Ηλεία Πολιτική Πολιτισμός

Προστασία των αρχ. χώρων από την κλιματική κρίση – «Προτεραιότητα στον σχεδιασμό η Αρχ. Ολυμπία»

Συνέντευξη για την κλιματική κρίση και το σχέδιο προστασίας των μνημείων πολιτισμού έδωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη μαζί με την διεπιστημονική επιτροπή.
Ακούστε το άρθρο

“Το πρώτο σχέδιο για την κλιματική κρίση, στο επίπεδο συνεργασίας μας με το αρμόδιο υπουργείο αφορά την Αρχαία Ολυμπία”, επεσήμανε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην σύνεντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με την διεπιστημονική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί με απόφαση της για μελέτη της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής στα μνημεία πολιτισμού και τους αρχαιολογικούς χώρους

Ειδικότερα η επιτροπή αυτή με πρόεδρο τον κ Κώστα Καρτάλη αποτελείται από την  κ. Μαργαρίτα Ασημακοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ., την  κ. Νικολέτα Βαλάκου, την κ. Μαρία-Ξένη Γαρέζου, Προϊσταμένη στο Τμήμα Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων και του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου της Διεύθυνσης Εθνικού Αρχείου Μνημείων.

Επίσης την κ  Μαργαρίτα Κοκκώνη, Π.Ε. Περιβάλλοντος και Φυσικών, και υπηρετεί στη ΔΙΠΚΑ, τον κ Χάρη Κοκκώση,  Ομότιμος Καθηγητής Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τον κ. Νίκο Μουρτζά,  Γεωλόγο και Αναπληρωματικό Μέλος στο Κ.Α.Σ., τον Κωνσταντίνο Φρισήρα  που είναι ο αρμόδιος Διευθυντής Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων, και την  κ. Σταυρούλα Φωτοπούλου Προϊσταμένη  της Διεύθυνσης Νεώτερης Πολιτιστικής  Κληρονομιάς.

“Οταν είπαμε να ξεκινήσουμε πιλοτικά στο Ταμείο Ανάκαμψης με τα συγκεκριμένα έργα, προφανώς είχαμε λάβει υπόψη μας και λαμβάνουμε υπόψη μας αυτές τις παραμέτρους. Γι’ αυτό και το πρώτο σχέδιο στο επίπεδο της συνεργασίας μας με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης αφορά την Αρχαία Ολυμπία. Και ήταν κάτι το οποίο είχε σχεδιαστεί από το καλοκαίρι πριν τις φωτιές. Από εκεί και πέρα όμως κάθε χώρος έχει τα δικά του θέματα”, τόνισε η κ Μενδώνη.

Προστασία των επισκεπτών

Παράλληλα η υπουργός ανακοίνωσε και μία σειρά άλλες παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν κυρίως με την προστασία των επισκεπτών κατά την περίοδο που η θερμοκρασία κυμαίνεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα στην Αρχαία Ολυμπία

“Αλλά αν δεχτούμε ότι στην Αρχαία Ολυμπία, μιας και χρησιμοποιήθηκε το παράδειγμα του αρχαιολογικού χώρου, έχουμε την επισκεψιμότητα που είχαμε το 2019, με τα κρουαζιερόπλοια τα οποία φτάνουν σε συγκεκριμένο χρόνο οι επισκέπτες τους και είναι κάποιες εκατοντάδες επισκεπτών, εκεί θα πρέπει να υπάρξει πλέον μία μέριμνα να υπάρξουν σκίαστρα. Τι θα είναι αυτά, πώς θα κατασκευαστούν, θα είναι φυσικά, είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί και θα είναι μέρος αυτών των διαχειριστικών σχεδίων. Ενδεχομένως, θα πρέπει να σκεφτεί κανείς να πολλαπλασιάσει τις βρύσες μέσα στον Αρχαιολογικό χώρο, γιατί μέχρι σήμερα, μιλάμε ότι θα πρέπει να υπάρχει το αναψυκτήριο ή ένα μηχάνημα πώλησης ή δύο μηχανήματα πώλησης νερού. Θα πρέπει να δούμε εάν το απλό, το απλούστατο σύστημα της βρύσης επεκταθεί στους αρχαιολογικούς χώρους. Μιλάμε για τέτοια πράγματα, τα οποία φαίνονται ταπεινά, είναι όμως ουσιαστικά για την αντιμετώπιση των φαινομένων, αναφέρθηκα στην θερμοκρασία. Μπορούμε να πούμε για την αύξηση της θερμοκρασίας, μπορούμε να πούμε και για άλλα τέτοια φαινόμενα σε σχέση με τους επισκέπτες και τους εργαζόμενους. Δεν είναι αμελητέες παράμετροι αυτές, είναι πολύ βασικές παράμετροι”, είπε η κ Μενδώνη.

Τρωτή περιοχή

Ο πρόεδρος της Διεπιστημονικής Επιτροπής κ Κώστας Καρτάλης χαρακτήρισε την Αρχ. Ολυμπία “τρωτή περιοχή”, απέναντι στην κλιματική κρίση

“Προφανώς είναι η Αρχαία Ολυμπία τρωτή περιοχή. Είναι όσο νοτιότερα, επιδεινώνονται οι συνθήκες σε ό,τι αφορά την θερμοκρασία και επιδεινώνεται επίσης ο κίνδυνος δασικής πυρκαγιάς. Η δασική πυρκαγιά επηρεάζεται από την αύξηση θερμοκρασίας, τη μείωση της βροχόπτωσης, τη μείωση της εδαφικής υγρασίας, της υγρασίας του εδάφους και την αύξηση της συχνότητας και της έντασης των καυσώνων. Γι’ αυτό και το καλοκαίρι αυτό, οι πυρκαγιές πήραν αυτή τη διάσταση, επειδή προηγήθηκε 10ήμερος καύσωνας υψηλής έντασης και μεγάλης διάρκειας προφανώς. Η Επιτροπή θεωρεί ότι συστηματικός κίνδυνος σε ό,τι αφορά τους χώρους πολιτισμού, την πολιτιστική κληρονομιά, από την κλιματική αλλαγή, δεν προκύπτει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επιμέρους κίνδυνοι ή ακραίες συνθήκες που διαμορφώνονται κατά περίπτωση, όπως είδαμε το φετινό Καλοκαίρι με την ακραία καιρική συνθήκη που συναρτάται με τον καύσωνα, που προκάλεσε σε δεύτερη φάση την επιθετική και δυναμική εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Αρχαία Ολυμπία.

Αν, δηλαδή, η επικινδυνότητα στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας αυξάνεται, και η τρωτότητα λόγω του κλιματικού κινδύνου, αυτό πρέπει να ενσωματωθεί στο νέο σχέδιο πολιτικής προστασίας της Αρχαίας Ολυμπίας κατ’ αντιστοιχία στο αντίστοιχο σχέδιο πολιτικής προστασίας στους Δελφούς, αν αφορά έναν συναφή κίνδυνο κλιματικό. Ή σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ Καρτάλης.

Όλη η επικαιρότητα