές, διερμηνείς, σχολείο για τα παιδιά κ.λπ.

Ο εγκλωβισμός τους – γιατί αυτό σχεδιάζεται – θα… διαιωνίζεται και η ανησυχία των κατοίκων της περιοχής  είναι δικαιολογημένη, γιατί φοβούνται  ότι  θα επαναληφθεί και στον τόπο μας  το «έγκλημα»  που συντελείται στα «hot spots» και στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης τύπου Μόριας.

****

Ο χειμώνας έρχεται και μαζί του οι δύσκολες καιρικές συνθήκες. Πρέπει, εφόσον οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται στην Πατρίδα μας,  να τους προσφέρουμε ανθρώπινο περιβάλλον διαβίωσης.

Κι αυτό δεν θα επιτευχθεί με τέτοιες πρόχειρες λύσεις, αλλά με ενοικίαση σπιτιών, διαμερισμάτων ή τη χρήση ξενοδοχείων.

Αυτός είναι ο μόνος σωστός τρόπος μέχρι να τελειώσει η διαδικασία του ασύλου και να πάνε είτε στη χώρα που επιθυμούν, είτε στην Τουρκία, είτε στις χώρες από τις οποίες προέρχονται.

Ο λαός της Ηλείας πρέπει να δώσει τη μάχη στο πλευρό των προσφύγων διεκδικώντας τα αυτονόητα, δηλαδή προσωρινή ανθρώπινη φιλοξενία και όχι απομόνωσή τους.

Ως εκ τούτου πρόσφυγες και μετανάστες πρέπει να μεταφερθούν σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας για εξέταση των αιτημάτων τους και να μεταβούν στις χώρες τελικού προορισμού.

Ταυτόχρονα να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση όλες οι οικογενειακές επανενώσεις, χωρίς κανένας ανήλικος να ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, απροστάτευτος, άστεγος,  ή φυλακισμένος και να υπάρξει πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφύγων στον χώρο που θα φιλοξενηθούν.

Η Πατρίς

Όλη η επικαιρότητα