Ηλεία

Πρόταση από το Υπουργείο Ναυτιλίας: «Να παραχωρηθεί στον δήμο Ήλιδας το λιμανάκι Παλουκιού»

Ακούστε το άρθρο

Συντονίζουν από κοινού τις ενέργειές τους Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δήμος Ήλιδας και Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, προκειμένου να βρεθεί λύση για το «ορφανό» αλιευτικό καταφύγιο Παλουκίου, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει φορέας διαχείρισης με ότι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία του.

Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείου με τη συμμετοχή του ίδιου του Υπουργού κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, του Γενικού Γραμματέα κ. Δημήτρη Καλαματιανού, του Δημάρχου Ήλιδας κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Γιώργου Γεωργιόπουλου και του δικηγόρου, νομικού συμβούλου από την πλευρά του δήμου Ήλιδας κ. Μάϊκ Αμπού-χάντμπα.

Με δεδομένο ότι το λιμανάκι στο Παλούκι δεν μπορεί να γίνει διαδημοτικό αναζητείται λύση και μάλιστα υπήρξε θετική διάθεση από την πλευρά του Υπουργείου, ακόμη να προχωρήσει και μέσω νομοθετικής ρύθμισης η παραχώρησή του στο δήμο Ήλιδας, όπως έχει ήδη γίνει και στην περίπτωση της Ύδρας με το Μετόχι.

Έγγραφο μέχρι την Τρίτη

Αποφασίστηκε λοιπόν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη ο Δήμαρχος Ήλιδας να συντάξει και να αποστείλει έγγραφο στο Υπουργείο στο οποίο θα αναφέρει ότι έχουν εξαντληθεί όλοι οι τρόποι για το πώς θα λειτουργήσει το αλιευτικό καταφύγιο, θα γίνεται αναφορά σε όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει (όπως μη λειτουργία φανών, προβλήματα με το δίαυλο, τον πνιγμό που έχει γίνει, την απόφαση του Λιμεναρχείου Κατακόλου να μην λειτουργεί από την δύση έως την ανατολή του ηλίου, καθώς και το νέο έγγραφο από τις τεχνικές υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας προς το Λιμεναρχείο με πρόταση να κλείσει εάν δεν βρεθεί φορέας διαχείρισης) και θα ζητείται η παραχώρησή του στο δήμο.

Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε σε όλους τους τόνους ότι η πρόθεσή του είναι να βρεθεί λύση και μαζί με το Γενικό Γραμματέα προτίθενται να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια έτσι ώστε να πάψει να αντιμετωπιστεί ένα διαχρονικό πρόβλημα και να πάψει το καταφύγιο να είναι ακέφαλο.

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος αμέσως μετά τη συνάντηση εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίλυση του προβλήματος και ευχαριστεί ιδιαιτέρως και τον κ. Καλαματιανό για το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει επιδείξει για το συγκεκριμένο θέμα.

Επίσης, ο κ. Χριστοδουλόπουλος αποσαφήνισε και το θέμα της  παρανόησης που προκλήθηκε μετά το έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της περιφερειακής ενότητας προς το Λιμεναρχείο Κατακόλου, με το οποίο ζητά εφόσον δεν υπάρχει φορέας διαχείρισης να κλείσει το λιμανάκι. Όπως ανέφερε, ο ίδιος ουδέποτε δήλωσε ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του λιμανιού, ούτε αναζήτησε ευθύνες , κατά συνέπεια δεν μπορεί να κατηγορείται για κάτι που δεν έχει πει και ότι πρόκειται για παρανόηση των λεγόμενων του.

Από τη Μαρία Καραμπάτση

Όλη η επικαιρότητα