Οικονομία

Πρώτα οι οφειλές λένε οι δανειστές για το υπερπλεόνασμα του 2017

Πληροφορίες θέλουν τους Ευρωπαίους δανειστές να περιμένουν πρωτογενές πλεόνασμα ακόμη και μεγαλύτερο του 2,2% του ΑΕΠ που έχει θέσει ως στόχο το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Θεωρούν ότι οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει από τις ελληνικές αρχές είναι εξαιρετικά συντηρητικές. Με αυτό το δεδομένο βλέπουν ότι ο στόχος του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ σίγουρα θα ξεπεραστεί χωρίς δυσκολία φέροντας υπεραπόδοση στο προϋπολογισμό για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Το δεδομένο αυτό έκανε τον υπουργόν επικρατείας κ. Χρ. Βερναρδάκη να «μαρτυρήσει» μέρισμα μεγαλύτερο από τα 820 εκ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Είπε χθες ότι μέσα στο Δεκέμβριο θα μοιραστούν ως μέρισμα 1000 ευρώ σε 1.000.000 πολίτες. Με άλλα λόγια το ποσό που θα μοιραστεί θα είναι 1 δις ευρώ και όχι 820 εκ ευρώ.

Ως γνωστό στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 -2021 που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούλιο προβλέπονταν για φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ. Τρεις μήνες αργότερα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπονταν υστέρηση των εσόδων 550 εκ ευρώ σε σχέση με το ΜΠΔΣ και πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ.

Η αναθεώρηση του πλεονάσματος ήρθε από την αναθεώρηση των οικονομικών του ασφαλιστικού. Το «πλεόνασμα» αυτό με την μορφή λιγότερων επιχορηγήσεων από τον προϋπολογισμό και αυξημένων εσόδων από εισφορές αναμένεται φέτος να ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ. Συνεπώς υπερκαλύπτει την υστέρηση και αφήνει ένα υπόλοιπο περίπου 1,4 δις ευρώ. Από το ποσό αυτό διατηρείται ένα ποσό της τάξης των 600 εκ. ευρώ ως αποθεματικό και τα υπόλοιπα μπορούν δοθούν για κοινωνικό μέρισμα.

Πρώτα τα ληξιπρόθεσμα

Ωστόσο παρότι και οι δανειστές βλέπουν πλεόνασμα δεν θα τους άρεσε να δουν τους  Έλληνες υπουργούς να το μοιράζουν κατά το δοκούν. Μετά την ένταση που υπήρξε το περασμένο Δεκέμβριο με το επίδομα των 300 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους θέλουν πρώτα να συζητηθούν διεξοδικά τόσο το ποσό όσο και οι δικαιούχοι.

Θέλουν φέτος να δοθεί προτεραιότητα στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε προμηθευτές καθυστερούμενους φόρους και συντάξεις που ξεπερνούν τα 6,5 δις ευρώ. Αν συμφωνηθεί ποιο μέρος του υπέρ πλεονάσματος θα δοθεί σε ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου στόχος των δανειστών είναι να ενισχύσουν κοινωνικά δίκτυα τα οποία έχουν εγκρίνει η ίδιοι όπως για παράδειγμα το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης με κάποια έκτακτη επιδότηση για νοικοκυριά κάτω από το εισόδημα της φτώχειας ή δράσεις για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας όπως πχ τα σχολικά γεύματα ή προγράμματα όπως η βοήθεια στο σπίτι. Δεν θα δεχθούν όμως έκτακτα επιδόματα σε κατηγορίες που υπέστησαν περικοπές καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε αναστροφή μεταρρυθμίσεων που υλοποιούνται.

Πηγή: news247.gr 

Όλη η επικαιρότητα