Categories: Πολιτική

Πρόταση δυσπιστίας: Η συζήτηση στη Βουλή (LIVE)

Share

Άρχισε λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης για την πολύκροτη υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Δείτε LIVE


Την πρόταση κατάθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, λέγοντας ότι δε μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους. “Η πρόταση έχει στόχο την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, της Διαφάνειας και της Δικαιοσύνης. Η ελληνική κοινωνία ζει εδώ και έξι μήνες τις αποκαλύψεις για ασύλληπτο αριθμό υποκλοπών“, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε πως η χώρα βρίσκεται στη δίνη της πιο εκτεταμένης και βαθιάς εκτροπής από τους κανόνες δικαίου, που είδε η χώρα μετά το 1974. Μίλησε για πρωτοφανές σκάνδαλο όπου δημοσιογράφοι, ευρωβουλευτές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπουργοί, επιχειρηματίες, στελέχη των ενόπλων μας δυνάμεων, έγιναν στόχοι ενός ρυπαρού εγκληματικού δικτύου με συντονιστή τον πρωθυπουργό.

Σας ευγνωμονούμε για την ευκαιρία να αντιπαρατεθούμε“, απάντησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. “Η αντιπαράθεση θα είναι πολύ προφανής, είναι νωπές και οι δύο διακυβερνήσεις“, είπε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: “σας είχαμε χάσει, υπήρχε μερική αφωνία και δεν ήταν από ίωση“.

Από το Ηράκλειο Κρήτης όπου περιοδεύει ο πρωθυπουργός σχολίασε την πρόταση δυσπιστίας και την χαρακτήρισε ως «μια καλή ευκαιρία όχι μόνο για να επαναβεβαιώσουμε τη συνοχή της ομάδας μου αλλά να γίνει η σύγκριση. Επιδιώκω σύγκριση και όχι σύγκρουση».

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, «η κυβέρνησή μας δεν θα κουραστεί να αντιμετωπίζει προβλήματα στην πράξη, να σχεδιάζει το μέλλον με αισιοδοξία αλλά και με τεχνοκρατική επάρκεια». Επιπλέον σημείωσε πως «καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές την Ανοιξη νομίζω ότι οι επιλογές των πολιτών είναι συγκεκριμένες. Να μιλήσουμε για το μέλλον ή να βουλιάξουμε τη χώρα στο διχασμό και την πόλωση».

«Η μομφή του ΚΚΕ προς την κυβέρνηση της ΝΔ είναι δεδομένη και διαρκής, αφορά το δυσώδες σκάνδαλο των υποκλοπών, όπως και το σύνολο των προβλημάτων που συσσωρεύονται στις πλάτες του λαού. Αυτή τη μομφή το ΚΚΕ την εκφράζει εδώ και τέσσερα χρόνια, όχι μόνο μέσα στη βουλή με την καταψήφιση των αντιλαϊκών νομοσχεδίων της ΝΔ, αλλά κυρίως μέσα στον καθημερινό αγώνα, παντού όπου εκδηλώνονται οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης της ΝΔ και υπογραμμίζει στη συνέχεια:

«Αυτή η μομφή, όμως, δεν εξαιρεί κανένα από τα κόμματα που, είτε προηγούμενα από τη θέση της κυβέρνησης είτε τώρα από τη θέση τής αντιπολίτευσης, υπηρετούν τα κρίσιμα βάθρα αυτής της πολιτικής, ακόμη και στο επίμαχο ζήτημα των υποκλοπών, συνδιαμορφώνοντας το θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων και της συγκάλυψης και στηρίζοντας το σημερινό σάπιο σύστημα και το κράτος του. Αυτά τα ζητήματα θα αναδείξει το ΚΚΕ με τη συμμετοχή του στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας και με την καταψήφιση της κυβέρνησης. Όμως, η πραγματική μομφή του λαού θα κριθεί με τον αγώνα και με την ψήφο του. Για να πάρει την υπόθεση στα χέρια του και να γίνει ο ίδιος ο λαός το αντίπαλο δέος στη σήψη και την αντιλαϊκή πολιτική, με ένα ΚΚΕ πιο δυνατό».