Πρόσθετα μέτρα για τις επιχειρήσεις -Τι προτείνει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας κ. Κώστας Νικολούτσος

Σε δεινή θέση βρίσκονται εκατοντάδες επιχειρηματίες

Προτάσεις για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης κατέθεσε  ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος με δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο της ΟΡΤ

Ο κ Νικολούτσος αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από την Κυβέρνηση, τα χαρακτήρισε  ικανοποιητικά έως ένα βαθμό, αλλά ταυτόχρονα τόνισε ότι τα αρμόδια Υπουργεία οφείλουν να ακούσουν τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και κάθε φορά ανάλογα με την διάρκεια της κατάστασης που βιώνουμε αλλά και τις κατά περιοχές ιδιαιτερότητες τω ν επιχειρηματικών κλάδων να αναπροσαρμόζονται και να επεκτείνονται τα μέτρα στήριξης τόσο των επιχειρήσεων όσο και των εργαζόμενων σε αυτές.

 

Φορολογική ενημερότητα

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε σε ένα μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που είναι αυτό της φορολογικής ενημερότητας τους.

Όπως επισήμανε, καλώντας παράλληλα το αρμόδιο Υπουργείο να μεριμνήσει για αυτό «δεν είναι δυνατόν οι επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους, αλλά και αυτές που συνεχίζουν να λειτουργούν με σημαντική μείωση  τζίρου,  να απαιτείται για διάφορες διαδικαστικές λειτουργίες τους».

Πρέπει άμεσα να υπάρξει μία τροποποίηση από τα αρμόδια υπουργεία για την περαιτέρω στήριξη των επιχειρήσεων σημείωσε ο κ Νικολούτσος.

 

Φράουλα, κηπευτικά  και μετά το καρπούζι….

 

Στην αναγκαιότητα στήριξης ενός από τους σημαντικότερους παραγωγικούς τομείς της τοπικής μας οικονομίας, ειδικά στην περιοχή του Ηλειακού κάμπου, της παραγωγής φράουλας αναφέρθηκε ο κ Νικολούτσος.

Όπως σημείωσε θα πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν άμεσα μέτρα για τους παραγωγούς οι οποίοι βλέπουν το προϊόν τους να σαπίζει στα χωράφια, αφού η μείωση της ζήτησης, των εξαγωγών αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα και τις μεταφορές, έχουν φέρει τους παραγωγούς φράουλας σε πραγματική απόγνωση.

« Τα ίδια προβλήματα υπάρχουν και στους παραγωγούς κηπευτικών αλλά και άλλων προϊόντων που πρέπει άμεσα να στηριχθούν και αυτοί πριν να είναι αργά».

Μάλιστα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στο προσεχές διάστημα με τους παραγωγούς του καρπουζιού και ιδιαιτέρως αυτούς της όψιμης καλλιέργειας, οι οποίοι θα δουν το προϊόν τους, που κατά το μεγαλύτερο μέρος του εξαγόταν στην Ιταλία να παραμένει και αυτό στα αζήτητα.

 

Τραπεζική αντιμετώπιση…ίση προς όλους

Σε έναν νομό που έχει αντιμετωπίζει όλα τα προηγούμενα χρόνια τεράστια προβλήματα δεν είναι δυνατόν το τραπεζικό σύστημα να αντιμετωπίζει θετικά μόνο όσους επαγγελματίες ήταν ενήμεροι προς τις τράπεζες έως το τέλος του προηγούμενου έτος, επισήμανε ο κ Νικολούτσος.

Επεξηγώντας ότι από την στιγμή που θα ξεκινήσει η στήριξη των επιχειρήσεων από τις τράπεζες, θα πρέπει όλες οι επιχειρήσεις να αντιμετωπιστούν ισότιμα και να έχουν και αυτές πρόσβαση σε χρηματοδοτικές ροές, προκειμένου να στηριχθεί η λειτουργία τους και η επανεκκίνηση της εμπορικής δραστηριότητας τους.

Τουρισμός…να νιώσουν ασφαλείς οι τουρίστες

 

«Όταν τελειώσουν οι πρωτόγνωρες αυτές καταστάσεις που βιώνουμε, κυρίαρχο μέλημα  όλων μας είναι να γίνει επανεκκίνηση του τουριστικού κλάδου, τόσο στην περιοχή μας όσο και σε όλη την χώρα μας».

Αυτό θα συμβεί  όπως επεξήγησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας με την «εξαργύρωση» της τιτάνιας προσπάθειας που έχει γίνει από όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας μας, αλλά και τους αρμόδιους φορείς  και την στιγμή αυτή η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα προς τις υπόλοιπες χώρες για τον τρόπο και τα μέτρα  που έχει λάβει ενάντια στον ιό.

Έτσι και μετά θα πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα προς όλους τους τουρίστες ότι η χώρα μας είναι ένας ασφαλής προορισμός για τις διακοπές τους».