Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Προθεσμία για τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων ως τις 15 Σεπτεμβρίου

perifereia_02.jpg
Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2015 θα πρέπει να έχουν κατατεθεί τα Τοπικά Σχέδια ώστε να ενσωματωθούν στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων της Δυτικής Ελλάδας επεσήμανε  ο Περιφερειάρχης κ Απόστολος Κατσιφάρας στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Πάτρα, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών Ευάγγελου Καπετάνιου και των Δημάρχων της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας.
 
 
Στο επίκεντρο της σύσκεψης τέθηκε η διαχείριση των στερεών αποβλήτων και ο ΠΕΣΔΑ με βάση την εφαρμογή του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης, όπως επίσης και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα διατεθούν για την υλοποίηση των έργων που απαιτούνται, όπως θα προκύψει από τις προτάσεις που θα κατατεθούν και θα εγκριθούν, με τους Δημάρχους να παρουσιάζουν τις μέχρι τώρα προτάσεις τους για την διαχείριση των απορριμμάτων τους σε τοπικό επίπεδο και να συζητούν τόσο με τον Γενικό Γραμματέα, όσο και με τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες για τον καλύτερο συνδυασμό όλων αυτών και τη ρεαλιστικότερη εφαρμογή τους. 
 
 
Για τον λόγο αυτό  έχουν ήδη γίνει συναντήσεις και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες με τους Δήμους, ενώ υπάρχει συνεχής συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες ώστε να διαμορφωθούν τα τελικά Τοπικά Σχέδια και να κατατεθούν μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα.
 
 
Παράλληλα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαβούλευση με τους Δήμους της Δυτικής Ελλάδας ώστε να διαμορφωθούν τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που θα ενσωματωθούν στον Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ).
 
 
 «Δεν αρκούν οι συζητήσεις. Πρέπει να πάμε στην πράξη. Όλοι μαζί με συνεργασία, αλληλεγγύη, αλληλοσεβασμό και ανοικτό μυαλό θα πρέπει να βρούμε τη λύση στο μείζον ζήτημα των σκουπιδιών που απασχολεί την Περιφέρειά μας. Πρέπει να παλέψουμε και να στηρίξουμε τον Σχεδιασμό που θα υλοποιηθεί ώστε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που θα μας δοθούν για μια ρεαλιστική λύση» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας προσθέτοντας: «Έχουμε περιορισμένο χρόνο μπροστά μας, όμως μπορούμε να τα καταφέρουμε. Θέλουμε να έχουμε το περιβάλλον ως ένα συγκριτικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα, να διαμορφώσουμε μια νέα αρχή, με ένα νέο όραμα και από εκεί να περάσουμε σε μια βιώσιμη οικονομία. Έχουμε την πολιτική βούληση να αλλάξουμε τα δεδομένα, όμως πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί, οι πολίτες, η τοπική αυτοδιοίκηση, η περιφέρεια και το κεντρικό κράτος».
 
 
Από την πλευρά του ο Γ.Γ. κ. Καπετάνιος σημείωσε πως ο νέος εθνικός σχεδιασμός βάσει του οποίου πρέπει όλες οι Περιφέρειες να συμπράξουν, θα περιέχει τις τοπικές δράσεις που θα δίνουν έμφαση στην πρόληψη, στην επαναχρησιμοποίηση και στην προδιαλογή των υλικών.
 
 
«Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν από τη μία μέρα στην άλλη, όμως σιγά- σιγά και με συνεργασία θα μπορέσουμε μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να το καταφέρουμε. Θα πατήσουμε σε στέρεες γραμμές για να σχεδιάσει η Περιφέρεια σωστά τον Σχεδιασμό της ελέγχοντας και τα Τοπικά Σχέδια που θα δοθούν, ώστε τάχιστα μετά να γίνουν οι μελέτες που απαιτούνται για να ενταχθούν ως δράσεις και έργα και να εφαρμοστούν. Αυτό θα διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά είναι απαραίτητο να γίνει, όμως υπάρχουν και μελετώνται και ενδιάμεσες λύσεις για να βρεθεί κάτι προσωρινό» επεσήμανε ο κ. Καπετάνιος και κατέληξε: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι σημαντική και μεγάλη Περιφέρεια και στόχος μας με την υλοποίηση όλων αυτών των έργων, είναι να αποτελέσει πρότυπο και υπόδειγμα στη διαχείριση των απορριμμάτων για ολόκληρη τη χώρα».
 
 
Ποιοι συμμετείχαν
 
 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός του Γ.Γ. Ευάγγελου Καπετάνιου και του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα,  από την Ηλεία συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης  Γιώργος Γεωργιόπουλος, οι δήμαρχοι Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ – Ιωσήφ Μοράντ, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Διονύσιος Μπαλιούκος, Αρχαίας Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζιάς, Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, Πηνειού Αλέξιος Καστρινός, και Ζαχάρως Νίκος Φάμελος και από τον Δήμο Πύργου ο αντιδήμαρχος κ Διονύσιος Μπέλτσος.                                                                                                      
 
Πριν τη σύσκεψη με τους Δημάρχους, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον Γ.Γ. κ. Καπετάνιο και τη συμμετοχή των Αντιπεριφερειαρχών Γ. Αλεξόπουλου, Χ. Σταρακά, Γ. Γεωργιόπουλου και Ν. Υφαντή.
 
 
Επιμέλεια Παναγιώτης Παυλόπουλος
 

Όλη η επικαιρότητα