Ελλάδα

«Πρώτο κουδούνι» για τα σχολεία στην σκιά του τέταρτου κύματος της πανδημίας

Ανοίγουν αύριο οι πύλες των σχολικών συγκροτημάτων με το άγχος του τέταρτου κύματος πανδημίας
Ακούστε το άρθρο

Ρεπορτάζ: Χρ. Κανελλόπουλος, Π. Παυλόπουλος, Γ. Γουβιάς, Π. Πεντάζος & Γ. Τσουκαλάς

Οι καλοκαιρινές διακοπές ολοκληρώθηκαν και από αύριο το πρωί, όλοι οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα περάσουν τις πύλες των σχολικών μονάδων, με την ελπίδα να αφήσουν πίσω τους τα προβλήματα των προηγούμενων δύο ετών, λόγω κυρίως του κορωνοϊού.

Όλα τα παιδιά, αλλά και οι εκπαιδευτικοί, ελπίζουν να μη χρειαστεί να επιστρέψουν στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, μέσα από laptop, ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή κινητά τηλέφωνα, αλλά να καταφέρουν να ολοκληρώσουν αυτή την χρονιά μέσα στις σχολικές αίθουσες, βάζοντας τα θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον αυτής της χώρας.

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει τη Δευτέρα με αρκετά μέτρα προστασίας, που έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να μην έχουμε πιθανή διάδοση του ιού, που μεταδίδεται πλέον πιο εύκολα και σε άτομα νεαρής ηλικίας. Όλοι φοβούνται φυσικά ότι εάν ο ιός «κυκλοφορήσει» μέσα στην σχολική αίθουσα τότε δεν θα λείψουν τα προβλήματα, τα οποία όμως επαναλαμβάνουμε ότι όλοι εύχονται να είναι λίγα και αντιμετωπίσιμα.

Όσον αφορά την Ηλεία, όλα σχεδόν τα σχολικά συγκροτήματα είναι πανέτοιμα να δεχτούν στην αγκαλιά τους μαθητές και όποια προβλήματα υπάρχουν γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να αποκατασταθούν.

Άλλωστε αρκετά είναι τα σχολεία τα οποία έχουν ανακατασκευαστεί ή βελτιωθεί στο νομό και παρότι σίγουρα θα μπορούσαν να γίνουν πολλά περισσότερα, εν τούτοις με τις τωρινές συνθήκες η κατάσταση είναι αρκετά καλή και αν φυσικά μπορούσε η πολιτεία να βρει λύση κυρίως όσον αφορά την δημιουργία περισσότερων τμημάτων μέσα στα σχολεία, έτσι ώστε να μην υπάρχουν 20 και 25 παιδιά σε κάθε τάξη, η έναρξη της φετινής χρονιάς θα ήταν πάρα πολύ καλύτερη. Εμείς σαν εφημερίδα «Πατρίς» ευχόμαστε όλα να κυλήσουν ομαλά και κανένα σχολείο να μην κλείσει για το παραμικρό πρόβλημα.

Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος : «Είμαστε συνοδοιπόροι σε μία κοινή προσπάθεια να νικήσει η εκπαίδευση αυτήν την πανδημία»

 

O Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, κος Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, απηύθυνε το παρακάτω μήνυμα ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Αναλυτικά:

«Ανέβα… Όλο μπρος, ‘Όλο ψηλά

Ανέβα, Ανέβα, Πάντα Ανέβαινε..

Ανέβα… Και πες “ευχαριστώ”. Όχι στα τριαντάφυλλα, όχι στα μαχαίρια.

Πες ευχαριστώ στη δύναμη, που σ’ έκανε ν’ ανέβεις…»

Μενέλαος Λουντέμης.

Αγαπητοί Γονείς και Κηδεμόνες, Αγαπητοί Μαθητές,

Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς 2021-22, σας εύχομαι να έχετε Υγεία, Δύναμη και διαρκώς να ανεβαίνετε…

Υγεία ως προϋπόθεση ευτυχίας και επιτυχίας και Δύναμη για να ανταποκριθείτε με έμπνευση και δημιουργία στο κάλεσμα της μάθησης που περιμένει να την κατακτήσετε. Τέλος να συνεχίσετε να ανεβαίνετε κοιτάζοντας κατάματα το στόχο σας παρά τις όποιες αντιξοότητες.

Ειδικά και φέτος, όπου η πανδημία είναι ακόμα εδώ, χρειάζεται από όλους μας να δείξουμε αντοχές, προσοχή και ορθή τήρηση των κανόνων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Είμαι βέβαιος πως όλοι βρισκόμαστε συνοδοιπόροι σε μία κοινή προσπάθεια να νικήσει η εκπαίδευση αυτήν την πανδημία και να βγούμε όλοι, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί νικητές.

Θα είμαστε εδώ για να ακούσουμε και να εργαστούμε σε κοινή κατεύθυνση προκειμένου να έχετε το καλύτερο μαθησιακό περιβάλλον.

Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις προκειμένου να εξασφαλιστεί για εσάς ένα περιβάλλον ασφάλειας και δημιουργίας.

Σας εύχομαι ολόψυχα…να ανέβετε!!

Καλή Σχολική Χρονιά με υγεία!

Ο Περιφ/κος Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας

Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος»

Γιάννης Παπαδημητρίου (Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Δήμου Πύργου)

 «Προσοχή στα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του covid – 19»

«Η νέα σχολική χρονιά του διδακτικού έτους 2021 – 2022 ξεκινά στις 13 Σεπτεμβρίου.

Να ευχηθώ σε όλους τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καλή χρονιά με υγεία και πρόοδο καθώς και στους εκπαιδευτικούς που έχουν επιφορτιστεί όλο το βάρος της εκπαίδευσης των παιδιών μας.

Ο Δήμος Πύργου έχει φροντίσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό όλες οι σχολικές μονάδες με το πρώτο κτύπημα του κουδουνιού να είναι έτοιμες να υποδεχτούν τους μαθητές.

Ειδικότερα, αν και υπήρξε καθυστέρηση από το Υπουργείο για την κατανομή του ακριβούς αριθμού σχολικών καθαριστριών, μόλις λάβαμε το έγγραφο από το Υπουργείο προβήκαμε σε συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής και σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση κατανομής των ανθρωποωρών ανά σχολείο και τοποθετήσαμε τις σχολικές καθαρίστριες ώστε να προβούν στον καθαρισμό των αιθουσών.

Επιπλέον έχουμε πραγματοποιήσει απολυμάνσεις όλων των σχολικών αιθουσών καθώς και καθαρισμό των αύλειων χώρων από ξερά χόρτα και κλαδιά.

Επίσης έχουμε φροντίσει σε όσες σχολικές μονάδες εξωτερικά βρίσκονται κάδοι απορριμμάτων να πλυθούν από την αρμόδια Υπηρεσία Καθαριότητας ενώ επί του οδοστρώματος έχουν γίνει διαγραμμίσεις για πεζούς για την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια των παιδιών κατά την προσέλευση και αποχώρηση από το σχολείο.

Τέλος σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων κατόπιν αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος από τη Διεύθυνση Παιδείας του Δήμου έχουμε διανείμει ποσότητα αντισηπτικών υγρών έτσι ώστε να τηρήσουν στο ακέραιο όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται για την αποφυγή διασποράς του covid – 19.

Θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα την προσοχή που πρέπει να επιδείξουν όλοι οι μαθητές στην τήρηση των μέτρων όπως αυτά έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο Παιδείας και τις αρμόδιες αρχές έτσι ώστε η παραμονή τους στο σχολείο να είναι ασφαλής και να λειτουργήσουν αυτά απρόσκοπτα χωρίς κλείσιμο τμημάτων».

Παναγιώτης Γριβάκης: «Είμαστε σε ένα καλό επίπεδο όσον αφορά τις σχολικές υποδομές»

Ο κος Παναγιώτης Γριβάκης αντιδήμαρχος Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και πρόεδρος στο νομικό πρόσωπο για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δήλωσε ότι οι κτηριακές εγκαταστάσεις του δήμου του είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

«Σαν Δήμος είμαστε σε ένα καλό επίπεδο, αφού δεν τίθεται κάποιο θέμα επικινδυνότητας με χαλασμένες σκεπές ή με σχολικά κτίρια τα οποία έχουν σοβαρά κτιριακά προβλήματα. Ιδίως στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλα τα γυμνάσια που υπάρχουν είναι καινούργια, όπως είναι αυτά των Μακρισίων, της Κρέστενας  και άλλα. Σε πολύ καλή κατάσταση είναι και το σχολικό συγκρότημα της Ανδρίτσαινας. Μπορώ να πω ότι με άριστα το 10 βάζω 9 όσον αφορά τον βαθμό ετοιμότητας των σχολικών κτιριακών εγκαταστάσεων μας. Θα μπορούσαμε φυσικά να είμαστε ακόμη καλύτερα, να έχουμε φτάσει στο 10, αλλά γενικά είμαστε σε ένα καλό επίπεδο σαν δήμος όσον αφορά τις σχολικές υποδομές».

Δήμητρα Σκαλτσά: «Είμαστε πανέτοιμοι για την έναρξη της σχολικής χρονιάς»

Η κα. Δήμητρα Σκαλτσά αντιδήμαρχος Ζαχάρως τόνισε ότι όλα είναι έτοιμα για να εισέρθουν οι μαθητές στις σχολικές εγκαταστάσεις του δήμου, αφού δεν υπάρχουν προβλήματα στα κτίρια ή στους προαύλιους χώρους.

«Στο δήμο μας είναι όλα έτοιμα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Έχουμε προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες συντηρήσεις και θα κάνουμε και άλλες στη συνέχεια και όλα τα σχολεία στο δήμο μας είναι έτοιμα να ξεκινήσουν. Μάλιστα τη Δευτέρα θα ξεκινήσει και το Εσπερινό που θα είναι για πρώτη χρονιά φέτος στη Ζαχάρω. Επίσης στο γυμνάσιο της Ζαχάρως έχουμε φτιάξει καινούργια σκεπή, ενώ έχουμε προχωρήσει σε όλες τις τεχνικές εργασίες που χρειάζονταν τα σχολικά συγκροτήματα του δήμου, για να είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές και της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πιστεύω ότι είμαστε πανέτοιμοι για την έναρξη της σχολικής χρονιάς».

Γιώργος Φωτεινόπουλος: «Τα σχολεία μας θα ανοίξουν με ασφάλεια»

Από την πλευρά του ο κος Γιώργος Φωτεινόπουλος διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, επισήμανε ότι γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην υπάρχουν προβλήματα με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων και σε μεγάλο βαθμό αυτό έχει επιτευχθεί.

«Ο στόχος μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται όλες οι ενέργειες της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τους δήμους όλου του νομού, έτσι ώστε στις 13 Σεπτέμβρη τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια. Μου δίνεται η ευκαιρία να πω ότι οι εκπαιδευτικοί μας έχουν ξεπεράσει τον μέσο όρο του υπολοίπου πληθυσμού σε εμβολιασμό, αφού έχουμε φτάσει στο 80%. Θα ήθελα από αυτή τη θέση να καλέσω και να παρακαλέσω και τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς μας να εμβολιαστούν. Είναι ο μόνος δρόμος προς την ελευθερία. Είναι ο μόνος δρόμος κατά τη γνώμη μου που θα κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία μας. Θεωρώ λοιπόν ότι στις 13 Σεπτέμβρη θα είναι όλα έτοιμα και όσον αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι αυτές που έχουμε, προσπαθούμε όμως να τις βελτιώσουμε όσο μπορούμε και όπου μπορούμε».

Νίκος Κλάδης: «Είναι όλα έτοιμα για να ανοίξουν τις πύλες τους οι σχολικές μονάδες»

Και ο κος Νίκος Κλάδης διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, ανέφερε ότι τα σχολεία είναι έτοιμα από όλες τις πλευρές να υποδεχτούν τους μαθητές της Ηλείας.

«Παρότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις ανήκουν στους δήμους, η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και μάλιστα οι προϊστάμενοι των σχολείων συνεργάζονται αρμονικά με τους δήμους, για να είναι όλα έτοιμα, όταν θα ανοίξουν τις πύλες τους οι σχολικές μονάδες. Επίσης οι δήμοι από όσο γνωρίζω έχουν μεριμνήσει και για το θέμα της καθαριότητας, έτσι ώστε να μην έχουμε προβλήματα, ιδίως όσον αφορά το θέμα της μετάδοσης του κορωνοϊού. Επίσης τα σχολικά βιβλία έχουν παραληφθεί, ενώ σε όσες σχολικές μονάδες είχαν προβλήματα, ήδη έχει γίνει παραγγελία βιβλίων για να μην υπάρξει πρόβλημα και σε αυτές. Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, στην συντριπτική πλειοψηφία είμαστε καθόλα έτοιμοι και όσον αφορά κάποιες ελλείψεις που θα παρατηρηθούν, έχουμε προγραμματίσει να τις καλύψουμε. Πάντως δεν θα υπάρξει καμία σχολική μονάδα που δεν θα ανοίξει. Όπως έχουμε ενημέρωση από το υπουργείο, έως το τέλος του μήνα θα προκύψει η δεύτερη φάση των προσλήψεων και όλα θα γίνουν γρήγορα πιστεύω».

Τρύφωνας Αθανασόπουλος: «Δεν έχουν παρθεί δυστυχώς όλα τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων»

 

O κος Τρύφωνας Αθανασόπουλος πρόεδρος της ΕΛΜΕ όσον αφορά την έναρξη της σχολικής χρονιάς ανέφερε.

«Δεν έχουν παρθεί δυστυχώς όλα τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων και θα ξεκινήσω από τα βασικά. Το νοσοκομείο του Πύργου υπολειτουργεί. Οι μαθητές ιδιαίτερα στα σχολεία του κέντρου είναι ο ένας πάνω στον άλλον. Αν πάτε στο 2ο ΕΠΑΛ και δείτε την κατάσταση που επικρατεί, δεν χρειάζονται περισσότερα λόγια. Μέσα σε 15 με 20 τετραγωνικά είναι 20 με 24 άτομα».

 

Δήμος Πηνειού: Έτοιμα τα σχολικά κτίρια

 Τα σχολικά κτίρια του Δήμου Πηνειού είναι έτοιμα να υποδεχθούν μαθητές και εκπαιδευτικούς  τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. Η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Πηνειού κ. Σοφία Μαρινοπούλου, ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Δημ. Βασιλόπουλος και ο πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Σίμων Μάλλιαρης με την συμπαράσταση και υποστήριξη του Δημάρχου Πηνειού κ. Ανδρέα Μαρίνου ανέπτυξαν από νωρίς  κοινή δράση για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων.

Όπως δήλωσε η αντιδήμαρχος κ. Μαρινοπούλου σε όλα τα σχολεία έχουν γίνει οι απαραίτητες απολυμάνσεις, απεντομώσεις και μυοκτονίες , καθαρισμοί εξωτερικών χώρων, καθώς και απολύμανση και καθαρισμός κλιματιστικών μονάδων. Με την έγκαιρη πρόσληψη καθαριστριών έχει γίνει καθαριότητα και των εσωτερικών χώρων. Με μέριμνα Διευθυντών έγινε και η προμήθεια υλικών προστασίας κατά covid-19. «Ο Δήμος Πηνειού θα βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας », δήλωσε η κ. Μαρινοπούλου και ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά.

Διονύσης Κεκάτος : «Οι σχολικές υποδομές είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης»

Ο κος Διονύσης Κεκάτος Aντιδήμαρχος Τεχνικών  Υπηρεσιών, Χωροταξίας & Πολεοδομίας-Πολιτισμού, Παιδείας  & Κοινωνικής  Πολιτικής. Δήμου  Ανδραβίδας  Κυλλήνης τόνισε για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

«Είμαστε έτοιμοι για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Οι σχολικές υποδομές είναι στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος και του έργου του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, όσον αφορά τη διαρκή συντήρηση, αναβάθμιση και βελτίωση του κτιριακού εξοπλισμού, όσο και τη δημιουργία νέων υποδομών για να καλύπτονται πλήρως όλες οι ανάγκες, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Τα σχολεία μας είναι οι κυψέλες της γνώσης, της δημιουργίας και της προόδου για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Είμαστε έτοιμοι για την καινούργια σχολική χρονιά να υποδεχθούμε τους μαθητές μας στις σχολικές υποδομές του Δήμου μας και βέβαια το ενδιαφέρον μας είναι διαρκές για να τις σχολικές υποδομές, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Θέλουμε ανοιχτά και όμορφα σχολεία, που τα αγαπούν και τα σέβονται οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και όλοι οι συμπολίτες μας  και  λειτουργούν ως εφαλτήρια γνώσης, μάθησης, πολιτισμού, αθλητισμού και ψυχαγωγίας για τη νέα γενιά και ως φάρος ελπίδας για όλους μας.

Το στοίχημα της νέας σχολικής χρονιάς είναι διπλό. Να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και να μείνουν ανοιχτά και σε κανονική λειτουργία, ώστε να μην αποκοπούν οι μαθητές από το όμορφο και αναγκαίο για τη ζωή και την πρόοδο τους μαθησιακό σχολικό περιβάλλον και οι εκπαιδευτικοί από το διδακτικό έργο τους. Σε αυτή την προσπάθεια πρωτοστατεί ο Δήμος μας, έχει φροντίσει για όλα τα απαραίτητα μέτρα, την υλικοτεχνική υποδομή και πάνω από όλα το ανθρώπινο δυναμικό να είναι στη θέση τους. Τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα πρόληψης, φροντίζουμε για τον εαυτόν μας, τους δικούς μας και τους δίπλα μας, ιδίως τους μεγαλύτερους και τους ευάλωτους συνανθρώπους μας, για να είμαστε όλοι υγιείς και δημιουργικοί. Από τη συνεργασία μας με τους διευθυντές των σχολείων μας, τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, τα μηνύματα υπευθυνότητας από τους μαθητές μας και κυρίως τους γονείς είμαστε αισιόδοξοι ότι όλοι μαζί θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη, σε ολόκληρη τη διάρκεια της νέας σχολικής χρονιάς.

Η Παιδεία και ο Πολιτισμός είναι αλληλένδετοι τομείς και αποτελούν αγαθά, που προικίζουν το κάθε άτομο, πλουτίζουν το κοινωνικό σύνολο και πολλαπλασιάζουν το εθνικό κεφάλαιο της Ελλάδας, που είναι διαχρονικό, με βαριές παρακαταθήκες σε ολόκληρη την οικουμένη. Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει σε μία συμβολική στιγμή, για την Ελλάδα και τον Πολιτισμό μας. Συμπίπτει με τον εθνικό αποχαιρετισμό του μεγάλου Έλληνα και οικουμενικού δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη. Το παράδειγμα της ζωής, των αγώνων και του έργου του Μίκη Θεοδωράκη δείχνει το δρόμο της ευθύνης και της δράσης σε όλους μας και πρώτα απ΄ όλους στους νέους μας,  που έχουν τώρα στα χέρια τους τη σκυτάλη του αγώνα,  για το φωτεινό μέλλον το δικό τους και της Ελλάδας. Ας μας οδηγεί το μήνυμα που ο Μίκης Θεοδωράκης έκανε αθάνατο με τη μουσική του, μελοποιώντας  τους στίχους του εθνικού ποιητή Γιώργου Σεφέρη:

-«Λίγο ακόμα
θα ιδούμε τις αμυγδαλιές ν’ ανθίζουν
τα μάρμαρα να λάμπουν στον ήλιο
τη θάλασσα να κυματίζει

λίγο ακόμα,
να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα».

Εύχομαι στους μαθητές και στην εκπαιδευτική κοινότητα να έχουν μια όμορφη σχολική χρονιά με υγεία, δύναμη και αισιοδοξία!».

Ρόη Αντωνοπούλου: «Είμαστε έτοιμοι»

Η αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας Ρόη Αντωνοπούλου με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς κάνει σαφές πως έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από το Δήμο ώστε οι σχολικές κτιριακές υποδομές να είναι έτοιμες για να υποδεχθούν τη Δευτέρα τους μαθητές

“Οι μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, θα είναι πανέτοιμες να υποδεχθούν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μας. Ο Δήμος μας έχει φροντίσει να διευθετήσει όλες τις υποχρεώσεις του για την προετοιμασία των σχολικών μονάδων, με την πρόσληψη προσωπικού για την καθαριότητα, την συντήρηση και τον ευπρεπισμό των χώρων, όπως επίσης και την προμήθεια υλικών ατομικής προστασίας και ειδών καθαρισμού. Θα είμαστε διαρκώς αρωγοί στις ανάγκες των σχολικών μας μονάδων  παρέχοντας κάθε φροντίδα που αναλογεί στις δυνατότητές μας για την απρόσκοπτη λειτουργία τους”, τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Αντωνοπούλου.

Αντωνία Μπρη: «Νιώθουμε πως σύντομα θα υποχρεωθούμε σε εξ αποστάσεως διδασκαλία»

Η κα Αντωνία Μπρη Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας δήλωσε για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

«Λίγες ημέρες πριν την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς, βρισκόμαστε ακόμα μια φορά αντιμέτωποι με την πανδημία, το 4ο κύμα της οποίας αναμένεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, να είναι πιο επικίνδυνο και  τα παιδιά να βρίσκονται στο επίκεντρό του.

Παρά την εμπειρία των προηγούμενων σχολικών ετών, η πολιτική ηγεσία μοιάζει να περιορίζεται σε πρωτόκολλα τα οποία εστιάζουν στον εμβολιασμό ή μη των εκπαιδευτικών και μαθητών, τη χρήση μάσκας, την τήρηση των αποστάσεων, την ατομική ευθύνη γενικότερα, σε μια προσπάθεια να μεταβιβάσει τις ευθύνες στους εκπαιδευτικούς που θα κληθούμε και πάλι να σηκώσουμε στις πλάτες μας όλη την κατάσταση.

Η πρόσφατη συνάντηση της Ομοσπονδίας μας με την Υφυπουργό και τον Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘ δεν πρόσθεσε τίποτα ουσιαστικό στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, με αποτέλεσμα η δια ζώσης διδασκαλία που τόσο έλειψε σε όλους μας να τεθεί εν αμφιβόλω.

Παρά τις συνεχείς και επίμονες προσπάθειές μας για:

διενέργεια μαζικών, δωρεάν και επαναλαμβανόμενων τεστ στα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές ανεξαιρέτως (εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους)

ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων με ευθύνη του ΕΟΔΥ

εύρεση κατάλληλων αιθουσών, ώστε να εξασφαλιστεί η μείωση των μαθητών ανά τάξη

προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων

έγκριση επιπλέον δρομολογίων για τη μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο, με σκοπό την αποφυγή του συνωστισμού

έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών με σκοπό την εξασφάλιση όλων απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής κ.τ.λ.

η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ δεν έδειξε πρόθεση να κινηθεί ουσιαστικά προς τις κατευθύνσεις αυτές.

Ως εκ τούτου, παρά την αισιοδοξία που η έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς εμπεριέχει, νιώθουμε πως, δυστυχώς, η πολιτική που ακολουθείται στη διαχείριση της πανδημίας σε επίπεδο σχολικής μονάδας δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και, πολύ σύντομα, θα υποχρεωθούμε σε εξ αποστάσεως διδασκαλία, της οποίας οι συνέπειες είναι ήδη εμφανείς μετά τον Μάρτιο του 2020, οπότε και τα σχολεία ανέστειλαν για πρώτη φορά τη δια ζώσης λειτουργία τους λόγω της πανδημίας.

Νίκος Κουσάβελος: «Η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά με σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό»

 

O κος Νίκος Κουσάβελος Δάσκαλος- Διευθυντής σχολείου- τ. Αιρετός ΠΥΣΠΕ Ηλείας δηλώνει πως η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά με σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

«Η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά με σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Παρόλο που έγιναν διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, υπάρχουν πολλά κενά τα οποία δεν καλύφθηκαν από αναπληρωτές. Στην Ηλεία στα περισσότερα σχολεία υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών ενώ σε αρκετά ολιγοθέσια σχολεία δεν τοποθετήθηκε ούτε ένας δάσκαλος. Η  μετακίνηση εκπαιδευτικών για να ανοίξουν κάποια σχολεία και να γίνει ο αγιασμός δεν επιλύει το πρόβλημα, απλά το μεταθέτει.

Οι αδιαφανείς ηλεκτρονικές διαδικασίες πρόσληψης και τοποθέτησης των εκπαιδευτικών, δίχως γνωστοποίηση των κενών, είχε ως αποτέλεσμα να έχει ο νομός μας μηδενικές! προσλήψεις δασκάλων γενικής αγωγής (παρά τα 37 κενά που υπάρχουν!) και περιορισμένες προσλήψεις στις άλλες ειδικότητες. Η επιλεκτική δε κάλυψη με προσωπικό ορισμένων σχολείων, συνιστά άνιση μεταχείριση των υπόλοιπων σχολικών μονάδων. Τα περισσότερα σχολεία θα υπολειτουργούν τουλάχιστον για δύο εβδομάδες, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η «επιστράτευση» εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής για την κάλυψη κενών στη Γενική, συνιστά κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες.

Οι ευθύνες του Υπουργείου Παιδείας είναι τεράστιες για την διαμορφωθείσα κατάσταση. Μεγάλες είναι και οι ευθύνες συγκεκριμένων παρατάξεων στο Δ.Σ της ΔΟΕ, που με τη στάση τους, επέτρεψαν να λειτουργούν, τα «δοτά» πλέον Υπηρεσιακά Συμβούλια, χωρίς τους αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, οι οποίοι υπερασπίζονταν τα δικαιώματα των συναδέλφων τους και διασφάλιζαν τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.

Τέλος, καμία μέριμνα δεν υπάρχει για μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα ούτε για την ενίσχυση των ΟΤΑ με επιπλέον πόρους για απολύμανση και καθαρισμό των σχολείων δεδομένης της πανδημίας.

Κατά τα άλλα

Καλή σχολική χρονιά!».

Αβραάμ Μπούρας: «Έτοιμοι να υποδεχτούν μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό»

Από την πλευρά ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης δήμου Ήλιδας κ. Αβραάμ Μπούρας δήλωσε:

«Οι καθαρίστριες έχουν τοποθετηθεί στα σχολεία, τα σχολεία καθαρίστηκαν στα τέλη της εβδομάδας, ώστε να υποδεχτούν μαθητές και διδακτικό προσωπικό.

Προβλήματα με τις αίθουσες δεν έχουμε, εκτός από μια αίθουσα που εκκρεμεί σε ένα νηπιαγωγείο λόγω της διαδικασίας που απαιτείται. Πιστεύουμε ότι αυτό το πρόβλημα θα λυθεί. Στα τοπικά διαμερίσματα τα σχολεία δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα, δεν έχουν ελλείψεις. Το εκπαιδευτικό προσωπικό έχει τοποθετηθεί και έχουν ήδη αναλάβει και οι νέοι διευθυντές. Εύχομαι καλή σχολική χρονιά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς».

Όλη η επικαιρότητα