Οικονομία

Πρόστιμο ή POS μέχρι τέλη Ιουνίου – Ποιοι επαγγελματίες πρέπει να εγκαταστήσουν μηχανήματα

Ακούστε το άρθρο

Γιατροί, δικηγόροι, εστιατόρια, μπαρ, καφενεία και γενικότερα όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν μέχρι το τέλος Ιουνίου μηχανήματα POS.

Περισσότεροι από 200.000 επαγγελματίες που καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα της οικονομίας θα πρέπει υποχρεωτικά να δέχονται κάρτες για τις πληρωμές από τους πελάτες.

Στον κατάλογο των υπόχρεων περιλαμβάνονται ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, γιατροί, φαρμακεία, μηχανικοί, λογιστές, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, καταστήματα εστίασης, κλπ) αλλά η υποχρέωση εγκατάστασης τερματικών συσκευών θα ισχύσει τμηματικά ως το 2018. Από την λίστα θα εξαιρεθούν ορισμένοι κλάδοι ή προϊόντα (πχ περίπτερα) εξαιτίας του μικρού περιθωρίου κέρδους τους.

Με καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες τις επόμενες ώρες – καλώς εχόντων των πραγμάτων – το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ανακοινώσει τους κλάδους των επιχειρήσεων που θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν έως τέλος Ιουνίου συσκευές αποδοχής πιστωτικών καρτών POS.

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να γνωρίζουν με ποιες δαπάνες θα μπορούν τελικά να καλύπτουν το αναγκαίο όριο (10%-20% του φορολογητέου εισοδήματος) για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν το 2017 και το 2018 –ή και το μειωμένο που θα ισχύσει στα επόμενα χρόνια.

Κλάδοι και οι κατηγορίες επαγγελμάτων που θα πρέπει από την 1η Ιουλίου να δέχονται υποχρεωτικά συναλλαγές με κάρτες θα είναι:

– Ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο
– Καύσιμα
– Υδροδότηση
– Ηλεκτρικές, υδραυλικές και κλιματιστικές εγκαταστάσεις και επισκευές
– Πώληση, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτων και ανταλλακτικών
– Υγεία (γιατροί, οδοντίατροι, φαρμακεία, νοσοκομεία, κτηνίατροι)
– Μανάβικα, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι και ζαχαροπλαστεία, κάβες και καπνοπωλεία
– Λιανικό εμπόριο σχεδόν κάθε είδους (ρούχα, υποδήματα, καλλυντικά, υπολογιστές, ηλεκτρονικά είδη και συσκευές, έπιπλα, βιβλία, αθλητικός εξοπλισμός, παιχνίδια)
– Τηλεπικοινωνίες
– Δικηγόροι, μηχανικοί, λογιστές και φοροτεχνικοί
– Εκπαίδευση κάθε είδους και βαθμίδας, φροντιστήρια, ωδεία, σχολές οδηγών κλπ
– Τυχερά παιχνίδια
– Ενοικιάσεις οχημάτων
– Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταξιδιωτικά γραφεία κάθε είδους
– Εστιατόρια, μπαρ, καφέ
– Κινηματογράφοι, βίντεο κλαμπ

fpress.gr

Όλη η επικαιρότητα