Η πρόταση για Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στο κτίριο του Κ.Υ – Νοσοκομείου Κρεστένων

Η δημιουργία Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης πρασανατολισμένης και στοχευμένης σε ασθενείς με άνοια, που θα στεγαστεί στο κτίριο του Κ.Υ – Νοσοκομείου Κρεστένων, είναι ο στόχος του Διοικητή του Γ.Ν Ηλείας Κώστα Διαμαντόπουλου για την αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου, μεγάλο τμήμα του οποίου μένει αναξιοποίητο. Η σκέψη αυτή, έγινε πρόταση, συζητήθηκε με τους εκπροσώπους του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και υποβλήθηκε στο Υπουργείο Υγείας.

Αναζητώντας μια εναλλακτική χρήση που θα αξιοποιεί το κτίριο, σεβόμενη απόλυτα τη σημερινή, ο κ.Διαμαντόπουλος κατέληξε στην παραπάνω πρόταση. «Όραμά μας είναι να ξαναζωντανέψουμε ένα κτίριο άρρηκτα συνδεδεμένο με την υγειονομική ιστορία του τόπου ικανοποιώντας πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού χωρίς να αλλοιώνεται ή να αποδυναμώνεται η  υπάρχουσα λειτουργία», εξηγεί ο κ.Διαμαντόπουλος.

Αναλυτικά η πρόταση

Η Μονάδα Ψυχοκοινωνικής, θα είναι προσανατολισμένη σε ασθενείς με άνοια και σε καμία περίπτωση – διευκρινίζει ο κ.Διαμαντόπουλος – δεν πρόκειται για γηροκομείο και εξηγεί πως «…πρόκειται  για πεδίο εξειδικευμένης φροντίδας  εκπαιδεύσιμων ασθενών. Εκτός από νοσηλευτικό προσωπικό οι συγκεκριμένες δομές στελεχώνονται με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές. Παράλληλα φιλοδοξία μας είναι να αποτελέσει χώρο εκπαίδευσης φροντιστών οι οποίοι θα αποκτούν δεξιότητες διαχείρισης των συγκεκριμένων ασθενών και θα συνεχίζουν τη φροντίδα κατ’ οίκον».

Τα κριτήρια επιλογής

Τα βασικά κριτήρια επιλογής, ήταν να είναι α)συμβατή με το σύγχρονο επιδημιολογικό πρότυπο, β)το υπάρχον κτίριο να μπορεί να την φιλοξενήσει, γ)η σημερινή χρήση να λειτουργεί συμπληρωματικά προς την προτεινόμενη χρήση, δ)να τέμνεται με συγγενείς χρήσεις που ήδη λειτουργούν εντός του Γ.Ν Ηλείας και τέλος ε)να υπάρχει η κοινωνική συναίνεση.

Αναλύοντας όλα τα παραπάνω, ο κ.Διαμαντόπουλος, και εξηγώντας πως, δεν υπάρχει αντίστοιχη δομή εντός των ορίων της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Ήπειρος, Ιόνια Νησιά, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος),  αναφέρει:

Α) Είναι συμβατή με το επιδημιολογικό πρότυπο της εποχής. Λόγω της γήρανσης του πληθυσμούς και του σύγχρονου τρόπου ζωής στις δυτικές κοινωνίες παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση των ανοϊκών συνδρόμων. Με τον όρο ανοϊκά σύνδρομα περιγράφονται κλινικές οντότητες που χαρακτηρίζονται από έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών, όπως για παράδειγμα της μνήμης, οι οποίες οδηγούν σε υπέρμετρες δυσκολίες των πασχόντων να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας τους με αποτέλεσμα να είναι τελικά εξαρτημένοι από τους φροντιστές τους. Συνάμα, στην άνοια εμφανίζονται συμπεριφορικά και ψυχολογικά συμπτώματα όπως επιθετικότητα, φοβίες, κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, ψευδαισθήσεις, παραληρητικές ιδέες, τάσεις φυγής, διαταραχές του ύπνου που καθιστούν το έργο των φροντιστών ακόμα πια δυσχερές. Οι τελευταίοι έρχονται αντιμέτωποι με ποικίλους ψυχοπιεστικούς παράγοντες στα πλαίσια της περίθαλψης των ασθενών με άνοια, με συνέπεια να εμφανίζουν εξαιρετικά συχνά καταθλιπτικά συμπτώματα και συμπτώματα burnout. Συνιστούν κατά συνέπεια η διαχείριση της άνοιας και η αποτελεσματική περίθαλψη των ασθενών με άνοια προκλήσεις για τις οικογένειες των πασχόντων, αλλά και για τα συστήματα υγείας.

Με βάση υπολογισμούς της ADI (Alzheimer’sDisease International), 40 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια παγκοσμίως, αριθμός που θα ανέλθει σε 65.7 εκ. μέχρι το 2030 και σε 115.4 εκ. μέχρι το 2050.Αν και δεν υπάρχουν επαρκή και ακριβή δεδομένα για τη χώρα μας, εκτιμάται ότι με βάση τα στοιχεία της ADI και της Alzheimer Europe, υπάρχουν 200.000 ασθενείς με άνοια στη χώρα μας (και περίπου 50.000 μη καταγεγραμμένοι) και μέχρι το 2050, ο αριθμός των ασθενών με άνοια αναμένεται να υπερβεί τα 600.000 άτομα. Η επεξεργασία των επιδημιολογικών και δημογραφικών στοιχείων προσφέρουν μια αδρή εικόνα για την ποσοτική διάσταση του προβλήματος ελλιπούς ψυχογηριατρικής φροντίδας στην περιοχή μας

Β) Το κτίριο να μπορεί να τη φιλοξενήσει . Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση που συντάχθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ανδρίτσαινας Κρεστένων και της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου προτείνεται η ανάπτυξη του πυρήνα της μονάδας στον 1ο όροφο και σε εμβαδόν 704,86 τ.μ. σε σύνολο 1101,18 τ.μ. Στο Ισόγειο  θα αναπτυχθούν  Βοηθητικοί και αποθηκευτικοί χώροι   εμβαδού 210,09 τ.μ. σε σύνολο  917,8 τ.μ. Υπολογίζεται ότι μπορούν να φιλοξενηθούν έως και 23 άτομα

Γ) Η παρουσία Γενικών Γιατρών στο ΓΝ-ΚΥ διασφαλίζει την ιατρική παρακολούθησή των φιλοξενουμένων σε 24ωρη βάση

Δ) Το Γ.Ν Ηλείας διαθέτει εμπειρία διαχείρισης ψυχιατρικών ασθενών

Ε) Υπάρχει κοινωνική συναίνεση

Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα

Η πρόταση για τη δημιουργία Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, κατατέθηκε στο Υπουργείο Υγείας με θετική εισήγηση της Τομεακής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας Κορινθίας,  Μεσσηνίας, Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας  και έγκριση της μελέτης σκοπιμότητας από τη Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Έτσι, τον περασμένο Δεκέμβρη, στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας επισκέφθηκαν τη Νοσηλευτική Μονάδα Κρεστένων για να ελέγξουν τη δυνατότητα στέγασης της Μονάδας στο υπάρχον κτίριο. Από τους μηχανικούς του Υπουργείου ζητήθηκαν επιπλέον στοιχεία (κατόψεις, αδρή κοστολόγηση των επιμέρους εργασιών)  πέραν της τεχνικής έκθεσης τα οποία και συγκεντρώνει η Διοίκηση του Γ.Ν Ηλείας, προκειμένου να σταλούν άμεσα.

Ο κ.Διαμαντόπουλος δεν έκρυψε την αισιοδοξία του ότι, πολύ σύντομα, θα υπάρχει η έγκριση σκοπιμότητας. «Το επόμενο βήμα θα είναι η σύνταξη μελέτης για την οποία υπάρχει  ήδη διασφαλισμένη χρηματοδότηση.  Στις επαφές μας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας υπάρχει θετική ανταπόκριση, η οποία και αποτυπώθηκε στην πρόσφατη συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας.  Στην προσπάθεια αυτή δε θέλουμε να είμαστε μόνοι μας. Είναι μοναδική ευκαιρία με δεδομένη την ύπαρξη του κτιρίου να αποκτήσουμε μια σύγχρονη δομή ψυχογηριατρικής φροντίδας που θα ικανοποιεί πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού», καταλήγει ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, Κώστας Διαμαντόπουλος.