Ηλεία

Η πρόταση του δήμου Ζαχάρως για τη δακοκτονία

Απόφαση ένταξης των ελαιοκομικών περιοχών στο φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας έλαβε το δημοτικό συμβούλιο Ζαχάρως στην πρόσφατη συνεδρίασή του την 1η Φεβρουαρίου, την οποία και αναμένεται να αποστείλει σύντομα στο αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) ΠΕ Ηλείας.

Όπως τόνισε στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαχάρως, Τάσος Λαμπρόπουλος, οι Τοπικές Κοινότητες που είναι στις προτεινόμενες περιοχές για την εφαρμογή το προγράμματος είναι: Νέα Φιγαλεία, Κακόβατος, Νεοχώρι, Ταξιάρχες, Ανήλιο, Καλίδονα, Αρήνη, Ροδινά, Σχίνοι, Ξηροχώρι και η Δημοτι-κή Κοινότητα Ζαχάρως. Επίσης ζητήθηκε εγγράφως από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαχάρως και τον Αγροτικό Σύλλογο Ζαχάρως να καταθέσουν σχετικές αποφάσεις έως τις 19 Ιανουαρίου του 2017.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο που δημοσιεύεται στη Διαύγεια, θετικά έχουν γνωμοδοτήσει έως τώρα οι ΤΚ Νέας Φιγαλείας, Ταξιαρχών, Αρήνης, Ροδινών, και Ξηροχωρίου, ενώ αρνητικά οι ΤΚ Ανηλίου και Νεοχωρίου. Η ΔΚ Ζαχάρως και οι ΤΚ Καλίδονας, Κακοβάτου και Σχίνων έως τη μέρα διεξαγωγής του δημοτικού συμβουλίου δεν απάντησαν, γι αυτό και αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο για την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας.

Ύστερα από σχετική πρόταση του  κ.Λαμπρόπουλου, προτάθηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα από το συμβούλιο η ένταξη στο Πρόγραμμα Δακοκτονίας με δολωματικούς ψεκασμούς των ελαιώνων στη ΔΚ Ζαχάρως και στις ΤΚ Νέας Φιγαλείας, Ταξιαρχών, Αρήνης, Ροδινών, Ξηροχω-ρίου, Καλίδονας, Κακοβάτου και Σχίνων, σύμφωνα και με τις προϋποθέσεις που θέτουν στις αποφάσεις τους οι Τοπικές Κοινότητες.

Παράλληλα, οι ελαιοπαραγωγοί δέχονται να πληρώσουν την εισφορά δακοκτονίας, όπως θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για φέτος. Η παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί σε ποσοστό 70-80% περίπου στην ευρύτερη περιοχή των προαναφερομένων Κοινοτήτων, με την προσδοκία να μην επαναληφθεί η πενιχρή σοδειά της φετινής ελαιοκομικής περιόδου.

Όλη η επικαιρότητα