Αγροτικά

Προσλήψεις συμβασιούχων πριν το Πάσχα…

proslhpseis.jpg
Ακούστε το άρθρο

Πριν το Πάσχα αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρόσληψη 125 συμβασιούχων, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή για τον μελιταίο πυρετό. «Πρόκειται για κτηνιάτρους, αποφοίτους ΤΕΙ Ζωικής Παραγωγής και εργάτες. Οι προσλήψεις είναι με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Παράλληλα, ξεκινούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη άλλων 125 συμβασιούχων μέχρι το φθινόπωρο», είπε σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός.

«Φέτος για την εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης του μελιταίου οι κτηνοτρόφοι θα χρησιμοποιούν εκτός από τους μόνιμους κτηνιάτρους των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών και το έκτακτο προσωπικό που θα προσληφθεί σε όλη την Ελλάδα. Λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που δεν διευκολύνει την πρόσληψη ικανού αριθμού μόνιμου προσωπικού, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που μπορούμε να έχουμε. Δίνουμε, λοιπόν, τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα και σε ιδιώτες κτηνίατρους, αλλά και σε κτηνιάτρους των αγροτικών και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών. Πρόκειται για μια επιπλέον δυνατότητα που παρέχουμε στους κτηνοτρόφους και σε καμία περίπτωση δεν είναι δεσμευτική, δεν είναι υποχρεωτική για τους κτηνοτρόφους. Σε κάθε περίπτωση δεν ιδιωτικοποιείται το πρόγραμμα. Δεν υπάρχει καμία ανάθεση σε εταιρείες, όπως αναφέρατε. Δεν υποχρεούνται οι κτηνοτρόφοι να προσλαμβάνουν ιδιώτη κτηνίατρο, τους δίνεται, όμως, η επιπλέον αυτή επιλογή εάν το επιθυμούν. Όσοι παραγωγοί δεν επιθυμούν ή αδυνατούν να πάρουν ιδιώτη κτηνίατρο, θα χρησιμοποιούν το τακτικό και το εποχικό προσωπικό που θα προσληφθεί. Προχωρήσαμε σε αυτή την εναλλακτική δυνατότητα ύστερα και από αιτήματα πολλών κτηνοτρόφων».

Προσλήψεις εποχικού προσωπικού για τον εμβολιασμό των ζώων

«Θα ήταν ευχής έργον να επαρκούσαν οι μόνιμοι κτηνίατροι του δημοσίου για την εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης του μελιταίου πυρετού. Δυστυχώς, οι ελλείψεις είναι τέτοιες, που η χώρα έχει καταδικαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ανεπάρκεια κτηνιατρικών ελέγχων. Μακάρι να επαρκούσαν και οι εποχικοί. Η μέχρι σήμερα, όμως, εφαρμογή του προγράμματος απέδειξε την ανάγκη να βρούμε και εναλλακτικές λύσεις. Για τον εμβολιασμό των ζώων πριν την μετάβασή τους στις θερινές βοσκές προχωρούμε σε προσλήψεις εποχικού προσωπικού με οκτάμηνες συμβάσεις. Πριν το Πάσχα αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρόσληψη 125 συμβασιούχων, αρκεί βεβαίως και οι περιφέρειες να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Πρόκειται για κτηνιάτρους, αποφοίτους ΤΕΙ Ζωικής Παραγωγής και εργάτες. Οι προσλήψεις είναι με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Παράλληλα, ξεκινούν οι διαδικασίες για την πρόσληψη άλλων 125 συμβασιούχων μέχρι το φθινόπωρο».

Δωρεάν τα εμβόλια και οι εξετάσεις

«Στους ιδιώτες κτηνιάτρους θα παρέχονται δωρεάν τα εμβόλια. Η αποστολή και η εξέταση των δειγμάτων αίματος γίνεται επίσης δωρεάν από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και τα δημόσια κτηνιατρικά εργαστήρια βρουκέλλωσης».

Όλη η επικαιρότητα