Ηλεία

«Προτεραιότητα του δήμου να αξιοποιηθεί ο Κούβελος»

Τόνισαν χθες ο δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος και ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Αργυρόπουλος στην συνάντηση που είχαν με κατοίκους του Κούβελου.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του τοπικού συμβουλίου Πύργου 

Η περιοχή του Κούβελου στον Πύργο θα μπορούσε να είναι ένα «στολίδι» για την πόλη, αν υπήρχε καλύτερος σχεδιασμός και μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ’ όλους.

Αυτή την στιγμή το αθλητικό κέντρο του Κούβελου βιώνει μια πρωτοφανή εγκατάλειψη, αφού και το κλειστό γήπεδο μπάσκετ και τα υπάρχοντα ανοικτά γήπεδα, αλλά και ο χώρος πολιτισμού που έχει δημιουργηθεί και κόστισε πολλά χρήματα, έχουν παρατηθεί στο έλεος των καιρικών συνθηκών, αλλά και των ανθρώπων.

Σε μια προσπάθεια να αλλάξει αυτό και σύντομα το αθλητικό και πολιτιστικό κέντρο του Κούβελου, αλλά και η ευρύτερη περιοχή να αναγεννηθεί, το τοπικό συμβούλιου Πύργου διοργάνωσε χθες μια συνάντηση των κατοίκων της περιοχής με την δημοτική αρχή, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα και αποφασίστηκε άμεσα να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις κυρίως σε θέματα φωτισμού και καθαριότητας και κατόπιν να γίνουν πιο γενναίες παρεμβάσεις στο κέντρο, προκειμένου αυτό να καταστεί σύντομα λειτουργικό και να καλύψει πολλές από τις αθλητικές και πολιτιστικές ανάγκες του δήμου.

Μάλιστα όπως τόνισαν ο δήμαρχος Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος και ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Αργυρόπουλος, άμεσα θα μπουν στο τεχνικό πρόγραμμα του 2020 τα έργα που πρέπει να γίνουν για να αναγεννηθεί και το κέντρο και η ευρύτερη περιοχή.

Τάκης Αντωνακόπουλος «Κάποιοι έδιναν προτεραιότητα σε άλλες περιοχές»

Ο κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, δήμαρχος Πύργου, στις δηλώσεις του αφού άφησε αιχμές για εγκατάλειψη της περιοχής από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές τόνισε ότι προχωρεί άμεσα ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση όλης της περιοχής.

«Αποδεικνύεται εδώ περίτρανα ότι το φυλάξαι τ’ αγαθά χαλεπώτερον του κτήσασθαι. Δηλαδή φτιάξαμε κτήρια και πολλά έργα πανάκριβα, αλλά δεν υπήρξε πρόνοια ούτε της δημοτικής αρχής, ούτε της πολιτείας, ίσως δεν αγκαλιάστηκαν και από κάποιους συμπολίτες μας, και αυτά τα έργα είναι σε μια φθίνουσα πορεία. Πράγματι αυτή η περιοχή έχει ένα έλλειμμα ενδιαφέροντος πολλών ετών. Από τους συντελεστές οικοδόμησης των περιοχών φαίνεται ότι υπήρχε μια διαχρονική σκοπιμότητα η ανατολική πλευρά να είναι σε ύφεση. Ο συντελεστής εδώ για την οικοδόμηση είναι πολύ χαμηλός, και σε άλλες περιοχές που είναι στην επιφάνεια της θάλασσας και πλημυρίζουν συνεχώς ήταν μεγαλύτερος. Άρα έδιναν προτεραιότητα σε άλλες περιοχές. Ποιοι; Οι δημοτικές αρχές, ο κατασκευαστικός κόσμος, όλοι αυτοι που διοικούσαν τον τόπο. Σήμερα εμείς είμαστε εδώ και έχουμε μια άλλη άποψη. Πρέπει να υπάρξει ισονομία και ισοτιμία για όλους τους πολίτες. Να ξεκινήσουμε με τα άμεσα έργα που μας είπαν οι πολίτες, όπως οι δρόμοι που είναι γεμάτοι με λακκούβες, φώτα δεν υπάρχουν, να αναμορφώσουμε άμεσα αυτό το κτήριο και να το δώσουμε προς χρήση, να βάλουμε φύλαξη, να ανοίξουμε τους χαραγμένους δρόμους, οι οποίοι βέβαια είχαν ξεκινήσει πρόχειρα, και καλέσαμε την τοπική κοινότητα Πύργου να κάνουμε άμεσα μια συνάντηση, έτσι ώστε στο τεχνικό πρόγραμμα του 2020 και στα πλαίσια υλοποίησης έργων αντιπλημμυρικού χαρακτήρα να κάνουμε και ένα μεγάλο αντιπλημμυρικό σε αυτή την περιοχή που πάντα πλημμυρίζει. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, δεν μπορούν να ανασχεθούν τα ελλείμματα ενδιαφέροντος πάνω από 30 χρόνια σε αυτή την περιοχή, μέσα σε ένα τρίμηνο. Όμως έχουμε μια αξιοπιστία, μας πιστεύουν οι πολίτες γιατί δείχνουμε ότι μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα».

Ο κ. Αντωνακόπουλος ανέφερε ακόμη ότι το κτήριο του πολιτιστικού κέντρου Κούβελου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, για να γίνουν κάποιες δράσεις σε αυτό, ενώ στάθηκε και στην άμεση απόδοση του κλειστού γυμναστηρίου έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί το κεντρικό κλειστό γυμναστήριο της πόλης και σε αυτό να γίνονται οι μεγάλες διοργανώσεις και στον Κούβελο προπονήσεις ομάδων.

Γιάννης Αργυρόπουλος «Έχουμε σχέδιο για την περιοχή»

 

Ο κ. Γιάννης Αργυρόπουλος, αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών στάθηκε και αυτός στην εγκατάλειψη της περιοχής και στον σχεδιασμό που πρέπει να υπάρξει για να αναβαθμιστεί.

«Είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του δήμου μας, στην περιοχή του Κούβελου. Είδαμε τα προβλήματα και ήταν μια πραγματικά πολύ καλή πρωτοβουλία που πήρε η τοπική κοινότητα. Τα προβλήματα χρονίζουν και βεβαίως δεν μπορούν να λυθούν από την μια μέρα στην άλλη. Έχουμε σχέδιο για την περιοχή, ο δήμαρχος έχει δώσει τις κατευθύνσεις και εγώ ως αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών προσπαθώ με τις υπηρεσίες να δρομολογήσουμε κάποια πράγματα που χρήζουν άμεσης βελτίωσης. Συζητήσαμε με τους κατοίκους και την τοπική κοινότητα και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε λύσεις σε θέματα φωτισμού, που έχουν να κάνουν με ην βατότητα των δρόμων και από κει και πέρα να δούμε το πώς θα αποκατασταθεί και πως θα λειτουργήσει το κτήριο αυτό, για το οποίο έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα. Σε αυτή την περιοχή έχουν απαξιωθεί τα πάντα και υπάρχουν ευθύνες γι’ αυτό, γιατί ότι έγινε, έγινε αποσπασματικά, χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα και κυρίως χωρίς βούληση να αξιοποιηθούν τα κτήρια που υπάρχουν εδώ. Όπως το κλειστό που μπορεί να φιλοξενήσει σωματεία της πόλης και να γίνουν αγώνες, προπονήσεις, διάφορες δράσεις, αλλά επί χρόνια παραμένει κλειστό. Υπάρχει και αυτό το κτήριο για το οποίο δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα από τις δημόσιες δαπάνες και τώρα είναι λεηλατημένο. Στον προϋπολογισμό και στο τεχνικό πρόγραμμα του 2020 έχουμε συμπεριλάβει αρκετά κονδύλια για την αποκατάσταση και την λειτουργική αξιοποίηση αυτών των κτηρίων».

Βασίλης Φάμελος «Ο Κούβελος είναι μια περιοχή που θεωρούμε ότι έχει εγκαταλειφτεί»

Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Φάμελος πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πύργου τόνισε για την χθεσινή πρωτοβουλία.

«Σήμερα έγινε η πρώτη λαϊκή συνέλευση σε μια από τις γειτονιές του Πύργου. Διαλέξαμε εδώ και καιρό να είναι ο Κούβελος μια περιοχή που θεωρούμε ότι έχει εγκαταλειφτεί και γιατί υπάρχει υποδομή για να βελτιωθεί και ο χώρος και η γύρω περιοχή. Ήταν παρούσες η δημοτική αρχή και η κοινότητα και έγινε ένας σχεδιασμός έτσι ώστε να βελτιωθούν τα έργα και όσον αφορά την οδοποιία και τον φωτισμό, όπως και τον καθαρισμό της περιοχής, αλλά και να αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος. Να καθαριστεί, να φυλαχθεί και να μπει σε κάποιο πρόγραμμα για να αξιοποιήσει στο μέλλον. Σύντομα θα έχουμε λαϊκή συνέλευση και σε άλλες γειτονιές. Και αυτό αφού είναι τέτοια η δομή των δήμων που δεν μπορούν να επωμιστούν τα πάντα, ιδίως όταν μιλάμε για ένα αστικό κέντρο όπως είναι ο Πύργος με πολλά χωριά. Ενώ πιστεύουμε πολύ και στον θεσμό της κοινότητας. Είναι ένας θεσμός που μέσα στην ιστορία έχει παίξει σημαντικό ρόλο».

Σπύρος Σιδηροκαστρίτης «Στην περιοχή υπάρχει μια γενικότερη απαξίωση»

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο κ. Σπύρος Σιδηροκαστρίτης αντιπρόεδρος τοπικής κοινότητας δήμου Πύργου.

«Βρεθήκαμε στον πολιτιστικό χώρο του Κούβελου που μόνο πολιτιστικός δεν είναι, αφού βλέπεται σε ποια κατάσταση είναι. Στην περιοχή υπάρχει μια γενικότερη απαξίωση αν και έχει πολύ καλές προοπτικές. Η τοπική κοινότητα πήρε λοιπόν αυτή την πρωτοβουλία για την σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Αυτό το κτήριο που κόστισε 1,5 εκατ. ευρώ στην τοπική κοινωνία έχει απαξιωθεί. Και δεν είναι μόνο το γήπεδο, είναι γενικότερα η περιοχή του Κούβελου που έχει τεράστια προβλήματα. Η ανατολική πλευρά της πόλης είναι αναξιοποίητη χρόνια.  Οι δρόμοι γίνονται ποτάμια, δεν υπάρχει φωτισμός, γενικότερα υπάρχει μια εγκατάλειψη που την βλέπουμε διαρκώς γύρω μας. Ο στόχος μας δεν είναι να διαμαρτυρηθούμε απλά. Ούτε ζητάμε κάτι ανέφικτο. Ζητάμε την ενεργοποίηση του κόσμου για να πάψει αυτό το σύννεφο αδιαφορίας. Νομίζω ότι είναι κατάλληλες οι συνθήκες, νομίζω ότι αν δεν αγαπήσουμε εμείς την πόλη μας, δεν θα την αγαπήσει κανείς, και πρέπει να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα».

Όλη η επικαιρότητα