Μεσσηνία

Προθεσμία για την Τετάρτη για τους δύο Αζέρους: Το χρονικό της υπόθεσης με τους 109 μετανάστες, που έφθασαν στην Καλαμάτα

Ακούστε το άρθρο

Στις αποθήκες του λιμανιού της Καλαμάτας φιλοξενούνται από χθες Σάββατο βράδυ 109 μετανάστες – μεταξύ τους βρίσκονται γυναίκες, παιδιά και ασυνόδευτοι έφηβοι.

Κανένας από τους 109 ωστόσο δεν έχει ταξιδιωτικά έγγραφα γι’ αυτό μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης, καθώς και καταγραφής των ευάλωτων ομάδων (π.χ., ασυνόδευτοι ανήλικοι), θα χρειαστεί χρόνος, οπότε, δεν αναμένεται να φύγουν από τις αποθήκες πριν την ερχόμενη Τρίτη.

Οι άνθρωποι αυτοί ταξίδευαν 5 μέρες στη θάλασσα και ως χειριστές τους σκάφους που τους μετέφερε από την Τουρκία στην Ιταλία (και κινδύνεψε να βυθιστεί ανοιχτά της Πύλου), έχουν συλληφθεί από τα στελέχη του Λιμεναρχείου Καλαμάτας που διενεργεί την προανάκριση, δύο Αζέροι. Οι δύο άνδρες, 41 και 28 ετών οδηγήθηκαν νωρίτερα σήμερα στον εισαγγελέα Καλαμάτας και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη. Τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράνομη μεταφορά μεταναστών, παράνομη είσοδο στη χώρα, καθώς και της πρόκλησης κινδύνου ζωής.

Εν τω μεταξύ, ο χώρος όπου φιλοξενούνται οι μετανάστες στο λιμάνι δεν κρίνεται και ο καταλληλότερος για να φιλοξενηθούν άνθρωποι. Ηδη από χθες υπάρχει προβληματισμός επειδή στα τελευταία δύο περιστατικά με μετανάστες επιλέχθηκε η Καλαμάτα για την υποδοχή τους. Εναν προβληματισμό που έθεσε μιλώντας στην “Ε” και ο αναπληρωτής δημάρχου και νέος δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος καθώς οι δύο τελευταίες καραβιές εντοπίστηκαν ανοιχτά της Πύλου. Πάντως, η επιλογή της μεσσηνιακής πρωτεύουσας έχει να κάνει και με το ότι εδώ υπάρχει Κεντρικό Λιμεναρχείο και εδρεύει και η Διεύθυνση Αστυνομίας ενώ υπάρχει και οργανωμένο Νοσοκομείο.

ΑΠΟ ΑΚΤΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Το ταξίδι των 109 ανθρώπων από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα, το Ιράν και το Νεπάλ (ειδικότερα είναι 66 άνδρες, 10 γυναίκες, 29 ανήλικα αγόρια και 4 ανήλικα κορίτσια) ξεκίνησε από ακτή της Τουρκίας. Ομως το πλοιάριο που τους μετέφερε στην Ιταλία και ως χειριστές φέρονται οι δύο Αζέροι έπαθε μηχανική βλάβη και έπαιρνε νερά. Κάποιος από αυτούς κάλεσε λοιπόν μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού 112 σε βοήθεια και έτσι ξεκίνησε επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσής τους.

Αμεσα, από το Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές Καλαμάτας, Πύλου, Κατακόλου και Ζακύνθου ενώ στην έρευνα διάσωσης συμμετείχε ένας μεγάλος αριθμός σκαφών καθώς και ελικόπτερο του Frontex. Συγκεκριμένα στην θαλάσσια περιοχή όπου τελικά εντοπίστηκαν οι μετανάστες, 50 ναυτικά μίλια δυτικά της Πύλου, έσπευσαν δύο περιπολικά σκάφη και ένα ναυαγοσωστικό του Λιμενικού Σώματος, ένα πλωτό της δύναμης Frontex, 4 παραπλέοντα πλοία και 2 ιδιωτικά σκάφη. Κι αφού εντοπίστηκαν και έγινε απόπειρα ρυμούλκησης του σκάφους τους, αυτό απέτυχε γιατί διαλυόταν.

Ετσι, με οδηγίες του Ελληνικού Κέντρου Ερευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και οι 111 επιβιβάστηκαν στο κρουαζιερόπλοιο “Marella Discovery” σημαίας Μάλτας και αργά το απόγευμα έφτασαν στην Καλαμάτα όπου αποβιβάστηκαν στη στεριά με λάντζες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και αυτή τη φορά όπως και κάθε φορά που συμβαίνει ανάλογο περιστατικό εκεί για να βοηθήσουν και να προσφέρουν είναι οι νοσηλεύτριες και οι εθελόντριες του τοπικού Τμήματος του Ερυθρού Σταυρού.

eleftheriaonline.gr

Όλη η επικαιρότητα