Η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας – LIVE

Share

Υψηλοί τόνοι και σφοδρή αντιπαράθεση σε επίπεδο κορυφής αναμένονται στη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας προς την Κυβέρνηση, την οποία κατέθεσε αιφνιδιαστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, από μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτοξεύοντας στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο.

Στις 18:00 αναμένεται να ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής η τριήμερα μάχη πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης και θα ανοίξει με τις τοποθετήσεις δύο βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Δ. Τζανακόπουλος και Μ. Ξενογιαννακοπούλου) θα ακολουθήσουν κύκλοι 12 ομιλητών (5 ΝΔ, 3 ΣΥΡΙΖΑ, ένας από τα υπόλοιπα κόμματα) ενώ θα παρεμβάλλονται υπουργοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα αναμένεται να τοποθετηθούν: ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μίλτος Βαρβιτσιώτης και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Η συζήτηση προβλέπεται εφ’ όλης της ύλης και σε υψηλούς τόνους, αν και το κουμπί της ενεργοποίησης του «ισχυρότερου όπλου» της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάτησε ξαφνικά η Κουμουνδούρου, κυρίως εξαιτίας της αποτυχίας διαχείρισης της κακοκαιρίας «Ελπίς», από πλευράς της κυβέρνησης.

Οι συνεδριάσεις του Σαββάτου και της Κυριακής θα ξεκινούν στις 10:00 ενώ ο τελευταίος κύκλος τοποθετήσεων θα περιλαμβάνει τους πολιτικούς αρχηγούς. Η συνεδρίαση θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία. Το προεδρείο της Βουλής υπολογίζει πως έως τις 20:00 το βράδυ της Κυριακής η συζήτηση θα έχει ολοκληρωθεί.

Δείτε live:

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή λειτουργεί υπό αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο που σημαίνει πως το ανώτατο όριο βουλευτών εντός της Ολομέλειας είναι 100. Στην ονομαστική θα ψηφίζουν ανά ομάδες των 100 με φυσική παρουσία εκτός και αν βρίσκονται σε αποστολή της Βουλής ή σε καραντίνα.

Διευρυμένη ατζέντα

Διευρύνοντας, άλλωστε, επί της αρχής, το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης στη διάρκεια της τριήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας αιτιολόγησε χθες την κοινοβουλευτική του πρωτοβουλία, αθροίζοντας κατά την τοποθέτησή του ως λόγους μομφής κατά της κυβέρνησης: την πανδημία, την ακρίβεια, την «κερδοσκοπία και την ασυδοσία των συμφερόντων», τη «διαφθορά του επιτελικού κράτους», την «τραγική αποτυχία του επιτελικού κράτους σε κάθε δοκιμασία» και την «ερντογανοποίηση της πολιτικής ζωής».

Η βεντάλια των ζητημάτων που άνοιξε χθες ο κ. Τσίπρας θα απαντηθεί σημείο προς σημείο, κατά πληροφορίες, στη διάρκεια του τριημέρου, το οποίο θα κορυφωθεί το βράδυ της Κυριακής, με ένα σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να ακολουθήσει η καθιερωμένη ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής.

«Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο»

Με δεδομένο ότι το άθροισμα των κοινοβουλευτικών δυνάμεων υπέρ της πρότασης μομφής δεν καθιστά δυνατή την «έξοδο» της κυβέρνησης, η οποία διαθέτει πλειοψηφία 157 βουλευτών, η κίνηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερμηνεύεται ως «κίνηση εντυπωσιασμού» στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με το Μέγαρο Μαξίμου να αξιοποιεί την ευκαιρία, για ανασύνταξη των δυνάμεών του μετά την «Ελπίδα», αλλά πρωτίστως για να υπενθυμίσει για άλλη μια φορά το κυβερνητικό έργο στην Υγεία, την Παιδεία, την οικονομία και τις επενδύσεις, όπως τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Προχωράμε με επιτυχίες και αδυναμίες, δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Έχουμε το θάρρος να λέμε τι δεν πήγε καλά και να προσπαθούμε να το βελτιώσουμε» είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε «αντιμετωπίσαμε αλλεπάλληλες και πρωτόγνωρες κρίσεις αυτά τα 2,5 χρόνια. Θα συζητηθεί και αυτό, και οι πολίτες θα βγάλουν τα συμπεράσματα τους».

Στον αντίποδα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέδωσε την πρωτοβουλία του Προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ανάγκη εξαέρωσης της έντασης στο εσωτερικό του κόμματός του, εκτιμώντας πως «η πρόταση δυσπιστίας έγινε εξαιτίας της εντεινόμενης απαξίωσης και φθοράς του κ. Τσίπρα ο οποίος βλέπει να χάνεται το έδαφος κάτω από τα πόδια του».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Απαίτηση της κοινωνίας» η πρόταση μομφής

Ως την πλέον κατάλληλη στιγμή θεωρούν, την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου τη στιγμή κατάθεσης της πρότασης μομφής, καθώς κορυφώνει το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές, με θέα την πιο χαρακτηριστική εικόνα της κυβερνητικής αποτυχίας, αυτή της διαχείρισης της κακοκαιρίας «Ελπίς».

«Η πρόταση μομφής που καταθέσαμε είναι ένα εργαλείο δημοκρατίας. Τρεις μέρες η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης θα κληθούν να απολογηθούν και για την ακρίβεια και για την πανδημία, για τον δήθεν τελευταίο μήνα της πανδημίας τη στιγμή που μέσα στο Γενάρη έχουμε 2.293 απώλειες» ανέφερε σχετικά ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε πως «δεν καταθέσαμε πρόταση μομφής απλά για μια φυσική καταστροφή – όταν το καλοκαίρι με 2 μποφόρ και άπνοια κάηκε η χώρα δεν το κάναμε”. “Αυτή τη φορά όμως βλέπουμε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Μπροστά σε κάθε καταστροφή η κυβέρνηση Μητσοτάκη αυτοσυγχαίρεται ενώ ο κρατικός μηχανισμός καταρρέει».

Παράλληλα, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν πως η πίεση που ασκεί η Κουμουνδούρου μέσω της πρότασης μομφής είναι αμφίπλευρη, καθώς εκτός από τις ευθύνες και την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, κατευθύνεται και προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Ενδεικτική του κλίματος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής ήταν και η αποστροφή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία από το βήμα της Βουλής, ο οποίος απηύθυνε ανοιχτά κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις να υποστηρίξουν την πρόταση μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια προσπάθεια απομόνωσης της κυβέρνησης.

«Καλούμε όλες τις δυνάμεις, κοινωνικές και πολιτικές, να δώσουν το παρόν στη μάχη για την απαλλαγή της χώρας από το καθεστώς Μητσοτάκη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, προκαλώντας τις υπόλοιπες πτέρυγες της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν ανοιχτά απέναντι στην πρόταση μομφής.

ΚΙΝΑΛ: Ναι στην πρόταση μομφής, όχι στα μικροκομματικά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ

«Ναι» στην πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή αλλά «όχι» στα «μικροκομματικά παιχνίδια του κ. Τσίπρα» λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης, χρεώνοντας στο Μέγαρο Μαξίμου αδυναμία διαχείρισης δύσκολων φυσικών φαινομένων.

Ο αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής μιλώντας στο «Open» εξήγησε ότι η στάση του κόμματός του στη βουλή κατά την τριήμερη συζήτηση παραπέμπει σε καταδίκη των κυβερνητικών χειρισμών αλλά και στην ανάδειξη προτάσεων για να γίνει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας «πραγματικό στρατηγείο». Ο κ. Ανδρουλάκης αντιθέτως με τον κ. Τσίπρας που επαναλαμβάνει το αίτημά του για εκλογές «εδώ και τώρα» χαρακτήρισε αδιανόητη μια τέτοια εξέλιξη από την στιγμή «που συνεχίζουμε να θρηνούμε πάνω από 100 νεκρούς την ημέρα από την πανδημία». Ωστόσο διευκρίνισε ότι ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ θα είναι έτοιμο για εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Σημείωσε δε με νόημα ότι η πρόταση μομφής του κ. Τσίπρα δεν θα περάσει το βράδυ της Κυριακής με ό,τι αυτό συνεπάγεται- εννοώντας προφανώς ότι έτσι παύει το σενάριο πρόωρων εκλογών εντός του εξαμήνου που ίσως φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΚΕ: Καταψηφίζει την κυβέρνηση, ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως είχε κάνει και με όλες τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις, καταψηφίζοντας στο “πρόσωπό” τους την πολιτική που θυσιάζει τη ζωή, την υγεία, το εισόδημα, τα εργασιακά δικαιώματα, συνολικά τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες, για να διασφαλίσει τα κέρδη των λίγων, τις επιλογές του σημερινού σάπιου κράτους και συστήματος» αναφέρει ανακοίνωση του Περισσού για να προσθέσει ενισχύοντας τον διμέτωπο αγώνα και κατά του ΣΥΡΙΖΑ: «Το ΚΚΕ θα αναδείξει στη συζήτηση στη Βουλή την ουσία αυτής της στρατηγικής, που υπηρετεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και που σ’ όλα τα μέτωπα (πανδημία, ακρίβεια, φυσικές καταστροφές, εργασιακά, Ταμείο Ανάκαμψης, εξωτερική πολιτική κλπ), φορτώνει νέα βάρη στο λαό και τον οδηγεί σε νέες μεγάλες περιπέτειες και κινδύνους. Θα αναδείξει ταυτόχρονα και τις ευθύνες όλων των άλλων κομμάτων, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ, που συμφωνούν και έχουν βάλει τη σφραγίδα τους σε αυτή την αντιλαϊκή στρατηγική, είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε από αυτή της αντιπολίτευσης».

«Εμείς θα είμαστε στη Βουλή, από αύριο μέχρι την Κυριακή, θα καταθέσουμε βεβαίως την ψήφο μομφής απέναντι στην Μητσοτάκης ΑΕ αλλά η ψήφος της μομφής μας θα απευθύνεται τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στα άλλα μνημονιακά κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που έχτισαν αυτόν τον κυκεώνα, αυτό το τεράστιο ψέμα δήθεν μίας κανονικότητας, επιστροφής στην ελευθερία από την τρόικα έξω από τα μνημόνια» ανέφερε σε συνέντευξή του ο Γιάνης Βαρουφάκης για να προσθέσει «Ο κ. Τσίπρας το ξεκίνησε αυτό. Ο κ. Τσίπρας δεν έχει κανένα πρόβλημα με την παραχώρηση δημόσιου πλούτου, είτε στον κ. Λάτση είτε στην ‘Ακτωρ είστε στην ΤΕΡΝΑ, γιατί τα έκανε και τα ψηφίζει κιόλας τώρα με τον κ. Μητσοτάκη. Οπότε η μομφή μας θα πάει σε όλους, και στον κ. Τσίπρα και στην Μητσοτάκης ΑΕ».

Τέλος, η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Εξυπακούεται ότι θα υπερψηφισουν την πρόταση μομφής, όχι για να επαναφέρουμε τον καταστροφικό ΣυΡιζΑ στην κυβέρνηση, αλλά για να ζητήσουμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει μία τετραετία».

Πηγή: protothema.gr