Ελλάδα Πολιτική

Πρόσληψη 400 υπαλλήλων στην υπηρεσία ασύλου – Τι ανακοίνωσε ο Χρυσοχοΐδης

Στην άμεση πρόσληψη 400 υπαλλήλων στην υπηρεσία ασύλου ώστε να εξεταστούν πιο γρήγορα τα αιτήματα που έχουν «βαλτώσει» αποφάσισε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ανακοινώθηκε και πριν από λίγο στο υπουργικό Συμβούλιο.

Ο αριθμός των αιτημάτων ασύλου που φτάνει περίπου στις 70.000 και το γεγονός πως λόγω έλλειψης προσωπικού δεν προωθούνταν, ήταν από τους βασικούς λόγους που δεν μπορούσαν οι Αρχές να προχωρήσουν τη διαδικασία των επιστροφών, αλλά και να εφαρμόσουν την συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανέπτυξε στο υπουργικό συμβούλιο όλο το νέο νόμο που θα αφορά τα αιτήματα ασύλου, περιορίζοντας στο νέο νομοθετικό διάταγμα τα στάδια στα οποία μπορεί κάποιος να προσφύγει, αλλά και να επανατυπώσει το αίτημά του για άσυλο.

Εκεί, όμως, που ο νόμος παρεμβαίνει και δημιουργεί νέα δεδομένα είναι στο θέμα της ευαλωτότητας, καθώς μέχρι σήμερα σχεδόν όλοι οι μετανάστες και πρόσφυγες που έφταναν στα νησιά, ζητούσαν να χαρακτηριστούν ευάλωτοι για να μπορούν να μετακινηθούν στην ενδοχώρα.

Στο νέο νόμο δεν θα υπάρχει η αιτιολογία τού «μετατραυματικού στρες» καθώς είχε παρατηρηθεί το φαινόμενο οι περισσότεροι από τους αλλοδαπούς να επικαλούνται ψυχολογικούς λόγους και το άγχος που προκαλεί ο πόλεμος ή οι συγκρούσεις για να χαρακτηριστεί ευάλωτος.

Επίσης, ελήφθη η απόφαση το συντομότερο δυνατό να αποσυμφορηθούν τα νησιά ενώ αναμένεται να εξεταστούν και κατά προτεραιότητα τα αιτήματα ασύλου που έχουν υποβάλλει αλλοδαποί που είναι κρατούμενοι σε κέντρα κράτησης.

via

Όλη η επικαιρότητα