Πολιτική

Πρόθεση για πρόταση μομφής κατά Κοτζιά από τη Νέα Δημοκρατία

Όλα τα ενδεχόμενα για το πως θα αντιδράσει μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού πως υπάρχει συμφωνία με τα Σκόπια για να ονομαστεί η ΠΓΔΜ «Βόρεια Μακεδονία» εξετάζει η Νέα Δημοκρατία. Ανάμεσα σε αυτά και η πρόταση μομφής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Πειραιώς εξετάζουν το σενάριο, όταν θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή, να κατατεθεί πρόταση μομφής όχι κατά της κυβέρνησης αλλά κατά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Στόχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να «εγκλωβίσει» επί της ουσίας, τον Πάνο Καμμένο. Από τη πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης (όπως έκανε και στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση για την υπογραφή συμφωνίας με την ΠΓΔΜ εξαιτίας του Πάνου Καμμένου.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και κυβερνητικός εταίρος ξεκαθάρισε και την Τρίτη (12,06.2018) σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ότι δεν θα ψηφίσει συμφωνία για όνομα με το συνθετικό «Μακεδονία». Ξεκαθάρισε, επίσης, όμως, ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση.

Τα δυο σενάρια για την πρόταση μομφής

Για την ώρα υπάρχουν δυο σενάρια για το πότε ενδεχομένως να κατατεθεί η πρόταση μορφής από τη Νέα Δημοκρατία.

Αν η πρόταση μομφής κατατεθεί σήμερα ή αύριο (σ.σ. όταν αναμένεται να μιλήσει στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης), τότε αυτομάτως θα σταματήσει η διαδικασία συζήτησης για το Μεσοπρόθεσμο και θα ξεκινήσει η συζήτηση για την πρόταση μομφής.

Το δεύτερο σενάριο είναι η πρόταση μομφής να κατατεθεί την Παρασκευή (15.06.2018) όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τη Βουλή για τη συμφωνία με τα Σκόπια.

Η συζήτηση για την πρόταση μομφής διαρκεί έως τρεις μέρες και λήγει με ψηφοφορία.

Νέα Δημοκρατία: Δεν γίνεται κυβέρνηση αλα καρτ

Το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής από τη Νέα Δημοκρατία είχε αφήσει ανοιχτό νωρίτερα η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράψει τη συμφωνία με τα Σκόπια.

Η Μαρία Σπυράκη είπε «κάθε πράγμα στον καιρό του» όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο πρότασης μομφής. Επιτέθηκε ωστόσο στην κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπογράψει μια εθνικής σημασίας συμφωνία με τα Σκόπια, τονίζοντας σε ότι αφορά στη στάση του Πάνου Καμμένου πως «δεν μπορούμε να κυβερνούμε αλά καρτ».

Πηγή: newsit.gr 

Όλη η επικαιρότητα