Ηλεία

«Οι πρώτες τουφεκιές» – Ξεκινά σήμερα η νέα κυνηγετική περίοδος (PHOTOS)

kynhgi.jpg
Ακούστε το άρθρο

Πρεμιέρα σήμερα για την νέα κυνηγετική περίοδο, καθώς σύμφωνα με τις σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις η κυνηγετική περίοδος για το κυνηγετικό έτος 2017-2018 ξεκινά από 20 Αυγούστου 2017 και θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2018.

Στα όπλα λοιπόν από σήμερα οι κυνηγοί, οι οποίοι περίμεναν πώς και πώς να φθάσει η σχετική ημερομηνία, και παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση έχει πλήξει και το κυνήγι ένας μεγάλος αριθμός αντιστέκεται και συνεχίζει θυσιάζοντας άλλα πράγματα να υλοποιεί το αγαπημένο του χόμπι.

Στον Κυνηγετικό Σύλλογο Αμαλιάδας στην ανανέωση των παλιών αδειών κυνηγίου προστίθεται και η έκδοση νέων αδειών, που σημαίνει ότι εισέρχονται στον κυνηγετικό κόσμο και νέα πρόσωπα, ενώ στα καταστήματα πώλησης ειδών κυνηγίου τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί αυξημένη κίνηση.

Τα κυνηγετικά όπλα είναι φυσικά το άλφα και το ωμέγα

Το ενδιαφέρον

Μπορεί βέβαια το ενδιαφέρον να είναι περιορισμένο, ελλείψει χρημάτων, οι κυνηγοί ωστόσο έχουν κάνει την βόλτα τους, έχουν πάρει μία πρώτη εικόνα και έχουν κάνει τις πρώτες αγορές τους σε κυνηγετικά είδη για να μπορέσουν να ρίξουν τις πρώτες τουφεκιές, αν και φέτος παρατηρείται αύξηση στην τιμή των φυσιγγιών, καθώς αυξήθηκαν οι πρώτες ύλες και οι καταστηματάρχες μειώνουν αισθητά από το κέρδος τους για να μπορέσουν να διατηρήσουν τις τιμές σε ικανοποιητικά επίπεδα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους κυνηγούς.

Το ενδιαφέρον αυτές τις ημέρες είναι στραμμένο στην αγορά κυνηγετικών όπλων

Σύμφωνα με τον κ. Τάκη Λυμπερόπουλο ο οποίος διατηρεί κατάστημα με είδη κυνηγίου στην Αμαλιάδα, παλαιότερα η έναρξη της κυνηγετικής περιόδου ήταν γιορτή και η προετοιμασία ξεκινούσε από τις αρχές Αυγούστου. Πλέον, λόγω της οικονομικής κρίσης η εικόνα είναι διαφορετικοί, όλοι κάνουν συγκεκριμένες αγορές και περιορίζονται στα απαραίτητα.

Μιλώντας στην εφημερίδα ‘Πατρίς’ ανέφερε ότι ένας καλός κυνηγός πρωτίστως πρέπει να έχει γνώσεις και να γνωρίζει τα μέτρα ασφαλείας, να έχει προμηθευτεί ένα καλό όπλο το οποίο εκτός από αποτέλεσμα πρέπει να του παρέχει και ασφάλεια, γιατί πολύ εύκολα μπορεί να γίνει θανάσιμο εργαλείο, και να διαθέτει καλό εξοπλισμό- ρουχισμό, που θα τον προφυλάσσει από τις αντίξοες συνθήκες.

Και βέβαια, οι κυνηγοί δεν θα πρέπει να ξεχνούν το πορτοκαλί γιλέκο, το οποίο είναι απαραίτητο για την ασφάλειά τους. «Δεν πάμε για μάχη, στον πόλεμο κάνουμε απόκρυψη από τον εχθρό. Στο κυνήγι πάμε για να διασκεδάσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λυμπερόπουλος.

Σε ότι αφορά τους νέους κυνηγούς, το κόστος για να ξεκινήσουν το αγαπημένο τους χόμπι μπορεί να ανέλθει περίπου στα 1000 ευρώ, αφού ένα καινούργιο καλό όπλο κυμαίνεται στα 800 ευρώ, ένας σωστός και ασφαλής εξοπλισμός αγγίζει τα 150 ευρώ, ενώ  σε ότι αφορά τα φυσίγγια το κουτί των 25 ξεκινά από 5,80 ευρώ και είναι ανάλογα με το θήραμα.

Η ρυθμιστική

Με βάση την φετινή ρυθμιστική για τη θήρα υπενθυμίζεται ότι:

-Διατηρείται η δυνατότητα κάρπωσης του αγριόχοιρου στις περιοχές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας στον αριθμό των 10 θηρευόμενων ατόμων ανά ομάδα κυνηγών του είδους και εξόρμηση,

-Αυξάνεται στη Δυτική Μακεδονία και στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων η δυνατότητα κάρπωσης του είδους από τον αριθμό των 6 θηρευόμενων ατόμων στον αριθμό των 10

-δίνεται η δυνατότητα για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας να εισηγείται η οικεία Δασική αρχή στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την αύξηση της κάρπωσης, εφόσον επιβάλλεται από τα τοπικά προβλήματα, και να εγκρίνεται με απόφαση του Υπουργού. Κατά τα άλλα στην υπόλοιπη χώρα παραμένει η κάρπωση στα 6 άτομα, ενώ η διάρκεια τη θήρας του είδους παρατείνεται μόνο για φέτος για μια ημέρα, την 21 Ιανουαρίου 2018, ώστε να μη χαθεί για τους κυνηγούς η παραδοσιακή κυνηγετική ημέρα της Κυριακής.

«Κώδικας Δεοντολογίας»

Με δεδομένο ότι από σήμερα ξεκινά η νέα κυνηγετική περίοδος, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία καθορίζεται ο ‘Κώδικας δεοντολογίας’ για τους κυνηγούς. Ο ‘κώδικας δεοντολογίας’ έχει ως εξής:

  1. Πρώτα απ’ όλα η ασφάλεια. Το σημαντικότερο δεδομένο που πρέπει όλοι οι κυνηγοί να έχουν υπόψη τους, είναι η πιστή τήρηση των κανόνων ασφαλείας κατά την άσκηση της κυνηγετικής δραστηριότητας. Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στον ασφαλή χειρισμό των όπλων, τόσο κατά τη διάρκεια του κυνηγίου όσο και κατά τη μεταφορά ή την αποθήκευση τους. Φοράμε πορτοκαλί γιλέκο και νουθετούμε και τους άλλους κυνηγούς. Πρέπει να μηδενίσουμε τα ατυχήματα που τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να συμβαίνουν στο κυνήγι.
  2. Δεν ρυπαίνουμε το περιβάλλον. Δεν πετάμε σκουπίδια στις περιοχές που κυνηγάμε και φροντίζουμε πάντα να μαζεύουμε τους άδειους κάλυκες. Θεωρούμε ότι η υποχρέωση περισυλλογής των καλύκων και των λοιπών απορριμμάτων αποτελεί ατομική ευθύνη του κάθε κυνηγού.
  3. Εφαρμόζουμε τις διατάξεις περί θήρας. Δεχόμαστε αναντίρρητα τους ελέγχους από τις Αρχές και τα διαπιστευμένα όργανα. Δεν διστάζουμε να καταγγείλουμε τη λαθροθηρία. Ο λαθροθήρας είναι εχθρός του κυνηγού, κλέβει το θήραμα, αλλά και εκθέτει τη δραστηριότητα στην κοινή γνώμη.
  4. Τηρούμε τους ειδικούς κανόνες που ισχύουν για τους υγροτόπους και κυρίως τις απαγορεύσεις στη χρήση μολύβδινων σκαγιών. Δεν κυνηγάμε με μολύβδινα σκάγια στους υγροτόπους. Η μολυβδίαση προσβάλει τα ζώα, αλλά και τον άνθρωπο.
  5. Σεβόμαστε την ξένη ιδιοκτησία και τον κόπο των αγροτών. Δεν κυνηγάμε κοντά σε οικισμούς, κατασκηνώσεις και μεμονωμένες οικίες, σε αθέριστους λειμώνες, σε ατρύγητα αμπέλια, σε ελαιώνες, οπωρώνες πριν τη συγκομιδή ή κοντά σε κτηνοτροφικά ζώα .
  6. Σεβόμαστε τον ορειβάτη, τον περιηγητή, τον εκδρομέα, τον συν-κυνηγό. Όλοι έχουν δικαίωμα επαφής με τη φύση. Φαινόμενα τοπικισμού πρέπει να καταδικάζονται.
  7. Σεβόμαστε το θήραμα. Ο σεβασμός στο θήραμα είναι βασικό κυνηγετικό αξίωμα το οποίο δείχνει και το επίπεδο της κυνηγετικής παιδείας που χαρακτηρίζει κάθε κυνηγό. Αναγνωρίζουμε το είδος του θηράματος πριν πατήσουμε τη σκανδάλη. Δεν πυροβολούμε αν δεν είμαστε σίγουροι για το είδος του θηράματος και εάν η απόσταση βολής δεν είναι κατάλληλη.
  8. Το κυνήγι είναι και άθλημα, και επαφή με τη φύση και ψυχαγωγία. Η φιλοσοφία του βασίζεται στην απόκτηση παιδείας. Διεξάγεται κάτω από συγκεκριμένους υποχρεωτικούς κανόνες, που ορίζονται από την Πολιτεία και επιπλέον υπόκειται και σε ποιοτικούς περιορισμούς και την κυνηγετική ηθική που επιβάλλονται από την ατομική συνείδηση και την κυνηγετική παιδεία του κάθε κυνηγού.  Δεν πρέπει το κυνήγι να μεταβάλλεται, καθ οιονδήποτε τρόπο, σε μέσο εκτόνωσης και επίδειξης.

Όλη η επικαιρότητα