Ελλάδα

Πρώτη ανακρίτρια αρμόδια για υποθέσεις ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος η Χριστίνα Σαλάππα

Η νέα «Ευρωπαία Ανακρίτρια» έχει μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο και μιλά τρεις ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά)
Ακούστε το άρθρο

Ως η πρώτη ανακρίτρια αρμόδια για υποθέσεις ευρωπαϊκού οικονομικού ενδιαφέροντος ορίστηκε με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Πρωτοδικείου της Αθήνας, η πρωτοδίκης Χριστίνα Σαλάππα.

Η δικαστική λειτουργός, η οποία υπηρετεί και αυτό το χρονικό διάστημα ως τακτική ανακρίτρια στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, ήταν εκείνη που προτάθηκε για τη θέση της ανακρίτριας ευρωπαϊκών υποθέσεων (σύμφωνα με το Νόμο 4786/2021 και τον Κανονισμό της Ε.Ε 2017/1939), από την προϊσταμένη του Ποινικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών, Πρόεδρο Πρωτοδικών Γεωργία Σταμάτη και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τους συναδέλφους της.

Η κ. Σαλάππα, έχει πολυετή εμπειρία στο χειρισμό των ποινικών υποθέσεων.

Στο παρελθόν έχει υπηρετήσει ως ανακρίτρια σε περιφερειακά Πρωτοδικεία, ενώ αργότερα με απόφαση του τότε προϊσταμένου του Πρωτοδικείου Αθηνών Σπύρου Γεωργουλέα ορίστηκε επίκουρη ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς με τακτικό ανακριτή τον σημερινό εφέτη Αθηνών Κώστα Σαργιώτη, περίοδο, κατά την οποία χειρίστηκε σειρά ποινικών υποθέσεων με οικονομικό αντικείμενο, κάποιες εξ αυτών και με διεθνείς προεκτάσεις.

Θα ενεργεί για λογαριασμό και εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας
Η νέα «Ευρωπαία Ανακρίτρια» έχει μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο και μιλά τρεις ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες Ευρωπαίοι εντεταλμένοι εισαγγελείς, που έχουν οριστεί με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, ενεργούν για λογαριασμό και εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και έχουν τις ίδιες, κατά περίπτωση, εξουσίες με τους εθνικούς Εισαγγελείς, όταν ασκούν τις αρμοδιότητές τους.

Υποθέσεις για απάτες με ευρωπαϊκά κονδύλια, δωροδοκίες, χειραγώγηση δημόσιων συμβάσεων, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και κατάχρηση ευρωπαϊκών πόρων που αφορούν δαπάνες, προμήθειες και επιχορηγήσεις είναι μεταξύ των εγκλημάτων που βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» των ευρωπαίων εισαγγελικών λειτουργών. Και μετά την άσκηση ποινικής δίωξης ο φάκελος για κάθε μία υπόθεση θα διαβιβάζεται για περαιτέρω δικαστική έρευνα στην αρμόδια ανακρίτρια Χριστίνα Σαλάππα.

Όλη η επικαιρότητα