Categories: Γεύσεις

Πρωτεΐνικά γλυκά για απόλαυση χωρίς τύψεις

Share

Τα γλυκά τα λατρεύουμε, δεν θα πούμε ψέματα. Από την άλλη, τα γλυκά είναι… γεμάτα ζάχαρη, την οποία δεν λατρεύουμε και τόσο.

Εντάξει, δεν λατρεύουμε το πώς η ζάχαρη επιδρά στον οργανισμό μας, με την ίδια δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα. (Και ποιος έχει;)

Από την άλλη πλευρά, θα θέλαμε ακόμα και τα γλυκά μας να είναι πιο υγιεινά και θρεπτικά, για να γλυτώνουμε τις κενές θερμίδες. Και βρήκαμε μερικές συνταγές για γλυκά… σούπερ πρωτεϊνικά. Για να δώσουμε τέλος στις ενοχές.

Σημείωση: Ορισμένες από τις συνταγές απαιτούν σκόνη πρωτεΐνης και δεν είναι χορτοφαγικές.

Πρωτεϊνικό σέικ αποκατάστασης

Υλικά: 35 γρ πρωτεΐνη whey σοκολάτα, 300 ml γάλα 1,5% λιπαρά, 30 γρ βρώμη, 2 κσ φυστικοβούτυρο, 4 φράουλες, παγάκια

Εκτέλεση: Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπάμε ανάλογα με την υφή που θέλουμε να πετύχουμε. Φυσικά οι παραπάνω ποσότητες διαφοροποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες μας (αναλογία πρωτεΐνης/λιπαρών/υδατανθράκων). Αποτελεί μια πολύ καλή λύση για αποκατάσταση μετρά την προπόνηση, αλλά και ως γευστικό και σούπερ γρήγορο πρωινό ή απογευματινό.
Η συνταγή από εδώ.

Σοκολατένιες μπάρες πρωτεΐνης

Υλικά: 6 κ.σ. μέλι, 1 αυγό, 2 ασπράδια, 1/2 φλιτζάνι σκόνη κακάο, 1 φλιτζάνι αλεύρι φιστικιού η όποιου άλλου καρπού θέλετε, 1 κ.γ. Μαγειρική σόδα, 1/4 φλιτζάνι νερό ή γάλα της επιλογής σας, πολύ λίγο αλάτι. Προαιρετικά: αποξηραμένα φρούτα, σταγόνες σοκολάτας, δημητριακά της επιλογής σας, ξηρούς καρπούς

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. Στρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ με λαδόκολλα. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το μέλι με το κακάο, προσθέτουμε τα αυγά, το αλεύρι ξηρών καρπών και την σόδα. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε και λίγο γάλα αν χρειαστεί μέχρι να έχουμε ένα παχύ χυλό. Προσθέτουμε στο μείγμα ξηρούς καρπούς, σταγόνες σοκολάτας, δημητριακά η ό,τι άλλο θέλουμε. Ρίχνουμε στην φόρμα και ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε μπάρες.
Η συνταγή από εδώ.

Κορμός σοκολάτα με πρωτεΐνη

Υλικά: 1 κοφτό scoop σκόνη πρωτεΐνης με γεύση, 3 κ.σ. σκόνη κακάο, 1 κ.σ. φυστικοβούτυρο, 2 πακέτα digestive μπισκότα, 1 κούπα νιφάδες βρώμης, 1 συσκευασία γάλα 1,5%

Εκτέλεση: Χτυπάμε τα μπισκότα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη. Ζεσταίνουμε το φυστικοβούτυρο για να μαλακώσει. Ανακατεύουμε τη σκόνη πρωτεΐνης με τη σκόνη κακάο. Προσθέτουμε το γάλα στο μείγμα με τις σκόνες πρωτεΐνης/κακάο. Ρίχνουμε στο μείγμα το μπισκότο λίγο-λίγο και συγχρόνως ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το λιωμένο φυστικοβούτυρο και την βρώμη, ξανά λίγο-λίγο. Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και βλέπουμε αν η σύσταση είναι καλή (ούτε πολύ ρευστή ούτε πολύ στεγνή, και αναλόγως είτε προσθέτουμε λίγο γάλα αν είναι στεγνή, είτε λίγο ακόμη μπισκότο αν είναι πολύ ρευστή). Βάζουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα και το τυλίγουμε. Το αφήνουμε στην κατάψυξη για 2-3 ώρες, και έπειτα το κόβουμε σε μπάρες.
Η συνταγή από εδώ.

Μπάρες καρότου με πρωτεΐνη

Υλικά: 300 γρ. βρώμη, 100 γρ. πρωτεΐνη με γεύση βανίλιας, 1 πρέζα αλάτι, 1 κ.γ. κανέλα, 30 γρ. στέβια, 80 γρ. σάλτσα μήλου, 100 γρ. τριμμένα καρότα, 170 γρ. φιστικοβούτυρο απαλό, 50 γρ. σιρόπι σφενδάμου, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, 120 γρ. γάλα σόγιας
Για το σερβίρισμα: 250 γρ. τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά, 1 πρέζα κανέλα, 20 γρ. στέβια, κανέλα σε σκόνη

Εκτέλεση: Καλύπτουμε μια φόρμα 20×30 εκ. με λαδόκολλα και αφήνουμε στην άκρη. Στον κάδο του μίξερ με το φτερό χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα στη χαμηλή ταχύτητα τη βρώμη, την πρωτεΐνη, το αλάτι, την κανέλα και τη στέβια. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σάλτσα μήλου και τα τριμμένα καρότα. Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
Βάζουμε το φιστικοβούτυρο σε ένα πυρίμαχο σκεύος μαζί με το maple syrup και το εκχύλισμα βανίλιας. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα στα 800 watt μέχρι να μαλακώσει το φιστικοβούτυρο. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους και τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ με τα στερεά υλικά μας.
Ανακατεύουμε για 3 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους. Τέλος, ρίχνουμε το γάλα σόγιας για γίνει πιο εύπλαστο το μείγμα μας. Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και πιέζουμε την επιφάνεια του ομοιόμορφα με μια λαδόκολλα από πάνω. Βάζουμε για 15 λεπτά στο ψυγείο να σφίξει εντελώς.
Για το σερβίρισμα: Στον κάδο του μίξερ αφρατεύουμε με το φτερό το τυρί κρέμα για 3-5 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κανέλα και τη στέβια. Χτυπάμε στο μίξερ για 1 λεπτό ακόμα. Βγάζουμε τη φόρμα από το ψυγείο και κόβουμε το μείγμα σε τετράγωνα κομμάτια 4 εκ. και απλώνουμε με ένα κουτάλι το frosting στην επιφάνεια του. Πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.
Η συνταγή από εδώ.

Pancakes πρωτεΐνης με μπανάνα και κανέλλα

Υλικά: 2 ασπράδια αυγών, 1 μέτρια μπανάνα, 1 κ.γ. κανέλλα, 2 πρέζες μοσχοκάρυδο, 25 γρ. σκόνη πρωτεΐνης, 2 κ.γ. μέλι

Εκτέλεση: Σε ένα μπωλ, χτυπάμε ελαφρώς τα ασπράδια και στη συνέχεια προσθέτουμε σε κομμάτια τη μπανάνα. Λιώνουμε τη μπανάνα με ένα πηρούνι και συνεχίζουμε να χτυπάμε το μείγμα να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη σκόνη πρωτεΐνης και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνουμε την κανέλλα και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε και παλι μέχρι να αποκτήσουμε ένα χυλό.
Σε αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε μερικές κουταλιές από το μείγμα μέχρι να σχηματίσουμε μία μετρίου προς μεγάλου μεγέθους τηγανίτα (pancake). Απλώνουμε με το κουτάλι έτσι ώστε να είναι λεπτή σε πάχος. Ψήνουμε από τη μία πλευρά μέχρι να ροδίσει και έπειτα με μία σπάτουλα τη γυρίζουμε από την άλλη πλευρά. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο για τη δεύτερη τηγανίτα.
Σερβίρουμε το κάθε pancake με ένα κουταλάκι μέλι από πάνω.
Η συνταγή από εδώ.

via