Παιδί

Πρώτες βοήθειες στα παιδιά – γρήγορες συμβουλές

Ακούστε το άρθρο

Ευχόμαστε να μην σας χρειαστούν ποτέ. Ωστόσο οι πρώτες βοήθειες αποτελούν γνώσεις απαραίτητες για κάθε άνθρωπο, ιδιαίτερα για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς. Τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα στον κίνδυνο καθώς δεν έχουν επίγνωση του κινδύνου και η περιέργειά τους τα οδηγεί σε πράξεις και παιχνίδια που ίσως καταλήξουν να τα βλάψουν.

Είναι σημαντικό για όλους να γνωρίζουμε πρώτες βοήθειες. Όταν όμως είσαι ένας γονιός ή  κηδεμόνας, ή εργάζεσαι με παιδιά, είναι ιδιαίτερα απαραίτητο να γνωρίζεις τι να κάνεις όταν ένα παιδί βρίσκεται σε κίνδυνο ή υπάρχει κάποια έκτακτη ανάγκη.

Η γνώση του πώς να χρησιμοποιείς τεχνικές πρώτες βοήθειες μπορεί να αποδειχθεί μία ζωτική δεξιότητα. Αν είναι κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάλεσε αμέσως το 166 και ζήτησε ένα ασθενοφόρο.

Τι είναι οι πρώτες βοήθειες;

«Πρώτες βοήθειες» σημαίνει τη λήψη άμεσης δράσης για να βοηθήσεις κάποιον που έχει τραυματιστεί, εμπλέκεται σε ένα ατύχημα ή έχει μια ιατρική έκτακτη ανάγκη.
Είτε πρόκειται για ένα μωρό, ένα παιδί ή ενήλικα που χρειάζεται φροντίδα, ο σκοπός των πρώτων βοηθειών είναι να κρατήσεις κάποιον ζωντανό, να τον προστατεύσεις από περαιτέρω βλάβη και να κάνεις ότι μπορείς για να τον βοηθήσεις να συνέλθει.

Πρώτες βοήθειες για μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση

Βασικές δεξιότητες: Κάλεσε το 166 όταν δεις τα παρακάτω συμπτώματα:

Το παιδί μπορεί να αναπτύξει ένα κόκκινο, κηλιδώδες εξάνθημα, κνησμό ή οίδημα στα χέρια, τα πόδια ή το πρόσωπο και δυσκολία στην αναπνοή του.

  1. Όταν παρατηρήσεις οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, κάλεσε το 166.
  2. Όταν υπάρχει γνωστή αλλεργία, χρησιμοποίησε το ενέσιμο φάρμακο που συνήθως έχουν μαζί τους αυτά τα παιδιά, ακολουθώντας τις εσώκλειστες οδηγίες.
  3. Καθησύχασε το παιδί, και κάνε το να νιώσει όσο πιο άνετα γίνεται, ενώ περιμένετε το ασθενοφόρο.

Πρώτες βοήθειες για μεγάλη αιμορραγία

Βασικές δεξιότητες: Άσκησε πίεση στην πληγή

  1. Άσκησε πίεση στην πληγή με ότι έχεις διαθέσιμο για να σταματήσεις ή να επιβραδύνεις τη ροή του αίματος.
  2. Κάλεσε το 166.
  3. Κράτησε πίεση πάνω στην πληγή, μέχρι να φτάσει βοήθεια.

Πρώτες βοήθειες για ένα σπασμένο οστό

Βασικές δεξιότητες: Κράτησε το τραύμα ακίνητο και υποστήριξε το

  1. Υποστήριξε και ακινητοποίησε το τραύμα με μαξιλάρια ή είδη ρουχισμού.
  2. Κάλεσε το 166.

Πρώτες βοήθειες για εγκαύματα

Βασικές δεξιότητες: Κρύωσε την καμένη περιοχή

  1. Τοποθέτησε την περιοχή του εγκαύματος κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για τουλάχιστον δέκα λεπτά.
  2. Κάλυψε το έγκαυμα με μεμβράνη.
  3. Κάλεσε το 166 εάν είναι απαραίτητο.

Πρώτες βοήθειες για ένα βρέφος με πνιγμονή (εισρόφηση ξένου σώματος) που έχει τις αισθήσεις του

Βασικές δεξιότητες: Χτυπήματα στην πλάτη και συμπιέσεις στο στήθος

1.Δώσε μέχρι και πέντε χτυπήματα στην πλάτη. Τοποθέτησε το βρέφος μπρούμυτα κατά μήκος του μηρού σου με το κεφάλι του σε χαμηλότερη θέση από τον κορμό του. Δώσε του γρήγορα χτυπήματα μεταξύ των ωμοπλατών έως και πέντε φορές με το κάτω μέρος της παλάμης σου. Αν τα χτυπήματα δεν έχουν αποτέλεσμα, προχώρησε στο επόμενο βήμα.

  1. Δώσε μέχρι και πέντε συμπιέσεις στο στήθος. Αναποδογύρισε το βρέφος ανάσκελα και τοποθέτησε δύο δάχτυλα στη μέση του στήθους του, κάτω ακριβώς από τις θηλές. Εφάρμοσε γρήγορες συμπιέσεις έως και πέντε φορές.
  2. Κάλεσε το 166 εάν το αντικείμενο δεν βγει. Συνέχισε με κύκλους χτυπήματα στην πλάτη – συμπιέσεις στο στήθος, μέχρι το αντικείμενο να μετακινηθεί ή έρθει  βοήθεια ή το βρέφος δεν ανταποκρίνεται.

Πρώτες βοήθειες για ένα παιδί με πνιγμονή (εισρόφηση ξένου σώματος) που έχει τις αισθήσεις του

Βασικές δεξιότητες: Χτυπήματα στην πλάτη και κοιλιακές ωθήσεις

  1. Δώσε μέχρι και πέντε χτυπήματα στην πλάτη. Χτύπησε σταθερά στην πλάτη του μεταξύ των ωμοπλατών. Αν αυτό αποτύχει, προχώρησε στο επόμενο βήμα.
  2. Δώσε μέχρι και πέντε κοιλιακές ωθήσεις. Κράτησε το παιδί γύρω από τη μέση και πίεσε προς τα μέσα και προς τα πάνω στην περιοχή πάνω από τον ομφαλό του.
  3. Κάλεσε το 166 εάν το αντικείμενο δεν βγει. Συνέχισε με κύκλους χτυπήματα στην πλάτη – κοιλιακές ωθήσεις, έως ότου το αντικείμενο μετακινηθεί ή έρθει  βοήθεια ή το παιδί δεν αποκρίνεται.

Όλη η επικαιρότητα